Τετάρτη 20 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Δεν ασχολήθηκαν με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας οι ΥΠΕΞ-Αύριο ο νέος γύρος συζητήσεων

  27/08/2020 21:23
Δεν ασχολήθηκαν με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας οι ΥΠΕΞ-Αύριο ο νέος γύρος συζητήσεων

Δεν ασχολήθηκαν με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας οι ΥΠΕΞ-Αύριο ο νέος γύρος συζητήσεων

  27/08/2020 21:23

Την Παρασκευή θα γίνει τελικά η συζήτηση για την Τουρκία και την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ καθώς σήμερα οι συνομιλίες κατά την πρώτη μέρα της συνεδρίασης επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στη Λευκορωσία.

Η συζήτηση στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή, αποτελεί το πρώτο δύσκολο τεστ στην προσπάθεια του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Νίκου Δένδια να πείσουν τους υπόλοιπους 25 ομολόγους τους για τον καταρτισμό της τελικής λίστας κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διπλωματικός πυρετός-Και δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ σε Μητσοτάκη και Ερντογάν

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, κάλεσε τους ομολόγους του της ΕΕ να υπερασπιστούν τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης, έναντι των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας κατά δύο κρατών μελών και των συμφερόντων της ίδιας της Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, στο Βερολίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: "Η σημερινή συνάντηση είναι πολύ σημαντική και προσβλέπω σε μια ουσιαστική συζήτηση με τους συναδέλφους μου".
"Όπως γνωρίζετε, ένα από τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν είναι οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, λόγω των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εναντίον δύο κρατών μελών και κατά των συμφερόντων της ΕΕ", πρόσθεσε.
 
"Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης. Η ΕΕ, μια Ένωση για τα 27 Κ-Μ, πρέπει να υπερασπιστεί τις διεθνείς αξίες, για μια παγκόσμια διεθνή τάξη βασισμένη στις αξίες και τις αρχές της ΕΕ. Η αλληλεγγύη της ΕΕ πρέπει να είναι πραγματική και ουσιαστική", τόνισε.
 
Κληθείς να τοποθετηθεί επί της στάσης της Κύπρου σε σχέση με τη μελλοντική έγκριση κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, ο  Υπουργός εξήγησε: "Δεν είμαστε υπέρ των δύο μέτρων και σταθμών, μίλησα για τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ. Δεν υπάρχει αμφισημία σε αυτές τις αξίες και αρχές. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε και την αξιοπιστία της ΕΕ", κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.
 
Ανησυχεί ο Μάας
Προσερχόμενος στην Σύνοδο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μαας, εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας –μ.ά- πως «ανησυχούμε πολύ για την  κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Στις επισκέψεις μου σε Αθήνα και Άγκυρα, ζήτησα αποκλιμάκωση. Θα παρακολουθούμε για να δούμε το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση μέχρι το τέλος του μήνα, προς τα που θα κινηθούν τα πλοία και θα προσπαθήσουμε να φέρουμε Ελλάδα και Τουρκία σε απευθείας διάλογο. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε μια πολεμική σύγκρουση».
 
Στη σημερινή Σύνοδο αναμένεται να παρουσιασθούν και οι προτάσεις για κυρώσεις προς την Τουρκία από τον Ύπατο Εκπρόσωπος Θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δίχως όμως να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, καθώς η σύνοδος είναι άτυπη.
 
Για το θέμα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συζήτησαν σήμερα το πρωί και η Καγκελάριος Μέρκελ με τον Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ. Και οι δύο δήλωσαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στην περιοχή και κάλεσαν Αθήνα και Άγκυρα σε αποκλιμάκωση και διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
 
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες στο Βερολίνο, αναμένεται αύριο Παρασκευή, νέα τηλεφωνική παρέμβαση της Καγκελαρίου Μέρκελ προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.
 
Ο Ερντογάν από την πλευρά του μοιάζει να επιχειρεί να παίξει ένα παιχνίδι τύπου «πάρτα όλα» απειλώντας ευθέως την Ελλάδα με πολεμική σύγκρουση, αξιώνοντας το πάγωμα της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και διεκδικώντας από τους Ευρωπαίους ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά ανταλλάγματα για να μην υλοποιήσει το νέο casus belli αλλά και επιδιώκοντας ταυτοχρόνως οικονομική ενίσχυση από τις Βρυξέλλες για να μην υποστεί ασφυξία η τουρκική οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας