Ο πόλεμος των εντυπώσεων, τα παιχνίδια με τις λέξεις και η επόμενη ημέρα

Ως συνήθως, ένα θερμό επεισόδιο, προκύπτει μετά από μια αιφνιδιαστική και μονομερή κίνηση ενός κράτους που προκαλεί την έντονη αντίδραση ενός δεύτερου που θίγονται τα συμφέροντά του. Σχεδόν πάντα, συμβαίνει τις πρώτες ώρες της κρίσης και ακολουθούν μια σειρά από παρεμβάσεις που φέρνουν την αποκλιμάκωση. 

Σε ουκ ολίγες περιπτώσεις τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό συνέβαινε στις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες πέρασαν από πολλές φάσεις και διακυμάνσεις. Αυτή τη φορά, ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται να είναι διαφορετικά, αφού το σκηνικό στη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελορίζου και δυτικά της Πάφου, μοιάζει να είναι στημένο στη βάση νέων κανόνων και διαφορετικών επιδιώξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο ζενίθ η ένταση στο Αιγαίο,κορυφώνει τις προκλήσεις η Τουρκία-Έδωσε νέο χάρτη

Κι αυτό διότι, αφενός η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν, ικανοποιούν πλήρως το εσωτερικό τους ακροατήριο, στέλνοντας το μήνυμα ότι διεκδικεί και καταφέρνει στο τέλος να πάρει αυτό που θέλει κι από την άλλη, η Ελλάδα, επικεντρώνεται στην ουσία, υποδεικνύοντας πως το Oruc Reis βρίσκεται στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, αλλά δεν έχει προχωρήσει σε έρευνες. 

Τα πράγματα το πρωί της Δευτέρας έμοιαζαν αρκετά κρίσιμα. Μάλιστα κάποιοι έκαναν λόγο για τη μεγαλύτερη κρίση μετά το 1974. Το Oruc Reis, πράγματι με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων κατευθύνθηκε νότια από το λιμάνι της Αττάλειας και έφτασε στη θαλάσσια περιοχή που δεσμεύθηκε με Navtex, για να διεξάγει σεισμικές έρευνες. Μάλιστα, τουρκικά μέσα σημείωναν αργά το βράδυ της Δευτέρας πως πέραν των επτά πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν, στον κόλπο της Αττάλειας βρίσκονται άλλα δεκαοκτώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Α. Συρίγος: Αν η Τουρκία επιχειρήσει το επόμενο βήμα, γνωρίζει ότι θα ματώσει

Η αντίδραση της Ελλάδας ήταν άμεση. Ο ελληνικός στόλος βγήκε στο νότιο Αιγαίο και προσέγγισε το σημείο που βρισκόταν το Oruc Reis, το οποίο παρεμπιπτόντως, πόντισε καλώδια. Αυτό που τόνιζαν από νωρίς το απόγευμα πηγές από το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας, είναι πως και να πόντισε καλώδια το Oruc Reis, αυτό δεν σημαίνει πως κάνει έρευνες, αφού ο ήχος από τα πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή, το εμποδίζει. 

Επικοινωνιακά αμφότερες οι πλευρές προσπαθούν να εκμεταλλευθούν το σκηνικό, έτσι όπως στήθηκε. Η Τουρκία απέδειξε σε όλους και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω και αυτή τη φορά, ενώ η Ελλάδα, σημειώνει πως το Oruc Reis περιορίζεται στον εμπλουτισμό της τουρκικής προπαγάνδας που αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά του τρόπου διακυβέρνησης από τον Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το πιο σημαντικό, είναι πως μόνο και μόνο με την παρουσία του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας η Άγκυρα δημιουργεί νέα τετελεσμένα, όμοια με αυτά που δημιουργεί στην Κύπρο από το 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ερντογάν: Δεν θα δεχθούμε να μας εγκλωβίσουν στις τουρκικές ακτές

Η αλήθεια ωστόσο είναι κάπου στη μέση, ειδικά από τη στιγμή που μόλις τον περασμένο μήνα, ανώτατες στρατιωτικές πηγές, αλλά και η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, επαναλάμβαναν την αποφασιστικότητα τους, να μην επιτρέψουν την είσοδο του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η εκτίμηση πως το Oruc Reis πρωταγωνιστεί σε ακόμη μια φιέστα του Ταγίπ Ερντογάν, είναι απολύτως σωστή, δεν είναι όμως το πιο ουσιαστικό κομμάτι των εξελίξεων των τελευταίων ωρών. 

Η είσοδος του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποτελεί και ένα τεστ αντιδράσεων της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην Τουρκία. Για ακόμη μια φορά, ο διεθνής παράγοντας με νερόβραστες και πιστές στην πολιτική των ίσων αποστάσεων ανακοινώσεις, δεν τόλμησε να καταδικάσει το πασιφανές και να ζητήσει από την Άγκυρα τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υποδείξεις State Department στην Τουρκία να σταματήσει ενέργειες που αυξάνουν την ένταση

Αν και μέχρι σήμερα το πρωί δεν υπήρξαν διαρροές ως προς το είδος και το ύφος του διπλωματικού παρασκηνίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, θεωρείται δεδομένο πως εντός Ε.Ε. το Βερολίνο παραμένει ο παίχτης κλειδί στον καθορισμό των εξελίξεων, όχι μόνο λόγω της προεδρίας της Ε.Ε. αλλά και στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου ρόλου που επιζητεί το τελευταίο διάστημα σε γεωπολιτικά ζητήματα.

Πάντως, πληροφορίες, ήθελαν την Άγκελα Μέρκελ να είναι ενοχλημένη από την ενέργεια της Ελλάδας να υπογράψει την τμηματική συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο σε αυτή τη χρονική συγκυρία και χωρίς προηγουμένως να λάβει προσωπικής ενημέρωσης. Ίσως, εδώ να βρίσκεται και η απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν υπήρξε μέχρι στιγμής τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας Καγκελάριου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ανοικτό ενδεχόμενο ένοπλης αντιπαράθεσης και η αναζήτηση διαμεσολαβητή

Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία θα μπορούσε να γίνει στην δημόσια δήλωση του εκπροσώπου του State Department για τις εξελίξεις, όπου χρησιμοποιείται ελαφρώς πιο σκληρή γλώσσα από αυτήν που διαχρονικά χρησιμοποιεί η αμερικανική διπλωματία. 

Μάλιστα, εκτιμάται πως αυτό δεν αποκλείεται να σημαίνει πως οι ΗΠΑ, πρόκειται να αναλάβουν και σχετική πρωτοβουλία, ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή. 

Δειτε Επισης

Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού