Πώς οι Κύπριοι ευρωβουλευτές ερμηνεύουν την ευρωπαϊκή ανοχή έναντι της Τουρκίας

Την έντονη ενόχλησή της για την χλιαρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της διαρκώς αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας εκδηλώνει, το τελευταίο διάστημα, και δημοσίως η Κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να ασκήσει πίεση στους εταίρους να λάβουν πιο δραστικά μέτρα έναντι της κατοχικής χώρας και να εγκαταλείψουν την αποτυχημένη πολιτική του κατευνασμού.
 
Η Λευκωσία αλλά και η Αθήνα, επισημαίνουν κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα ότι δεν μπορεί η πολιτική της Ένωσης να χαρακτηρίζεται από δύο μέτρα και δύο σταθμά και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου που αφορούν κράτη μέλη, πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην ατζέντα του μπλοκ έναντι ζητημάτων που αφορούν τρίτες χώρες.
 
Είναι ξεκάθαρο ότι πολλοί παράγοντες διαδραματίζουν ρόλο στις αποκλίνουσες τάσεις που υπάρχουν εντός των 27 κρατών μελών της Ε.Ε.. Ο REPORTER επικοινώνησε με τους Κύπριους ευρωβουλευτές, ζητώντας τους να δώσουν τη δική τους ερμηνεία, αναφορικά με τις ευρωπαϊκές  προσεγγίσεις για την Τουρκία. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στα συγκρουόμενα συμφέροντα των κρατών μελών, στους τουρκικούς εκβιασμούς, καθώς και στις κινήσεις που θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων.
 
Λευτέρης Χριστοφόρου, ΔΗΣΥ-ΕΛΚ
«Οι θέσεις μου τόσο από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου όσο και τώρα είναι ξεκάθαρες. Η Τουρκία μέχρι σήμερα, εκμεταλλεύεται την ανεκτική στάση της Ε.Ε. απέναντι της. Η ανοχή που επιδείχθηκε στη Τουρκία από την Ε.Ε., αποθράσυνε τη Τουρκία. Ήλθε η ώρα η Ε.Ε. να πει στη Τουρκία ως εδώ και μη παρέκει», δήλωσε ο Λευτέρης Χριστοφόρου.
 
«Γι’ αυτό το λόγο, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τον ηγέτη μας Manfred Weber, αναλάβαμε πρωτοβουλία τον Ιούλιο και συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θέμα για τις απαράδεκτες προκλήσεις και επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας. Οι θέσεις μας, όπως εκφράστηκαν και εκφράζονται στο Ευρωκοινοβούλιο και τις στηρίζει ανεπιφύλακτα το ΕΛΚ και ο Manfred Weber, είναι ισχυρές θέσεις , εναντίον της Τουρκίας και των προκλήσεων της», πρόσθεσε.
 
«Καμία ανοχή στη Τουρκία, άμεση επιβολή κυρώσεων φτάνοντας μέχρι και την παγοποίηση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-Ε.Ε.. Αυτή θα συνεχίσει να είναι η στάση μας απέναντι στη Τουρκία και οφείλει η ΕΕ, άμεσα να ανταποκριθεί και να εφαρμόσει τις ίδιες τις Αρχές και τις Αξίες της που ισχύουν αδιακρίτως για όλους. Είναι υποχρέωση της Ε.Ε. να αντιδράσει δυναμικά και χωρίς εκπτώσεις απέναντι τη τουρκική προκλητικότητα», ανέφερε.
 
«Πολύ εύστοχα και με νόημα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόνισε εμφαντικά στους εταίρους μας στην ΕΕ ότι, η ΕΕ πρέπει πάντα να υπερασπίζεται τις βασικές αξίες της όποτε και όπου παραβιάζονται οι δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο», κατέληξε ο κ. Χριστοφόρου.
 
Λουκάς Φουρλάς, ΔΗΣΥ-ΕΛΚ
«Οικονομικά συμφέροντα με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βλέπουν την Τουρκία ως σημαντικό στρατηγικό και εμπορικό εταίρο, αλλά κυρίως ο φόβος απέναντι στην εκβιαστική πολιτική του Ερντογάν που εφαρμόζει στο προσφυγικό, ο οποίος δεν διστάζει να χρησιμοποιεί με κάθε ευκαιρία αυτούς τους ανθρώπους ως πιόνια στην σκακιέρα του, έχουν οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια παθητική στάση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Λουκάς Φουρλάς. Ωστόσο, υπέδειξε, όσο ισχυρά κι αν είναι αυτά τα συμφέροντα, δεν θα πρέπει να υπερισχύουν του δικαίου, που στην προκειμένη περίπτωση καταπατώνται τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της Ένωσης.   
 
«Είναι σχήμα οξύμωρο και ταυτόχρονα προκλητικό, να λαμβάνεις άμεσα μέτρα με την λήψη κυρώσεων για μια κατάσταση που συμβαίνει σε τρίτη χώρα, όπως η Λευκορωσία, και να νίπτεις τας χείρας σου μπροστά στην κατάφορη παραβίαση και την πειρατεία της Τουρκίας.  Όταν μάλιστα σε αυτή την χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραβιάζονται στο εσωτερικό της τα ανθρώπινα δικαιώματα, φυλακίζονται πολιτικοί αντίπαλοι και φιμώνεται ο Τύπος», πρόσθεσε. 
 
«Τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να ενθαρρύνουν τον Ερντογάν να συνεχίζει την πολιτική της έντασης, των κανονιοφόρων και να σπρώχνει επικίνδυνα την κατάσταση ώστε να δημιουργηθεί κρίση, η εξέλιξη της οποίας δεν μπορεί κανείς να προβλέψει.  Έχουμε χορτάσει από την φραστική στήριξη και αλληλεγγύη που εκφράζεται μέσα από τα ανακοινωθέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητούμε και απαιτούμε μέτρα αποτελεσματικά, μέτρα αποφασιστικά, που θα προκαλέσουν πραγματικό κόστος στην Τουρκία, η οποία μόνο έτσι θα καταλάβει για να σταματήσει τις παράνομες έκνομες ενέργειες της», κατέληξε.
 
Γιώργος Γεωργίου, ΑΚΕΛ-ΕΕΑ/ΒΠΑ
«Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί. Αυτή η τη στιγμή η Μεσόγειος φλέγεται, μέσα και από πολέμους ή εντάσεις, για τις οποίες φέρουν ευθύνη και μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς υπέθαλψαν τη λεγόμενη αραβική άνοιξη. Εν τέλει επήλθε βαριά ζημιά για τους λαούς της περιοχής», ανέφερε ο Γιώργος Γεωργίου.  
 
Η Ευρώπη, επεσήμανε, εμφανίζεται πολύ ευαίσθητη και εκδίδει ανά δεκαπενθήμερο καταδικαστικά ψηφίσματα αλλά επιβάλλει και αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, της Κίνας, της Κούβας, της Βενεζουέλας και υπερασπίζεται με πάθος τρίτες χώρες, όπως είναι η Ουκρανία ή εσχάτως η Λευκορωσία. «Παρ’ όλα αυτά, και ενώ ο κ. Ερντογάν έχει επιβάλει ένα φασιστικό καθεστώς στην Τουρκία, φυλακίζοντας πολιτικούς του αντιπάλους, πανεπιστημιακούς και χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, ακυρώνοντας εκλογές που δεν τον βόλευαν, η Ευρώπη τον χαϊδεύει με αστείες κυρώσεις», πρόσθεσε.
 
«Αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύει απλώς η Κύπρος και η Ελλάδα. Κινδυνεύει η ίδια η υπόσταση της Ε.Ε.. Η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη και από τις αρχές ίδρυσής της και στη βάση των λεκτικών διακηρύξεών της, να στηρίξει έμπρακτα και αποτελεσματικά ένα κράτος-μέλος της απέναντι στις προκλήσεις και τις πειρατικές ενέργειες του Ερντογάν. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι τα ιδιοτελή οικονομικά, εμπορικά και πολιτικά συμφέροντα των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. θα της επιτρέψουν να κινηθεί προς την ορθή κατεύθυνση», κατέληξε.
 
Κώστας Μαυρίδης, ΔΗΚΟ-Σ&Δ
«Οι δυνατότητες της Ε.Ε.  –πέραν από δηλώσεις αλληλεγγύης–  επικεντρώνονται στην επιβολή σοβαρών οικονομικών κυρώσεων και την απαγόρευση (εμπάργκο) πώλησης όπλων στην Τουρκία. Αυτά προϋποθέτουν ομοφωνία από όλα τα κράτη-μέλη και για αυτό απαιτείται η δική μας  αποφασιστική μεθόδευση. Μερικά κράτη, με ισχυρότερη την Γερμανία,  εμποδίζουν την λήψη σοβαρών μέτρων επειδή υπερτερούν δικά τους συμφέροντα (οικονομικά, πολιτικά κ.ά.). Μόνο αν τεθούν ενώπιον διλημμάτων με κόστος, δυνατόν να ανατραπούν αυτά τα συμφέροντα και να προσδοκούμε ρεαλιστικά σε λήψη σοβαρών μέτρων κατά της Τουρκίας.  Τέτοιο πράγμα δεν υπήρξε ως τώρα», δήλωσε ο Κώστας Μαυρίδης.
 
Η πολιτική Λευκωσίας και Αθήνας ενάντια στην τουρκική επεκτατικότητα αποκαλύπτει μια τεράστια πολιτική ανεπάρκεια. Εφόσον υπερτερούν τα συμφέροντα (π.χ. για την Γερμανία), δεν μπορεί να αναμένουμε ότι στην περίπτωση μας, θα επιβληθεί το Διεθνές Δίκαιο και η ηθική από μόνα τους, υπέδειξε.
 
«Η υποκρισία λόγω συμφερόντων, που αποτελεί αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει την Τουρκία, καταλήγει σε ένα συμπέρασμα. Για να ανατραπούν τα συμφέροντα απαιτείται ανάλογη στρατηγική (με πολιτικά, νομικά, οικονομικά μέτρα) και φυσικά η δική μας πανεθνική αμυντική δύναμη αποτροπής.  Τα παρακάλια και τα ωραία λόγια δεν διαμορφώνουν τις διεθνείς σχέσεις, ούτε λύνουν το Κυπριακό. Οι επιδιώξεις του Ερντογάν δεν ανατρέπονται με «το να πείσουμε την Τουρκία να λύσει το Κυπριακό» με σωστό τρόπο. Πάντως, είναι αξιοπερίεργο που οι πλέον προβεβλημένοι «αντιφασίστες» στην Κύπρο, δείχνουν κατανόηση και επιδιώκουν συνεργασία με τον σύγχρονο ισλαμοφασίστα της Άγκυρας με σκοπό την υποταγή μας στην Τουρκία», σχολίασε.  
 
«Η αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτακτικότητας ξεκινά με την δική μας ευθύνη και με  οριοθέτηση κόκκινων γραμμών στη βάση αμυντικής συμμαχίας Αθήνας-Λευκωσίας με ηγετικό ρόλο στην Γαλλία. Μια συμμαχία (όχι απλά στρατιωτικές ασκήσεις) θα αποτελούσε τεράστιο άλμα στην πολιτική άμυνας της ΕΕ, που φυσικά η Γερμανία εμποδίζει ως τώρα με την συνέργεια Αθήνας και Λευκωσίας», κατέληξε.
 
Δημήτρης Παπαδάκης, Σ&Δ
«Η στάση αυτών των χωρών προκύπτει είτε λόγω συμφερόντων είτε λόγω φόβου προς την Τουρκία, η οποία εκμεταλλεύεται το μεταναστευτικό και εκβιάζει την Ε.Ε.. Είναι ένας μοχλός πίεσης που χρησιμοποιεί από το 2015 με ιδιαίτερη επιτυχία προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες υποκύπτουν ή δεν αντιδρούν όπως θα έπρεπε να αντιδρούν», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδάκης.
 
Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν και τεράστια συμφέροντα, επεσήμανε. Για παράδειγμα, υπάρχουν πάρα πολλά γερμανικά κεφάλαια επενδυμένα στην Τουρκία, τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό ρυθμίζουν και την εξωτερική πολιτική της ίδιας της Γερμανίας. Υπάρχουν χώρες που έχουν τα δικά τους συμφέροντα σε σχέση με την ΑΟΖ, ιδιαίτερα οι σχέσεις της Μάλτας με τη Λιβύη, ή η Ουγγαρία που οι προσωπικές σχέσεις του Όρμπαν με τον Ερντογάν είναι άριστες και κατ’ επανάληψη έχει ταχθεί υπέρ του σε δημόσιες τοποθετήσεις του», πρόσθεσε.
 
«Πρέπει να καταλάβουν οι εταίροι μας ότι είμαστε αποφασισμένοι να τραβήξουμε το σκοινί και δεν πρόκειται να παραμείνουμε θεατές μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και ότι είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα, δηλαδή να μπλοκάρουμε άλλες αποφάσεις, που ενδιαφέρουν τους υπόλοιπους», σημείωσε.
 
«Πρέπει να δούμε και τη θετική πλευρά. Έχουμε ιδιαίτερα ένθερμους συμμάχους εντός της Ε.Ε. όπως η Γαλλία και αυτό το χαρτί θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Δεν μπορεί η Τουρκία να εκβιάζει και ολάκερη Ευρώπη να λειτουργεί με επιλεκτικές ευαισθησίες και σε άλλες περιπτώσεις να λαμβάνονται άμεσα κυρώσεις, όπως με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία και στην περίπτωση κατάφορης παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών κάποιοι να κρύβονται πίσω από δάκτυλό τους», κατέληξε.
  
*Σημειώνεται ότι επικοινωνήσαμε και με τον ευρωβουλευτή Νιαζί Κιλζιγιουρέκ, ο οποίος, ωστόσο, δεν μπορούσε να συμμετέχει, επειδή απουσίαζε.
 

Δειτε Επισης

Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»