Η απάντηση στο εάν διεξάγει έρευνες τελικά το Oruc Reis

Από την περασμένη Τρίτη που αιφνιδιαστικά η Τουρκία εξέδωσε άλλη μια παράνομη Navtex και έστειλε το Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή που εμπίπτει στην ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, το γεγονός, πέραν του ότι μονοπωλεί την επικαιρότητα, προκάλεσε και ένα ντόμινο αντιδράσεων και εξελίξεων στο παγκόσμιο διπλωματικό στερέωμα.
 
Ο φόβος ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ, οι εύθραυστες ισορροπίες στις σχέσεις τις Άγκυρας με την Ε.Ε. και μια σειρά από άλλους παράγοντες, ανάγκασαν τους διπλωματικούς μηχανισμούς των ισχυρών χωρών του πλανήτη να ασχοληθούν με το θέμα και να εργαστούν προς τη κατεύθυνση άσκησης πιέσεων, ώστε η κατάσταση να αποκλιμακωθεί.
 
Από τη μια η τουρκική αποθράσυνση με την αποστολή του σκάφους με τη συνοδεία του μισού πολεμικού ναυτικού της χώρας και από την άλλη η εκπεφρασμένη αποφασιστικότητα της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, να μην επιτρέψει στο Oruc Reis να πραγματοποιήσει έρευνες, οδήγησαν τις πρώτες ώρες αποστολής του σκάφους, σε ένα αβέβαιο σκηνικό με όλα τα σενάρια να είναι πιθανά.
 
Το γεγονός ότι ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών δεν θα ωφελούσε κανένα, συνέτεινε ώστε η κατάσταση να παραμένει για μέρες αμετάβλητη. Από τη μια η Τουρκία ικανοποιούσε και ικανοποιεί το τουρκικό ακροατήριο, πανηγυρίζοντας για το γεγονός ότι το σκάφος της πλέει ανενόχλητο και διεξάγει έρευνες, και από την άλλη η Ελλάδα, επισημαίνει σε κάθε τόνο, πως σε περίπτωση ερευνών εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θα σήμαινε άμεση απάντηση από το πολεμικό ναυτικό που βρίσκεται στην περιοχή.
 
Τι συμβαίνει νότια του Καστελόριζου και δυτικά της Πάφου
Αυτό που έγινε και γίνεται επί της ουσίας, είναι κάτι στη μέση. Το πλοίο ναι μεν πηγαινοέρχεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ωστόσο, από τεχνικής άποψης δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες, τα στοιχεία των οποίων θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους επιστήμονες της TPAO.

Όπως εξήγησε στον REPORTER o αναπληρωτής καθηγητής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Χατζηστάσου, από τη στιγμή που το ερευνητικό πλοίο το Oruc Reis είναι περιστοιχισμένο από πολεμικά σκάφη, δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες λόγω του θορύβου από τους έλικες των πλοίων.
 
Συγκεκριμένα, όταν διεξάγονται τέτοιες έρευνες δεν θέλεις σε καμία περίπτωση να υπάρχει ο παραμικρός θόρυβος που θα μεταβάλλει τα εξαχθέντα αποτελέσματα. Οι έρευνες πραγματοποιούνται ουσιαστικά από airguns (πιστόνια συμπιεσμένου αέρα). Τα air guns απελευθερώνουν παλμούς συμπιεσμένου αέρα που φεύγει με πολύ υψηλή πίεση 250 bar τα οποία ταξιδεύουν μέχρι τον βυθό, εισχωρούν στα πετρώματα και ακολούθως αντανακλώνται στην επιφάνεια και καταγράφονται. Η καταγραφή γίνεται από τα υδρόφωνα που βρίσκονται στην επιφάνεια της θάλασσας.

Η τεχνική πτυχή των ερευνών
Τέτοια ερευνητικά σκάφη διαθέτουν 2-3 airguns με καλώδια που φτάνουν μέχρι τέσσερα με πέντε χιλιόμετρα μήκος και δύο χιλιόμετρα πλάτος και βρίσκονται μόλις δύο μέτρα κάτω από το νερό.
 
Στη συνέχεια η αντανάκλαση που καταγράφεται από τους γεωλόγους που επεξεργάζονται τα στοιχεία τυγχάνει ερμηνείας. Ωστόσο όταν υπάρχουν παρεμβολές, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση από τους έλικες ή από άλλα αντικείμενα που βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή, τα στοιχεία αυτά είναι λανθασμένα και δεν έχουν καμία αξία αφού προκαλεί πρόβλημα στην ποιότητα των δομών.
 
Απάντηση με... ουρά
Συνεπώς, αν το κρίσιμο ερώτημα είναι, αν τελικά διεξάγει έρευνες το Oruc Reis, η απάντηση είναι «ναι». Έχει όμως ουρά. Και η ουρά αυτή αφορά την ποιότητα των ερευνών που από επιστημονικής άποψης, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να φανούν χρήσιμες σε κανένα τεχνοκράτη, Έλληνα ή Τούρκο που θα θέλει να διερευνήσει το ενδεχόμενο για διενέργεια γεώτρησης στο συγκεκριμένο σημείο.
 
Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να σημαίνει πως η Ελλάδα ορθά ακολουθεί αμυντική τακτική και περιορίζεται στο να παρακολουθεί το Oruc Reis να πραγματοποιεί έρευνες, έστω και αποτυχημένες, από τη στιγμή που στο παρελθόν, υπήρξαν ακριβώς αντίθετες διακηρύξεις.
 
«Η επίσημη θέση των Τούρκων», επεσήμανε ο Δρ. Χατζηστάσου,  «είναι ότι διεξάγουν δισδιάστατες σεισμικές απεικονίσεις. Άρα αν πάνε οι Έλληνες και τους κόψουν τα καλώδια θα έχουν δίκαιο, διότι για τέτοιες άδειες, η Άγκυρα θα έπρεπε να λάβει άδεια από το αρμόδιο κράτος που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ελλάδα».
 
Καθαρά πολιτικοί στόχοι
Όπως εξήγησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ακόμα και ορθές να είναι οι συγκεκριμένες δομές που δίνουν οι έρευνες του Oruc Reis, τα δισδιάστατα σεισμικά δεν μπορούν να οδηγήσουν στην πραγματοποιήσει γεωτρήσεων. Είναι ξεκάθαρο δηλαδή πως στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι στόχοι τους είναι καθαρά πολιτικοί.
 
Η μόνος στόχος, δηλαδή του πήγαινε έλα του Oruc Reis, δεν είναι άλλος από τη δημιουργία τετελεσμένων που θα αλλάξουν τα δεδομένα, σε πολιτικό, επίπεδο, όπως έγινε και στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Δεν θα ήταν υπερβολή, να ειπωθεί, πως οι σημερινές έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, είναι αντίστοιχες των πρώτων ερευνών του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ το 2013. H Τουρκία δοκιμάζει, δηλαδή, τα όρια της άλλης πλευράς. Βέβαια στην περίπτωση της Κύπρου, τα επίπεδα αντίδρασης ήταν και παραμένουν περιορισμένα, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας, μπορούν φτάσουν και μέχρι την σύρραξη.
 
Όμως η στάση της ελληνικής πλευράς, δίνει στην Άγκυρα το δικαίωμα να τεντώνει το σχοινί ακόμη περισσότερο, και να δοκιμάζει τα νεύρα της άλλης πλευράς.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα