Προβληματισμός στη Λευκωσία-«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι επιτέλους θα αντιδράσουν»

Είμαστε προσηλωμένοι αταλάντευτα προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης του Κυπριακού και ευελπιστούμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και η διεθνής κοινότητα θα αντιδράσουν με τρόπο που να δημιουργεί κόστος στην Τουρκία, καθώς και με μέτρα αποτρεπτικά για τις παράνομες πειρατικές της ενέργειες, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος. 
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «υπάρχει μια έντονη διπλωματική δραστηριότητα την τελευταία περίοδο, για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω της έκνομης, παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει τα γεωτρητικά της προγράμματα στην ΑΟΖ της Κύπρου και έχει εκδώσει ήδη μια νέα Navtex που αφορά την ΑΟΖ μας, με το γεωτρητικό σκάφος Yavuz να συνεχίζει τα προγράμματα του.
 
«Ταυτόχρονα γνωρίζουμε όλοι την εξέλιξη γύρω από την αμφισβήτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας από την Τουρκία και γινόμαστε μάρτυρες των περιστατικών που λαμβάνουν χώρα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η χολωμένη Μέρκελ, ο επικείμενος διάλογος και το ενδεχόμενου νέου ατυχήματος
 
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, ο Κυριάκος Κούσιος την χαρακτήρισε πολύ σημαντική. «Με ξεκάθαρες δηλώσεις του κ. Χέιλ για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της. Υπήρξε ξεκάθαρη δήλωση από την Πρεσβεία των ΗΠΑ για τα θέματα της στήριξης των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα με τον κ. Χέιλ, ο Υπουργός Εξωτερικών συζήτησε διμερή θέματα που αφορούν τόσο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και τη συνεργασία των μερών για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, εμπορίου, οικονομικών, ενέργειας και άλλων».
 
«Επίσης, γνωρίζετε για τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, στη Δομινικανή Δημοκρατία και ακριβώς οι ΗΠΑ έχουν δώσει το στίγμα της πολιτικής τους με τις δηλώσεις του κ. Πομπέο για ανάγκη εκτόνωσης στην περιοχή».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκάθαρο μήνυμα Πομπέο στους Τούρκους-Επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Α. Μεσόγειο
 
Και πρόσθεσε: «Είχαμε πει πολλές φορές ότι ο δρόμος της διεκδίκησης των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι και δύσκολος και μακρύς. Είχαμε πει επίσης ότι μέσα από τις διπλωματικές μας προσπάθειες και την πολιτική που ακολουθούμε πιστεύουμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει αντιληπτό τόσο από τον διεθνή παράγοντα όσο και από την ΕΕ ότι η παραβατική πολιτική της Τουρκίας, ο αποσταθεροποιητικός της ρόλος, οι έκνομες της ενέργειες δεν θα είναι αποδεκτές. Και βλέπουμε την ΕΕ να αντιδρά, βλέπουμε τις δηλώσεις του κ. Ζοζέφ Μπορέλ. Πρέπει να πούμε ότι μας ικανοποιούν οι δηλώσεις της ΕΕ, πλην όμως, θεωρούμε ότι η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας και η πολιτική των μηνυμάτων συμπαράστασης δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν την Τουρκία από τις έκνομες ενέργειες της. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι η ΕΕ πρέπει να έχει μια πολύ πιο έντονη, ουσιαστική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι στο τέλος της ημέρας η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, είναι τα σύνορα δύο κρατών μελών της Ευρώπης - της Κύπρου και της Ελλάδας - και βλέπουμε δυστυχώς μια ατολμία εκ μέρους της ΕΕ να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο και να εφαρμόσει αποτρεπτικές πολιτικές».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοιχτά της Κύπρου η φρεγάτα «Kemal Reis» που χτυπήθηκε από την «Λήμνος»
 
Ο κ. Κούσιος υπέδειξε πως, «συνεχίζουμε μέσα από διπλωματία να επιμένουμε στις θέσεις μας. Και πρέπει να σημειώσουμε και άλλες αντιδράσεις που άρχισαν να φαίνονται. Για πρώτη φορά, έγκυρες εφημερίδες του Λονδίνου, η Guardian και η Times έχουν δημοσιεύματα για την Τουρκία, για τη συμπεριφορά του Προέδρου της Τουρκίας. Αναφέρονται σε ΄νταή΄ Πρόεδρο, αναφέρονται σε έκνομες ενέργειες, γίνεται αναφορά ότι δεν μπορεί μια χώρα να είναι μέλος του ΝΑΤΟ όταν επιβουλεύεται τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Η πολιτική της διπλωματίας λοιπόν και ο έντονος διπλωματικός αγώνα στον οποίο έχουμε αποδυθεί τόσο εμείς όσο και η Ελλάδα άρχισαν να έχουν κάποια αποτελέσματα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα. Έχουμε πει και επαναλαμβάνω ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και επίπονος».
 
«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας και πρέπει πάντοτε να γνωρίζουμε ότι κύριος στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης είναι η επίλυση του Κυπριακού μέσα από μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των ΗΕ, μια λύση που να είναι βιώσιμη και λειτουργική και να είναι στα πλαίσια της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και των ήδη συμφωνηθέντων».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο πακτωλός χρημάτων για έρευνες, η πλήρης αποτυχία και οι στόχοι του Ερντογάν
 
Παράλληλα εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να παραμείνει αταλάντευτα προσηλωμένη προς αυτή την κατεύθυνση και εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις εξελίξεις, επιτέλους η Τουρκία θα πάρει κάποια μηνύματα και αν δεν είναι δυνατόν να τα πάρει. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι επιτέλους οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και η διεθνής κοινότητα θα αντιδράσουν με τρόπο που να δημιουργεί κόστος στην Τουρκία, και με μέτρα αποτρεπτικά για τις παράνομες πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας».
 
Ερωτηθείς για το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Κούσιος είπε ότι «είναι ένα από τα πρωταρχικά θέματα που μας απασχολούν. Γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποστείλει στις 10 Αυγούστου επιστολή στον ΓΓ των ΗΕ, στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και στην ΕΕ, ειδικά για την Αμμόχωστο. Είναι ένα θέμα που έχει ουσιαστικό ρόλο για την επίλυση του Κυπριακού και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει ότι τυχόν εφαρμογή των σχεδίων για άνοιγμα της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου θα είναι ουσιώδης ανασταλτικός παράγοντας στην επίλυση του Κυπριακού και ταυτόχρονα θα είναι ένα πρόβλημα ουσίας για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απάντηση στο εάν διεξάγει έρευνες τελικά το Oruc Reis
 
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων για την παρουσία μαχητικών αεροσκαφών της Γαλλίας, αλλά και δηλώσεις εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος για τον κ. Χέιλ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «πρέπει να σημειώσουμε και να τονίσουμε ότι η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, πλήρες μέλος του ΟΗΕ, πλήρες μέλος της ΕΕ. Δεν εξαρτόμαστε από τις θέσεις οποιουδήποτε άλλου κράτους, πόσω μάλλον από τις θέσεις ενός παράνομου κατοχικού μορφώματος που λειτουργεί δήθεν στα κατεχόμενα εδάφη μας.
 
«Είμαστε ένα κράτος που οφείλει να έχει παρουσία στα διεθνή δρώμενα, που πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία των συμφερόντων του, και είμαστε κράτος που αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», υπέδειξε.
 
«Δεν επιδιώκουμε και δεν επιθυμούμε οποιαδήποτε αποσταθεροποίηση, δεν επιδιώκουμε στρατιωτικοποίηση της Κύπρου με κανένα τρόπο. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε το δικαίωμα να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του λαού μας και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τη δραστηριότητα του Yavuz ο Μπορέλ

Δειτε Επισης

Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ