Η αναζήτηση αντίδρασης, το διαφαινόμενο πλιάτσικο και μια πρόταση στα συρτάρια

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δημιούργησαν ένα πραγματικό κυκεώνα αντιδράσεων, που δύσκολα ένας απλός παρατηρητής μπορεί να παρακολουθήσει, ή ακόμα και ένας ιστορικός η πολιτικός αναλυτής να καταγράψει. Οι τουρκικοί σχεδιασμοί, είτε έχουν να κάνουν με τις θαλάσσιες ζώνες και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, είτε έχουν να κάνουν με τη δημιουργία τετελεσμένων επί του εδάφους στην Κύπρο, κυρίως, με το ζήτημα της Αμμοχώστου, βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη και η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί και ευρισκόμενη ένα βήμα πίσω, προσπαθεί να προλάβει τα χειρότερα. 
 
Το θέμα της Αμμοχώστου υπήρξε ανέκαθεν μια ανοιχτή πληγή, η οποία όμως ταυτόχρονα δημιουργούσε και την ελπίδα, ότι θα αποτελούσε ή θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες. Η πορεία του ζητήματος, είναι καταγεγραμμένη με σημαντικές ευκαιρίες που χάθηκαν, λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, που σε αυτή τη φάση βρίσκεται στο πιο δύσκολο σημείο των τελευταίων πέντε δεκαετιών.

Τα σχέδια της Άγκυρας που υλοποιούνται από τους εγκάθετούς της στο ψευδοκράτος, βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και μετά τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, οι εξελίξεις θα είναι ανάλογες και του αποτελέσματος. Δεν είναι μυστικό ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, τάσσεται εναντίον των μονομερών ενεργειών στο Βαρώσι, την ώρα που ακόμα και ο Οζερσάι, ο οποίος ήταν αυτός που εξήγγειλε το άνοιγμα και τον εποικισμό της πόλης, εκφράζει επιφυλάξεις. Βέβαια ο Τατάρ, ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται, τελικά, ως ο εκλεκτός του Ταγίπ Ερντογάν για τις παράνομες εκλογές, επιμένει και έκανε σύνθημα στον προεκλογικό του το άνοιγμα του Βαρωσιού.
 
Ήδη στα κατεχόμενα, άρχισαν να αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν στο ενδεχόμενο που προχωρήσουν μονομερώς στο άνοιγμα και κατ΄ επέκταση στον εποικισμό της Αμμοχώστου.
 
Νομικοί κύκλοι, σημειώνουν πως τεχνικά με κανένα τρόπο δεν θα μπορεί να ανοίξει η πόλη από τους Τουρκοκύπριους, χωρίς να παραβιάζονται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Κάτι που συνεπάγεται πως σε αυτή την ενέργεια δεν θα υπάρχει καμία βοήθεια, ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ούτε κανένα κονδύλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι και ο ίδιος ο Οζερσάι, τουλάχιστον δημόσια, διαφοροποιείται και κρατά αποστάσεις από τον Τατάρ.
 
Υπάρχει αντίδραση;
Ποιοι είναι οι τουρκική σχεδιασμοί, έχει ειπωθεί και έχει αναλυθεί ουκ ολίγες φορές. Οι εκτιμήσεις για τον χρόνο των εξελίξεων, λίγο πολύ τοποθετούνται μετά τις ψεδυοεκλογές. Αυτό που μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο, είναι το ερώτημα, ποια θα είναι η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα βρεθεί ξανά προ τετελεσμένων.
 
Ήδη υπήρξαν φωνές για δημόσιες τοποθετήσεις του στυλ «οι Τούρκοι μπλοφάρουν στο Βαρώσι», γεγονός που δείχνει την πρόθεση για να μην υπάρξει σοβαρή αντίδραση πριν την δημιουργία τετελεσμένων. Μιλώντας ενώπιον των Βαρωσιωτών, ωστόσο, στην πρόσφατη αντικατοχική εκδήλωση με αφορμή την 46η επέτειο από την εισβολή, ο Νίκος Αναστασιάδης υπενθύμισε:
 
-Την πρωτοβουλία και επίσκεψη του τέως Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, τον Μάιο του 2014 για το άνοιγμα της Αμμοχώστου, η οποία, δεν τελεσφόρησε λόγω αρνητικής στάσης της τουρκικής πλευράς και της εμμονής της για την νομιμοποίηση του Αεροδρομίου Τύμπου και την έναρξη απευθείας εμπορίου,
-Την υποβολή προτάσεων ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης  στον τέως και τον νυν Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά και το 2016 στον, Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, για τη σύσταση επιτροπής καταγραφής και αξιολόγησης της κατάστασης στην περίκλειστη πόλη, με στόχο την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της.
-Την επίδοση υπομνήματος στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με σειρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με πρώτιστο την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
 
Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε πως απέστειλε στις δέκα Αυγούστου νέο διάβημα προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στο οποίο μεταξύ άλλων, υποδεικνύει πως, η αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει για εμπλοκή σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, δεν αναιρεί το γεγονός πως η Τουρκία πριν και πάνω από όλα θα πρέπει τερματίσει την επεκτατική της πολιτική κατά παράβαση των διατάξεων του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Θα πρέπει, δηλαδή, η Τουρκία να εγκαταλείψει κάθε απειλή για εποικισμό της Αμμοχώστου είτε η όποια επί μέρους αξιοποίηση ή σφετερισμός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, πρόκειται για μια πλήρως τεκμηριωμένη επιστολή στην οποία παρατίθενται εν λεπτομέρεια οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και των εγκαθέτων της που, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιδιώκουν τον σφετερισμό και τουρκοποίηση της περίκλειστης πόλις της Αμμοχώστου.
 
«Οποιαδήποτε παραβίαση του ειδικού καθεστώτος προστασίας των Βαρωσίων, κατ’ αντίθεση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, θα αποτελεί σοβαρότατη υπαναχώρηση από όσα οι ανταλλαγέντες Χάρτες που κατατέθηκαν στη Γενεύη τον Ιανουάριο του 2017 προέβλεπαν, με σαφέστατη την πρόνοια επιστροφής όχι απλά των Βαρωσίων, αλλά μιας ευρύτατης περιοχής της Επαρχίας Αμμοχώστου», υπέδειξε ο Νίκος Αναστασιάδης. Οι φόβοι ωστόσο υπάρχουν και τις τελευταίες ημέρες πύκνωσαν οι φωνές που εκφράζουν την αγωνία τους για τις εξελίξεις. Μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο τέως ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, εξέφρασαν την ανησυχία τους και το φόβο ότι τελικά η Αμμόχωστος θα ανοίξει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση
 
Μια πρόταση στα συρτάρια
Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την Αμμόχωστο, η πρόταση των δύο πρώην δικαστών Γιώργου Αρέστη και Γιώργου Χατζηχαμπή και του Νομικού, πρώην Πρέσβη ε.τ. Θεόφιλου Θεοφίλου, μοιάζει επίκαιρη και επανέρχεται στο προσκήνιο, ως προς την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, απέναντι στους τουρκικούς σχεδιασμούς.
 
Η πρόταση υποβλήθηκε αρχικά το 2017, πριν από τις Προεδρικές Εκλογές του 2018, και σύμφωνα με τους συντάκτες της προσφέρει προοπτική και ελπίδα για να παρεμποδιστεί ο εποικισμός της Αμμοχώστου και πρέπει να γίνει, τόσο για λόγους ουσίας όσο και για λόγους τακτικής.
 
Με την συγκεκριμένη πρόταση, στόχος είναι να αποφευχθούν τα χειρότερα σε πρώτη φάση και ακολούθως η πόλη να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της.
 
Το πρώτο σημείο της πρότασης αφορά τα αναγκαία διαβήματα που θα πρέπει να γίνουν από την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε η παλαιά πόλη, η αλλιώς, η εντός των τειχών πόλη να ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
 
Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστούν τα κονδύλια για αποκατάσταση των πολυάριθμων μνημείων της παλιάς Αμμοχώστου και ειδικά του ενετικού τείχους που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά μνημεία της Κύπρου.
 
Το δεύτερο σημείο της πρότασης αφορά το άνοιγμα και την επαναλειτουργία του λιμανιού της πόλης προς όφελος και των δύο κοινοτήτων με τη συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Το τέταρτο σημείο προνοεί την έναρξη διαβημάτων για να εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου ενός σημαντικού ευρωπαϊκού οργανισμού. Σημειώνεται πως παρόμοια πρόταση έκανε και ο πρώην Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου.
 
Στις εισηγήσεις των τριών, περιλαμβάνεται και πρόταση για τη δημιουργία στην περιοχή της Αμμοχώστου ενός δικοινοτικού πανεπιστημίου που θα δίνει έμφαση στη διδασκαλία και την καλλιέργεια του φεντεραλισμού και των κοινών στοιχείων της κυπριακής μας ταυτότητας πέραν της εθνικής καταγωγής.
 
Το πέμπτο σημείο, αφορά την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου, που θεωρείται ένα τεράστιο έργο, την υλοποίηση του οποίου, δύσκολα θα επιτύχουν οι Τούρκοι από μόνοι τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η  Αμμόχωστος θα είναι ένα τεράστιο εργοτάξιο μερικών δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου θα  δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας για την ανοικοδόμηση της πόλης, πράγμα που θα συμβάλει και στη συνεχή ανάπτυξη της οικονομίας του νησιού.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού