Τρίτη 26 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Τον χαβά του ο Τατάρ για το Βαρώσι-«Στο τελευταίο στάδιο οι προετοιμασίες»

  10/08/2020 17:53
Τον χαβά του ο Τατάρ για το Βαρώσι-«Στο τελευταίο στάδιο οι προετοιμασίες»

Τον χαβά του ο Τατάρ για το Βαρώσι-«Στο τελευταίο στάδιο οι προετοιμασίες»

  10/08/2020 17:53
«Θα δώσουμε τα Βαρώσια στην ανθρωπότητα» δήλωσε ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ επαναλαμβάνοντας ότι οι διεργασίες για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο και το «εφικτά συντομότερο δυνατό» θα ανοίξει υπό την διοίκηση της «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.
 
Ο Ερσίν Τατάρ πρόσθεσε ότι «μια τέτοια μεγάλη περιοχή δεν είναι εύκολο να την ανοίξεις μονομιάς, αυτό θα γίνει σταδιακά» και πρόσθεσε ότι στην «πρωθυπουργία» οι προετοιμασίες και οι διεργασίες έχουν εντατικοποιηθεί.
 
Κατά τον ίδιο «θα προβούμε σε μια πρωτοβουλία προχωρώντας στο άνοιγμα (του Βαρωσιού) το οποίο θα εξηγήσουμε στη διεθνή κοινότητα, τους ενδιαφερόμενους και το ΕΔΑΔ. Μια πόλη που είναι κλειστή εδώ και 46 χρόνια θα την δώσουμε στην ανθρωπότητα, την χώρα μας, την Κύπρο. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα έχει οφέλη όχι μόνο πολιτικά, αλλά κοινωνικο-οικονομικά. Με το άνοιγμα αυτό θα οδηγήσουμε το Κυπριακό σε ένα άλλο σημείο, όπως και την οικονομική μας κατάσταση».
 
Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ σήμερα, ο κ. Τατάρ σχολίασε επίσης την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει σχέση με την ανατολική Μεσόγειο. «Δεν θα περάσει το να προσπαθούν να περάσουν κάτι με το ζόρι».
 
Είναι μάταιο, συνέχισε, να προσπαθούν Ελλάδα και Ε/κ να κάνουν κάτι με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, γιατί δεν πρόκειται η ε/κ πλευρά να φτάσει πουθενά ενεργώντας ως να έχει μόνο αυτή την κυριαρχία ολόκληρου του νησιού και χωρίς να υπολογίζουν την Τουρκία και το ψευδοκράτος. «Ο τ/κ λαός έχει σε αυτό νησί τα ίδια δικαιώματα με τους Ε/κ. Όποιος το παραβλέπει αυτό, όπως έγινε στο παρελθόν, και τώρα θα απογοητευτεί».
 
Σχολιάζοντας δε την στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ – Κύπρου, ο κ. Τατάρ είπε ότι η στάση των ΗΠΑ είναι λάθος και μη λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση των Τ/κ και την καλή πρόθεση της Τουρκίας, βοηθάει τους Ε/κ, με τον «πρωθυπουργό» να επαναλαμβάνει την πρόταση για δημιουργία κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο με τους Ε/κ.
 
Άλλες αντιδράσεις για το Βαρώσι
Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις για το θέμα των Βαρωσίων συνεχίζονται με τον πρόεδρο του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΚΕΚ), Ιζζέτ Ιζτζιάν να δηλώνει ότι όσο επικίνδυνη είναι η προπαγάνδα που διεξάγεται για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης υπό τ/κ διοίκηση άλλο τόσο τυχοδιωκτική προσέγγιση είναι.
 
Σε γραπτή δήλωση, ο κ. Ιζτζάν ανέφερε ότι η «κυβέρνηση» ΚΕΕ-ΚΛ εκμεταλλεύεται το θέμα και το χρησιμοποιεί στην προεκλογική εκστρατεία. Υπενθυμίζοντας τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επεσήμανε ότι δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά οδηγώντας την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο και απομονώνοντάς την από τον κόσμο.
 
Εξάλλου,  ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (ΡΤΚ) Ασίμ Ακάνσοϊ μιλώντας χθες στην εφημερίδα Γενί Μπακίς μίλησε για προσπάθεια των εταίρων της «κυβέρνησης» να κάνουν επίδειξη χρησιμοποιώντας το θέμα των Βαρωσίων, πράγμα που μπορεί να τους δημιουργήσει αρνητικές συνέπειες και να τους ρίξει σε μια επικίνδυνη διαδικασία.
 
Ο κ. Ακάνσοϊ υποστήριξε ότι σίγουρα η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων δεν μπορεί να ανοίξει μέχρι το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι το μόνο που θα μπορούσε να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου είναι το άνοιγμα κάποιων κτιρίων μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» μετατρέποντας τα σε τουρκικά.
 
Ο Οκάν Νταγλί της «Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο» ανέφερε ότι «έχει μαγειρευτεί  κάπου ένα σχέδιο για τα Βαρώσια» σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους κάνουν συνεχώς, εδώ και χρόνια, υποθετικές δηλώσεις για πολιτικό κέρδος σχετικά με αυτό το σχέδιο, που κανείς δεν γνωρίζει τι είναι.
 
«Κατά πάση πιθανότητα, θα είναι ένα άνοιγμα εκτός του διεθνούς δικαίου, που δεν θα λάβει υπόψη τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα μας φέρει ακόμη μια φορά αντιμέτωπους με τον κόσμο».
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας