Κυριακή 11 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Λειτούργησαν εκδικητικά οι Γερμανοί-Μπλόκαραν κοινή δήλωση καταδίκης για την Τουρκία

  14/08/2020 21:17
Λειτούργησαν εκδικητικά οι Γερμανοί-Μπλόκαραν κοινή δήλωση καταδίκης για την Τουρκία

Λειτούργησαν εκδικητικά οι Γερμανοί-Μπλόκαραν κοινή δήλωση καταδίκης για την Τουρκία

  14/08/2020 21:17
Σε ψυχρό κλίμα, με διαφωνίες ανάμεσα στους 27 διεξήχθη η τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους Υπουργούς Εξωτερικών να συμφωνούν και να εκφράζουν από τη μια την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα, να μην συμφωνούν, όμως στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, που είχε ετοιμάσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
 
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, νωρίτερα η Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει στο Συμβούλιο προσχέδιο καταδικαστικής δήλωσης προς την Τουρκία, η οποία περιείχε ρητή αναφορά σε κυρώσεις, ζητούσε άμεσο τερματισμό των ερευνών και καλωσόριζε τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο.
 
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η Γερμανία και άλλες χώρες, αλλά και ο ίδιος ο Ζοζέπ Μπορέλ, μπλόκαραν τη δήλωση, και εξέφρασαν δυσφορία για τον χρόνο έλευσης της συμφωνίας, λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας για τις οποίες είχε μεσολαβήσει η Γερμανία. Ειδικότερα, το Βερολίνο εξέφρασε την δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για την επικείμενη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, και που θεωρεί ότι δικαιολογημένα ανάγκασε την Τουρκία να αποσυρθεί από τον διάλογο που θα ανακοινωνόταν την επόμενη ημέρα.
 
Σημειώνεται, πάντως, ότι το ελληνικό προσχέδιο έμοιαζε με αυτό της δήλωσης Ζοζέπ Μπορέλ της 13ης Ιουλίου. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, η Ελλάδα μπλόκαρε παρόμοια ανακοίνωση για τη Λευκορωσία, ανέφερε η διπλωματική πηγή. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Πρέσβη και Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ιταλίας στην Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ (PSC), Μάρκο Περονάτσι, όσον αφορά τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράσθηκε πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρος σε συνδυασμό με έκκληση για αποκλιμάκωση και επανάληψη του διαλόγου με την Τουρκία.
 
Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως ο Ιταλός διπλωμάτης, αναφέρθηκε και σε πιθανό μορατόριουμ για την εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες περιοχές, λέγοντας ότι είναι μια υπό συζήτηση επιλογή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πάντως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ευσταθεί.
 
Η δήλωση Μπορέλ
Εξάλλου, την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασαν οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών κατά την τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, καλώντας την Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης και να επιστρέψει στο διάλογο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε τα εξής: "ολοκληρώθηκε ένα καλό και παραγωγικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων".

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος είπε ότι εκφράστηκε "πλήρης αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο", ενώ υπήρξε "απαίτηση για άμεση αποκλιμάκωση από την Τουρκία και επανέναρξη του διαλόγου".
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας