Ο μονόδρομος του διαλόγου και ο άλλος δρόμος του Ταγίπ

Ούτε οι κυρώσεις, ούτε οι νουθεσίες, ούτε τα αυστηρά μηνύματα, φαίνεται να συνετίζουν, έστω και για λίγο τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχοντας μπροστά του τη μεγάλη εικόνα που παραπέμπει στο 2023, 100 χρόνια δηλαδή από την ίδρυση του τουρκικού κράτους, αγνοεί ή τουλάχιστον βγάζει προς τα έξω ότι αγνοεί, όλα όσα συμβαίνουν δυτικότερα της χώρας του.
 
Μπορεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο δρόμος του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών να είναι μονόδρομος, όμως για να επιτευχθεί στην πράξη χρειάζονται όλες οι πλευρές να επιδείξουν την ανάλογη αποφασιστικότητα.
 
Από τη στιγμή που η απάντηση του Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσκληση των Ευρωπαίων για αποκλιμάκωση, ήταν η ανανέωση της Navtex του Oruc Reis και η εξαγγελία πως θα συνεχίσει τις έρευνες για 90 ημέρες, είναι ξεκάθαρο και ποιες είναι οι προθέσεις του.
 
Κύπρος και Ελλάδα, αλλά κατ΄ επέκταση και οι Βρυξέλλες, δημόσια πάντως, δείχνουν να τρέφουν αυταπάτες ως προς τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας. Μια πιο στενή και προσεχτική παρατήρηση των επιλογών της Τουρκίας, ωστόσο, δίνουν την ξεκάθαρη απάντηση πως σε αυτή τη φάση, δεν πρόκειται να υπάρξει αποκλιμάκωση.
 
Όλοι οι εμπλεκόμενοι, άλλωστε, γνωρίζουν πολύ καλά πως οι όποιες κυρώσεις που δεν είναι και σίγουρο ότι θα αποφασισθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου και δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, λόγω των χρονοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών της Ε.Ε. πριν από το τέλος Οκτωβρίου. Όταν δηλαδή ήδη το Oruc Reis θα έχει συμπληρώσει της 90 ημέρες. Συνεπώς ακόμα και η ανακοίνωση της λίστας κυρώσεων, δεν θα σημαίνει και εφαρμογή τους, αφού η όλη κατάσταση θα παραμείνει ρευστή.

Και μπορεί στην Κύπρο και στην Ελλάδα, το ζήτημα να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, στην Τουρκία όμως, είναι τόσα πολλά τα ανοικτά ζητήματα που κάθε μέρα και κάτι άλλο που σκέφτεται ο Ερντογάν και οι συν αυτώ εμφανίζεται στην επικαιρότητα.
 
Τα τεκταινόμενα στα σύνορα με τη Συρία, όπου συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, το ζήτημα των Κούρδων που επιμένουν να διεκδικούν τα αυτονόητα, ο ακήρυκτος πόλεμος κατά των «εχθρών του Έθνους», όπως χαρακτηρίζονται από το καθεστώς όσοι εκφράζουν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό, ο εμφύλιος της Λιβύης που η Τουρκία έχει ταυτιστεί με τον Σάρατζ, η επόμενη ημέρα του Λιβάνου όπου ο Ερντογάν θέλει η επόμενα να βρει την χώρα του ρυθμιστή των καταστάσεων, το Παλαιστινιακό, όπου στο πρόσωπο του οι παραστρατιωτικές οργανώσεις έχουν βρει ένα προστάτη, το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου η Τουρκία στηρίζει κανονικά και με το νόμο τους Αζέρους που εισέβαλαν στην περιοχή, είναι μόνο μερικά από αυτά τα ζητήματα, που έχουν όμως ένα κοινό παρονομαστή: Το όραμα του Ερντογάν.
 
Το όραμα του Ερντογάν για το 2023, όπου θέλει να αναδειχθεί στον κορυφαίο ηγέτη της σύγχρονης Τουρκίας, ξεπερνώντας ακόμα και τον ιδρυτή του κράτους, Κεμάλ Ατατούρκ. Που θα μεγαλώσει τη χώρα και σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου θα την καταστήσει μια υπερδύναμη και ηγέτιδα χώρα του ισλαμικού κόσμου.
 
Κάτι τέτοιο, όμως δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με κλειστές θάλασσες. Με τα όρια των θαλασσών του δηλαδή στα στενά περιθώρια που καθορίζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι ένα ακόμα ένα μικρό κομμάτι του παζλ που στήνει ο Ερντογάν. Συνεπώς η αποφασιστικότητα του για μη συμμόρφωση με τα όσα οι Ευρωπαίοι του ζητούν και παράλληλα το μεγάλο όραμα του για την Τουρκία, μοιάζουν τεράστια μπροστά στις όποιες συνέπειες πιθανόν να φέρουν οι ενδεχόμενες κυρώσεις.
Την ίδια ώρα μάλιστα που στα χέρια του διαθέτει και άλλα κρυφά χαρτιά, όπως το μεταναστευτικό, που θα ξαναρίξει αργά ή γρήγορα στο τραπέζι.
 
Το πρόβλημα για την Κύπρο την Ελλάδα και την Ε.Ε. με απλά λόγια είναι η προσήλωση του Τούρκου Προέδρου στον στόχο που είναι να μετατρέψει τη χώρα του πιο ισχυρή. Από την άλλη ο ευρωπαϊκός μηχανισμός αντίδρασης, όταν ένα (σ.σ. στην προκειμένη δύο) κράτη απειλούνται μοιάζει ελλιπής, ελαττωματικός και αργός.

Δειτε Επισης

Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ