Η νίκη του ΔΗΣΥ, η ήττα της συνεργασίας ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ και η ουραγός ΕΔΕΚ

Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου και ο ΔΗΣΥ είναι οι μεγάλοι νικητές των αναπληρωματικών εκλογών στην Αγλαντζιά. Αν και αυτές οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν υπό πολύ παράξενες συνθήκες, οι οποίες αναπόφευκτα επηρέασαν την έκβασή τους, η νίκη είναι νίκη και αυτή ανήκει στην Πινδάρου.
 
Ο νέος δήμαρχος μπορεί να ήταν γνωστός στο κοινό της Αγλαντζιάς, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα προβεβλημένο στέλεχος του ΔΗΣΥ, ενώ περιόρισε τις δημόσιες εμφανίσεις του κατά την προεκλογική περίοδο. Ωστόσο κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα, κερδίζοντας, μάλιστα, έναν πρώην δήμαρχο, που έχει πολύ μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία και αντλούσε υποστήριξη από δύο κόμματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου νέος δήμαρχος Αγλαντζιάς
 
Ο ΔΗΣΥ, από πλευράς του, κέρδισε το στοίχημα της διατήρησης του Δήμου Αγλαντζιάς στα δικά του χέρια, καθώς και ο τέως δήμαρχος, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο οποίος αποχώρησε για να αναλάβει το Υπουργείο Άμυνας, εξελέγη με τις δικές του ψήφους.
 
Το κυβερνών κόμμα, μάλιστα, έχει δύο στα δύο σε ό,τι αφορά τις αναπληρωματικές εκλογές το 2020, καθώς είχε κερδίσει και την Αγία Νάπα τον Ιανουάριο, μετά την υπουργοποίηση του τέως δημάρχου της, Γιάννη Καρούσου. Αν και αυτές οι αναπληρωματικές εκλογές είναι, σε γενικές γραμμές, χαμηλού πολιτικού ενδιαφέροντος και δεν αποτελούν ένδειξη για την μετέπειτα πορεία, σαφώς και μπορούν να δημιουργήσουν δυναμική για την Πινδάρου, γεγονός που αναπόφευκτα φέρνει χαμόγελα αισιοδοξίας.
 
Το ΑΚΕΛ, από την άλλη, έχει ήττες δύο στα δύο. Η διαφορά είναι πως, ενώ στην Αγία Νάπα, διεκδικούσε τον Δήμο με δική του υποψήφια, στην Αγλαντζιά διεκδικούσε με υποψήφιο προερχόμενο από τις τάξεις του ΔΗΚΟ και, ως εκ τούτου, έπαιζε ως… δεύτερο βιολί στην προεκλογική εκστρατεία.
 
Αν οι εκλογές της Αγλαντζιάς αποτέλεσαν κάποιου είδους crash test για τη συνεργασία μεταξύ ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ που βρίσκεται στα σκαριά, τότε το αποτέλεσμα θα πρέπει να προβληματίσει, ιδιαίτερα από τη στιγμή που, στην περίπτωση του Δήμου Αγία Νάπας, η συνεργασία του ΔΗΚΟ με τον ΔΗΣΥ αποδείχθηκε επιτυχής.
 
Αμφότερα τα κόμματα που υποστήριξαν τον Κώστα Κόρτα δούλεψαν για αυτές τις εκλογές, ωστόσο, όπως και το 2016, δεν τους βγήκε. Ερμηνείες υπάρχουν πολλές, μεταξύ των οποίων η υψηλή αποχή, οι εσωκομματικές περιπέτειες στις οποίες βρέθηκε το ΔΗΚΟ τις τελευταίες ημέρες (αν και οι αποχωρήσαντες προσέφεραν υποστήριξη στον κ. Κόρτα και κάποιοι συμμετείχαν ενεργά στον προεκλογικό του) και η «μουδιασμένη» στάση μερίδας ΑΚΕΛικών έναντι της επιλογής του κ. Κόρτα να παραστεί στην εκδήλωση για τους μετανάστες.  
 
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η επίδοση του κ. Κόρτα σε αυτές τις εκλογές ήταν, ουσιαστικά, χειρότερη από εκείνη του 2016, καθώς τότε έχασε με 80 ψήφους διαφορά, ενώ η διαφορά χθες ήταν 106, με χαμηλότερη προσέλευση ψηφοφόρων. Στις δημοτικές εκλογές, ο κ. Κόρτας εξασφάλισε ποσοστό 44,68%, ενώ στις αναπληρωματικές εκλογές ποσοστό 38,84%.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μάχη της Αγλαντζιάς, η αξία της για τα κόμματα και πού θα κριθεί το αποτέλεσμα
 
Κάκιστη ήταν και η επίδοση της ΕΔΕΚ. Το 3,99% που εξασφάλισε η Αντιπρόεδρος του κόμματος είναι χαμηλότερο από το ποσοστό της ΕΔΕΚ στην Αγλαντζιά (το 2016 εξασφάλισε 4,79% σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου) αλλά, κυρίως, είναι χαμηλότερο από τα ποσοστά που εξασφάλισαν οι τέσσερις άλλοι υποψήφιοι, κατατάσσοντας την Μαρία Βασιλειάδου στην τελευταία θέση, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τα υψηλά δώματα της ΕΔΕΚ, καθώς ένα προβεβλημένο στέλεχος, βρέθηκε ουραγός στη διαδικασία.
 
Ενώ η ΕΔΕΚ διαθέτει κομματικό μηχανισμό, η κ. Βασιλειάδου εξασφάλισε μόλις 251 ψήφους, σχεδόν τις μισές από τις 495 που εξασφάλισε η Έφη Ξάνθου, που προέρχεται από το Κίνημα Οικολόγων, του οποίου η ικανότητα ενεργοποίησης κομματικού μηχανισμού δεν θεωρείται δυνατό σημείο, διατηρώντας την τρίτη θέση που κατέλαβε και την προηγούμενη φορά. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η κ. Ξάνθου μείωσε το ποσοστό της κατά σχεδόν δύο μονάδες από το 2016, ωστόσο πάλι ξεπέρασε τόσο τα ποσοστά των Οικολόγων, όσο και την κ. Βασιλειάδου.
 
Ο δε Πανίκος Πέτρου, ο οποίος ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος, χωρίς κανένα κομματικό μηχανισμό, εξασφάλισε σχεδόν 200 ψήφους περισσότερες από την υποψήφια της ΕΔΕΚ. Το γεγονός αυτό πρέπει να ηχήσει προειδοποιητικό καμπανάκι για την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, η οποία ποντάρει πολλά στις ψήφους τις επαρχίας Λευκωσίας στις βουλευτικές εκλογές.
 
Κορωνοϊός, καύσωνας και αποχή
Η πραγματικότητα είναι πως και οι πέντε υποψήφιοι ήταν αντιμέτωποι με ένα κοκτέιλ κακών εκλογικών συνθηκών, τα οποία φάνηκαν ξεκάθαρα στα ποσοστά προσέλευσης στις εκλογές. Στις κάλπες προσήλθαν 6,383 ψηφοφόροι, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 43,56% του συνόλου, ενώ το 2016 ψήφισαν για δήμαρχο στην Αγλαντζιά 8,099 πολίτες, ποσοστό ενδεικτικό του χαμηλού πολιτικού ενδιαφέροντος.
 
Στη σκιά των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι φυσικό πολλοί πολίτες να επέλεξαν να μην αυξήσουν τις επαφές τους μεταβαίνοντας στο εκλογικό κέντρο, παρά το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο που είχε τεθεί σε εφαρμογή. Αυτοί, δε, που αποφάσισαν να βγουν από το σπίτι τους, ενδεχομένως να προτίμησαν την Κυριακή τους να αναζητήσουν δροσιά σε παραλίες ή στο Τρόοδος, δεδομένου ότι πέρασαν πολλές μέρες στη Λευκωσία σε συνθήκες καύσωνα.
 
Στο τέλος της ημέρας, κέρδισε αυτός που έπεισε περισσότερους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες, κόντρα στις αρνητικές συνθήκες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με μάσκα και αποστειρωμένα στυλό αναδεικνύουν δήμαρχο στην Αγλαντζιά

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα