Πλώρη για το... Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων βάζει το Oruc Reis

Στην Ε.Ε. θα είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα της διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας, καθώς διεξάγεται η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), με κύρια θέματα την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη σοβαρή πολιτική κρίση που σοβεί στην Λευκορωσία.
 
Παρόντες στις συζητήσεις ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο  Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας, οι οποίοι θα ενημερώσουν τους εταίρους του για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με τους Τούρκους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ.

Στο θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα υπάρξει ενημέρωση από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ. Στο παρόν στάδιο εκτιμάται ότι θα υπάρξει προειδοποίηση για να αλλάξει συμπεριφορά η Άγκυρα. Αν τελικώς υπάρξουν κυρώσεις το θέμα της επιβολής τους είναι κάτι που ενδεχομένως θα απασχολήσει το Συμβούλιο της ΕΕ το επόμενο διάστημα.

 Είναι γεγονός ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Αθήνα έχει επιδοθεί σε μια διπλωματική κούρσα ενημέρωσης όλων των εταίρων της, καθώς και των στρατηγικών «παικτών» στην Ανατολική Μεσόγειο, για την τουρκική παραβατικότητα με φόντο τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
 
«Κλειδί», στο περιθώριο του ΣΕΥ, θα είναι και η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Σημειώνεται ότι, το πρωί της Παρασκευής, το Oruc Reis βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κινείται νοτιοανατολικά, έχοντας φτάσει κάτω από τη. Προχωρά με ταχύτητα 4,3 κόμβων προς τα νότια της Κρήτης.
 

Αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές
Ενόψει του σημερινού έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και στο πλαίσιο του μπαράζ επαφών του με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες χθες με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
 
Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, ο Υπουργός Εξωτερικών τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα έναντι της τουρκικής παραβατικότητας, ενώ συζήτησαν και για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Εξάλλου, τηλεφωνική συνομιλία είχε ο κ. Δένδιας χθες βράδυ και με τον Αμερικανό Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Στο επίκεντρο της συνομιλίας του Ν. Δένδια με τον Ρ. Μενέντεζ βρέθηκε η τουρκική παραβατικότητα και η διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας.
 
Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας συνομίλησε επίσης με τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Κρις βαν Χόλεν για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Τουρκική παραβατικότητα και... fake news
Πέραν, ωστόσο, της τουρκικής παραβατικότητας, η ελληνική πλευρά είναι απολύτως έτοιμη να απαντήσει στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΣΕΥ και στους προκλητικούς ισχυρισμούς της Άγκυρας, ιδίως ως προς μία περίεργη δήλωση στην οποία προέβη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το απόγευμα της Πέμπτης.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν δήλωσε: «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και έλαβαν την πρώτη απάντηση».
 
Στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, όταν ρωτήθηκαν από το CNN Greece, δήλωσαν άγνοια για το περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.
 
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σε λογαριασμούς Τούρκων χρηστών στο Twitter αναρτώνται τις τελευταίες ώρες πληροφορίες, οι οποίες παρουσιάζουν αντιστρόφως, το επεισόδιο που φέρεται να έλαβε χώρα χθες μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» και της τουρκικής «Kemal Reis». Σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης οι δύο φρεγάτες επακούμβησαν η μία στην άλλη με αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, να υποστεί ζημιά το τουρκικό πλοίο. Στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα το ίδιο επεισόδιο παρουσιάζεται με καθυστέρηση 24 ωρών και αντιστρόφως, ότι δηλαδή η τουρκική φρεγάτα παρεμπόδισε την ελληνική και της προκάλεσε ζημιές.
 
Σχετικά, λοιπόν, με τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή.
 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και οι Βρυξέλλες δείχνουν ενοχλημένες από τις τοποθετήσεις Ερντογάν, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Συνάντηση Δένδια-Πομπέο
Το πλαίσιο της τουρκικής παραβατικότητας θα θέσει και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πολιτικοί στη Βιέννη.
 
Παράλληλα, θα επισημάνει τα οφέλη της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο και θα του υπενθυμίσει το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η συνεργασία «3+1», δηλαδή των τεσσάρων χωρών, της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Στο ίδιο πλαίσιο διπλωματικών συμμαχιών της Ελλάδας εντάσσεται και το ταξίδι-αστραπή, μία ημέρα νωρίτερα, του υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμνιν Νετανιάχου και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Γκάμπι Ασκενάζι.
 
Οι ώριμες διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ αποδίδουν καρπούς με την ισραηλινή κυβέρνηση να παίρνει σαφή θέση στο πλευρό της Ελλάδας.
 
Πηγές: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ, CNN Greece, Έθνος
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Δειτε Επισης

Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων