Το σενάριο για μη πόντιση καλωδίων από το Oruc Reis-Πότε θα παρέμβει η Ελλάδα

Μόνο έκπληξη δεν προκαλεί σε Αθήνα, Λευκωσία αλλά και στη διεθνή κοινότητα, η κίνηση της Τουρκίας, να εκδώσει νέα Navtex για θαλάσσιες έρευνες σε θαλάσσια περιοχή εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με το Oruc Reis να αποπλέει για να μεταβεί στην περιοχή.
 
Σε αντίθεση με την κρίση του περασμένου Ιουλίου, αυτή τη φορά η Τουρκία προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, αφού θέλοντας να προλάβει τις παρεμβάσεις τρίτων και δη της Άγκελα Μέρκελ, έσπευσε να δώσει διαταγή στο πλήρωμα του ερευνητικού σκάφους για να αποπλεύσει, αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής Navtex.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ORUC REIS ΕΔΩ
 
Η κίνηση αυτή της Άγκυρας, θεωρείται απάντηση στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου την περασμένη εβδομάδα. Η δέσμευση της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής, περιλαμβάνει μια θαλάσσια έκταση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και μέρος της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
 
Συγκεκριμένα βρίσκεται στο σημείο όπου η ελληνική υφαλοκρηπίδα, συναντάται με την κυπριακή ΑΟΖ στα ανατολικά και με την αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα στα νότια. Βρίσκεται στο σημείο δηλαδή, για το οποίο δεν υπήρξε συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αφού η τμηματική συμφωνία που υπέγραψε ο Νίκος Δένδιας αφορά σε περιοχή δυτικότερα.
 
Σημειώνεται ότι το Oruc Reis και τα δύο βοηθητικά του σκάφη, απενεργοποίησαν τα συστήματα εντοπισμού τους από χθες το βράδυ και δεν υπάρχει εικόνα για το που βρίσκονται. Ωστόσο πηγές από το ΓΕΕΘΑ σημειώνουν πως το πλοίο απέπλευσε και κατευθύνεται προς την περιοχή των ερευνών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο κόκκινο το θερμόμετρο-Εξέδωσε Navtex και απέπλευσε για έρευνες το Oruc Reis
 
Κρίσιμες στιγμές
Η αποφασιστικότητα που εκφράζουν Τούρκοι αξιωματούχοι τις τελευταίες ώρες, σε συνδυασμό με την κραυγή αγωνίας του Ζοζεπ Μπορέλ, χθες σε μια ασυνήθιστη για τα δεδομένα της Ε.Ε. γραπτής δήλωσης, καταδεικνύουν την κρισιμότητα των στιγμών.
 
Παράλληλα στην Αθήνα, από το πρωί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι επαναλαμβάνουν πως δεν πρόκειται να μείνουν παρατηρητές σε περίπτωση που το Oruc Reis προχωρήσει σε πόντιση καλωδίων.
Το πιθανότερο σενάριο για τις επόμενες ώρες, είναι το Oruc Reis να κατευθυνθεί στην περιοχή που δέσμευσε για τις παράνομες έρευνες του με τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, ωστόσο να μην προχωρήσει ακόμη σε πόντιση καλωδίων.
 
Σε μια τέτοια περίπτωση ο ελληνικός στόλος θα παρακολουθεί διακριτικά την πορεία του πλοίου, χωρίς ωστόσο να παρέμβει. Παρέμβαση ελληνικών ένοπλων δυνάμεων θα επισυμβεί μόνο σε περίπτωση που το ερευνητικό σκάφος ξεκινήσει την πόντιση καλωδίων, ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ιμπραΐμ Καλίν: Οι Ευρωπαίοι βλέπουν το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας
 
Κανείς ωστόσο, δεν μπορεί να γνωρίζει μέχρι που θα το τραβήξει η Άγκυρα, αφού ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι εξαπατήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Άγκελα Μέρκελ. Ο Τούρκος Πρόεδρος, θεωρεί πως από τη στιγμή που έκανε πίσω την πρώτη φορά και δεν έδωσε οδηγία για απόπλου του Oruc Reis τον περασμένο Ιούλιο, αποδεχόμενος την πρόταση Μέρκελ για διάλογο, αυτή τη φορά δεν πρόκειται να κάνει πίσω.
 
Σε επιφυλακή η Αθήνα
Σε επιφυλακή τέθηκαν από τα ξημερώματα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, αφού από τις πέντε το πρωί, τέθηκε σε ισχύ και η Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας και αφορά στρατιωτικές ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε και η δεύτερη Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis.  Σημειώνεται πως το πρωί συνεδρίασε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, στην Ελλάδα, με θέμα την εκτίμηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα λήφθηκε απόφαση όπως ακυρωθούν όλες οι άδειες που δόθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις για την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.
 
Συναγερμός επικρατεί και στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλεί έκτακτο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στις 12 στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Ήδη ο Έλληνας Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σήμερα το απόγευμα στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βίντεο από το εσωτερικό του Oruc Reis την ώρα που σαλπάρει-«83 εκατομμύρια Τούρκοι βρίσκονται πίσω σου»
 
Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε από το πρωί τηλεφωνικές επικοινωνίες με ομολόγους του για ενημέρωση και αξιολόγηση της διαμορφωθείσας κατάστασης. Συγκεκριμένα ο ΥΠΕΞ επικοινώνησε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σουκρί. 

 
 

Δειτε Επισης

Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας