Τετάρτη 28 Σεπ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Μέρκελ και Μακρόν ζητούν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο στην Αν. Μεσόγειο

  20/08/2020 20:00
Μέρκελ και Μακρόν ζητούν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο στην Αν. Μεσόγειο

Μέρκελ και Μακρόν ζητούν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο στην Αν. Μεσόγειο

  20/08/2020 20:00

O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, μετά το πέρας των συνομιλιών του με την Ανγκελα Μέρκελ στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, ότι στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασαν τη στάση που κρατά μέχρι τώρα η Τουρκία και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας το μήνυμα: Καμία απειλή σε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα γίνεται ανεκτή. 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γάλλου προέδρου που είπε: «Στην Ανατολική Μεσόγειο εντείνουμε τη διμερή μας συνεργασία πάνω στο στόχο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία έχουμε τον ξεκάθαρο εθελοντισμό και την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο». Και οι δύο πολιτικοί επανέλαβαν με άκρως επικριτικό τόνο στο μήνυμά τους με αποδέκτη την Τουρκία ότι «δεν θα γίνει ανεκτή καμία απειλή κυριαρχικών δικαιωμάτων χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Θέλουμε την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, έχοντας στο πλευρό του την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε πως η διπλωματία χωρίς τις κόκκινες γραμμές δεν υπάρχει, αλλά και η στρατιωτική ισχύς χωρίς διπλωματία δεν παράγει αποτέλεσμα. Όπως τόνισε η στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι συμπληρωματικές η μία της άλλης στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου, αλλά δεν θα γίνει ανεκτή η απειλή της κυριαρχίας κρατών μελών της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας