Στροφή 180 μοιρών από το Oruc Reis-Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τις επόμενες ώρες

Κανονικά συνεχίζει τις έρευνες του, στην περιοχή που δέσμευσε, νότια του Καστελορίζου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, διατηρώντας την ένταση στο κόκκινο, παρά τις περί αντιθέτου εξαγγελίες των Τούρκων αξιωματούχων, που από το μεσημέρι της Τετάρτης, επιχειρούσαν να αποκλιμακώσουν την κατάσταση με τις δηλώσεις τους.
 
Τα ξημερώματα, το σκάφος πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών προς τα αριστερά και από βορειοανατολική πορεία που είχε, πλέον πλέει νοτιοδυτικά, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να εισβάλει εκ νέου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
 
Όπως σημείωσε από χθες ο REPORTER, η έξοδος του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα χθες το απόγευμα, δεν σήμαινε σε καμία περίπτωση και τέλος των ερευνών, αφού η τουρκική παράνομη Navtex περιλαμβάνει και περιοχές, τόσο της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, όσο και της τουρκικής. Το Oruc Reis θα συνεχίσει αυτό το παράλληλο πήγαινε-έλα στην περιοχή, μέχρι τη λήξη της Navtex.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλέει εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis-Ξεκαθαρίζει τις επόμενες ώρες το σκηνικό

Στην περιοχή, παραμένουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και από τις δύο πλευρές. Πλέον τα ελληνικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν από απόσταση, αφού το Oruc Reis προς το παρόν πλέει εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ενώ μετά το μεσημέρι, με βάση την ταχύτητα του, θα εισβάλει εκ νέου στην ελληνική.
 
Επιμένει η Αθήνα, δεν κάνει έρευνες
Πάντως αυτό που διαρρέει και υπογραμμίζει σε κάθε περίπτωση η Αθήνα, είναι πως αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι το Oruc Reis δεν προχώρησε σε σεισμικές έρευνες.
 
Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή είχε γίνει γνωστό πως έχει ρίξει καλώδια στη θάλασσα, σύμφωνα με όσα λένε αναλυτές, είναι αδύνατον να κατάφερε να διεξάγει έρευνες, λόγω του θορύβου που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των μηχανών τόσο από τα ελληνικά όσο και από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή. Ωστόσο τόσο η ρότα, όσο και η ταχύτητα του πλοίου δείχνουν πως πάντως και να μην κάνει, τουλάχιστον προσπαθεί.
 
Διάλογος με στρατιωτικοποίηση δεν γίνεται
Ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη χθεσινή δήλωση – παρέμβαση για τις εξελίξεις στην περιοχή έθεσε ταυτόχρονα το πλαίσιο και τους όρους για να προσέλθει η Ελλάδα σε ένα διάλογο με την Τουρκία, ενώ παράλληλα η Αθήνα σε διπλωματικό επίπεδο επιχειρεί να ενεργοποιήσει το διεθνή παράγοντα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε τόσο προς την Άγκυρα όσο και προς το Βερολίνο, πως η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχτεί την επιθυμία τους ο διάλογος να γίνει στη βάση της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή πριν από την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.
 
«Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα» τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη, αλλά και ξεκαθαρίζοντας ότι διάλογος με όρους στρατιωτικοποίησης, απειλών, εκβιασμών και εκφοβισμών δεν μπορεί να γίνει.
 
Η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά απαντά ήταν ουσιαστικά το κεντρικό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό.
 
Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να προλάβει τις διεργασίες των επόμενων ωρών και ημερών καθώς επίκειται τηλεφωνική συνομιλία της Άγκελας Μέρκελ –τουλάχιστον αυτό επιδιώκει η γερμανική πλευρά- με τον Ταγίπ Ερντογάν.
 
Οι προσδοκίες της Ελλάδας από ΗΠΑ, Ισραήλ και Γαλλία
Στο μεταξύ ανακοινώθηκε και η πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών την Παρασκευή κατόπιν αιτήματος της ελληνικής και κυπριακής πλευράς.
 
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, ενώ την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στη Βιέννη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
 
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας θα μεταβεί σήμερα στο Ισραήλ, η κυβέρνηση του οποίου εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της και την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα για το δικαίωμα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών της.
 
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δείχνει να ποντάρει σε διπλωματικό επίπεδο στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσδοκά στη στάση της Γαλλίας, καθώς οι σχέσεις της τελευταίας είναι ιδιαιτέρως εχθρικές με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.
 
Το τουρκικό μήνυμα για διάλογο με όρους
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μηνύματα που εμπεριείχε η δήλωση – παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ουσιαστικά απαντούσαν στις κινήσεις της ηγεσίας της Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο.
 
Εν μέσω εθνικιστικών κραυγών, πολεμικών ιαχών, προκλήσεων και απειλών από τον τουρκικό τύπο, κυβερνητικούς και άλλους πολιτικούς παράγοντες στην Τουρκία, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, εφαρμόζοντας λογική μαστιγίου και καρότου, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου αλλά με όρους αποδοχής από την Ελλάδα της τουρκικής στρατηγικής της «γαλάζιας πατρίδας»!
 
Είχε προηγηθεί το μήνυμα Ερντογάν πως μέχρι τότε η Τουρκία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα σχέδιά της, δηλαδή να προχωράει σε παράνομες, προκλητικές και επιθετικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ακόμα πιο προκλητικά δήλωσε πως το Oruc Reis θα έχει ποντίσει στη Μεσόγειο καλώδια 1750 χιλιομέτρων μέχρι τις 23 Αυγούστου.
 
Τι θέλουν οι Γερμανοί
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να επισημανθεί ότι η Γερμανία μέσω του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ Στέφεν Ζάιμπερτ υπέρ του διμερούς διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας για τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών τους, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον αν η κα Μέρκελ θα έχει επικοινωνίες με τον κ. Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν.
 
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ, κάτι που δείχνει ότι η Γερμανία δεν ήθελε την υπογραφή αυτής της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Καΐρου.
 
Επιπλέον ο γερμανικός τύπος ε δημοσιεύματά του τηρεί ίσες αποστάσεις τόσο από Ελλάδα όσο και από Τουρκία κάνοντας λόγο για εκατέρωθεν «μη ρεαλιστικές, μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» από Αθήνα και Άγκυρα και κατατάσσοντας Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία στο «αντιτουρκικό στρατόπεδο» θέτει θέμα αξιοπιστίας σε μια διαμεσολάβηση της ΕΕ για να αποφευχθεί το θερμό επεισόδιο, προκρίνοντας μια παρέμβαση του ΝΑΤΟ, το οποίο σημειωτέον παίζει ρόλο Πόντιου Πιλάτου και μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε γι’ αυτό τον Γενς Στόλτενμπεργκ.
 
 Προσχήματα της Τουρκίας
Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόταν όταν δήλωσε πως «στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας, με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας.
 
Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»