Ολονύχτιο θρίλερ στην ελληνική υφαλοκρηπίδα-Υπό στενή παρακολούθηση το Oruc Reis

Μακρά και για γερά νεύρα αναμένεται η νύχτα της Δευτέρας, αφού το Oruc Reis βρίσκεται από το απόγευμα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχοντας πίσω του πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και μπροστά του πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία ανά 15 λεπτά καλούν τον καπετάνιο του να αποχωρήσει.
 
Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την τελική έκβαση, από τη στιγμή μάλιστα που οι πληροφορίες για το διπλωματικό παρασκήνιο, βγαίνουν με το σταγονόμετρο. Αμφότερες οι πλευρές δηλώνουν αποφασισμένες, να παραμείνουν στην περιοχή για να διεκδικήσει, η μεν Ελλάδα τα νόμιμα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και η Τουρκία να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό του πειρατή και ταραξία της περιοχής που δικαίως κατέχει τα τελευταία χρόνια. 
 
Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, όταν εκδόθηκε η παράνομη Navtex, tο σύνολο σχεδόν του ελληνικού στόλου έχει παραταχθεί στην περιοχή του Νότιου Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. Αρκετές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Oruc Reis, εκπέμποντας κάθε 15 λεπτά μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΔΩ
 
Αυτό που σημειώνουν πηγές από την ηγεσία του ελληνικού στρατού και του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, είναι πως το ερευνητικό σκάφος, δεν δύναται να κάνει έρευνες, λόγω του θορύβου των πλοίων (ελληνικών και τουρκικών) που έχει κοντά του. Όπως σημειώνεται η έρευνα από ένα τέτοιος σκάφος είναι αδύνατη υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες καθώς στην περιοχή υπάρχει υπερσυγκέντρωση σκαφών πολεμικών και άλλων και ο θόρυβος εμποδίζει τέτοιες εργασίες.
 
Ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε πλήρη διάταξη και σε καίριες θέσεις, στην περιοχή, ενώ η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία πως δεν θα επιτρέψει στο ερευνητικό σκάφος να διεξάγει έρευνες.  
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Oruc Reis, μπήκε για ελάχιστα λεπτά στην κυπριακή ΑΟΖ και επέστρεψε σε τουρκικά νερά και στη συνέχεια εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Γύρω στις 19.10 της Δευτέρας το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του και πλέον μεταδίδει το στίγμα του μέσω του Oruc Reis.
 
Στο μεταξύ, το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφάσισε να αντιδράσει στην προσβολή της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία.
 
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετά την τουρκική Navtex, Ελλάδα και Κύπρος αντέδρασαν ανάλογα και εξέδωσαν anti-Navtex με την οποία ενημέρωναν τους ναυτιλλομένους, να μην λάβουν υπόψη την Navtex που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας. Η Τουρκία αντέδρασε με νέα anti-Navtex στην οποία σημείωνε πως η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
 
Μπαράζ παραβιάσεων κι από αέρος
Η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώθηκε και στο ελληνικό FIR. Ειδικότερα,  13 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 16 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε 14 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
 
Τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
 
Ο διπλωματικός μαραθώνιος
Παράλληλα με τα όσα διαδραματίζονται στο ναυτικό πεδίο η Αθήνα επιδίδεται σε ένα διπλωματικο μαραθώνιο, ενημέρωσης και άσκησης πιέσεων προς την Άγκυρα.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε, τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο της οποίας, ο Έλληνας  Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.
 
Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, δια της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Παράλληλα έγινε έντονο διάβημα από τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα.
 
H απάντηση των Τούρκων
Η απάντηση από το τουρκικό ΥΠΕΞ, ήρθε λίγο αργότερα. Όσοι ενεργούν με την πεποίθηση ότι είναι «ο μοναδικός ιδιοκτήτης» της Μεσογείου θα απογοητευτούν, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να καταστρέψει τις εχθρικές συμμαχίες που στρέφονται εναντίον της.
 
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Άκσοϊ ανάφερε ότι το Oruc Reis, ενεργεί εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας σε αδειοδοτημένη από την ΤΡΑΟ περιοχή με βάση την συμφωνία του 2012, όπως είχαν ενημερωθεί και τα ΗΕ.
 
Τον περασμένο Ιούλιο, συνέχισε, οι σεισμογραφικές έρευνες αναβλήθηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα με εντολή του Τούρκου Προέδρου, ως ένδειξη καλής θέλησης κατόπιν παράκλησης της Γερμανίας και της ΕΕ ώστε να δοθεί ευκαιρία στην διπλωματία και να αναζωογονηθεί ξανά το διάλογος.
 
«Με την πειρατική συμφωνία της με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020, η Ελλάδα έδειξε ότι στο θέμα του διαλόγου δεν είναι ειλικρινής. Με αυτή τη συμφωνία παραβιάστηκε η η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην ανατολική Μεσόγειο.  Μετά από αυτή την εξέλιξη, το πλοίο μας Ορούτς Ρέις όπως είχε προγραμματιστεί από παλιά άρχισε σήμερα τις σεισμογραφικές δραστηριότητες».
 
Η Ελλάδα, υποστήριξε ο κ. Άκσοϊ, δεν έχει καμιά νομική βάση να ενίσταται στις δραστηριότητες της Τουρκίας. «Όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν, τα ελληνικά νησιά της περιοχής, ιδιαίτερα το νησί του Καστελόριζου, αποκόπτουν (τεμαχίζουν) την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, γεγονός που επισκιάζει την αρχή του δικαίου, που είναι η βασική αρχή του διεθνούς δικαίου. Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν έχει βρει ανταπόκριση για άλλη μια φορά στην καλή της θέληση, θα συνεχίσει να ασκεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της με αποφασιστικότητα στο πλαίσιο του προηγούμενου σχεδιασμού», είπε.
 
Αυτός που αυξάνει την ένταση στην Μεσόγειο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η Ελλάδα, είπε ο κ. Άκσοϊ, λέγοντας ότι η Τουρκία μπορεί με δύναμη και αποφασιστικότητα να ανατρέψει γρήγορα την κακή συμμαχία που σχηματίστηκε εναντίον της. «Από την άλλη η στρατιωτική μας παρουσία στην περιοχή δεν στοχεύει στην κλιμάκωση της έντασης. Είναι ακριβώς, σε περίπτωση που χρειαστεί, για χρήση του δικαιώματος στην αυτοάμυνα», πρόσθεσε.
 
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι στρατιωτική επέμβαση σε πολιτικό πλοίο δεν πρόκειται να επιτραπεί.
 
Υποδείξεις από το State Department
Το Υπουργέιο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση με σκληρό, , περιεχόμενο για τη σημερινή νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι, όπως πάντα, απουσιάζουν όταν η Ελλάδα και η Κύπρος -δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δοκιμάζονται σκληρά από την επιθετικότητα της Τουρκίας.
 
Το State Department, σημειώνει ότι, oι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει κοινοποίηση σε άλλα πλοία, για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνα για φυσικούς πόρους σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», τόνισε εμφαντικά.
 
Ο εκπρόσωπος πιστεύει ότι «η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».
 
Ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνούν η Ελλάδα και η Κύπρος, τέτοιες δηλώσεις βοηθούν ακόμα και αν ο Ταγίπ Ερντογάν δημόσια δείχνει να μην τις λαμβάνει υπόψη.
 

Δειτε Επισης

Απαντά στο ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος-«Δεν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με ανεδαφικές προτάσεις»
Στην Κύπρο την Τρίτη ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας για επίσκεψη εργασίας
Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
N. Χριστοδουλίδης: Οι Τούρκοι στο παρασκήνιο επιχείρησαν να αποτρέψουν το σχέδιο Αμάλθεια
Σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών
Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη