Τα πολλά… ΔΗΚΟ μέσα στο ΔΗΚΟ, το νέο κύμα φυγής που έρχεται και η πλατφόρμα

Η αποχώρηση των Άγγελου Βότση, Γιώργου Προκοπίου, Μαρίνου Μουσιούττα, Αλέκου Τρυφωνίδη και Χρίστου Τσίγκη από το ΔΗΚΟ και η από μέρους τους δημιουργία πλατφόρμας διατάραξε για άλλη μια φορά τις ευαίσθητες ισορροπίες στο κόμμα, που τα τελευταία χρόνια βιώνει κύματα φυγής, σε ένα συγκρουσιακό πλαίσιο μαχών επικράτησης.

Μπορεί οι παλαιότερες πτέρυγες που… ευδοκιμούσαν στο κόμμα και συνέβαλαν στις πολλαπλές ρήξεις του παρελθόντος να μην υφίστανται πλέον, μετά την αποχώρηση του Μάριου Καρογιάν και άλλων στελεχών και τη δημιουργία της ΔΗΠΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ακόμη πολλαπλές προσεγγίσεις, ακόμη κι αν δεν είναι ηγεμονικού χαρακτήρα, τις οποίες έφερε στην επιφάνεια η νέα κρίση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, η αποχώρηση των πέντε ήταν η αρχή, ενώ τον δρόμο τους αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα στελέχη, διαφόρων εμβελειών. Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα έχει επαφές με αριθμό ατόμων τα τελευταία εικοσιτετράωρα και αναμένεται ότι, μετά που θα λάβει το τελικό «οκ», θα ανακοινώσει νέες προσχωρήσεις την ερχόμενη εβδομάδα. Πηγές αναφέρουν πως δεν πρόκειται για πρωτοκλασάτα στελέχη αλλά για πρόσωπα που είναι γνωστά στον χώρο του ΔΗΚΟ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως οι πέντε βρίσκονται σε επαφή και με γνωστά ονόματα, που κατά καιρούς υπηρέτησαν το κόμμα από διάφορα αξιώματα, όπως είναι ο Χρίστος Πατσαλίδης, ο Νίκος Κλεάνθους και ο Ανδρέας Αγγελίδης. Δεν αποκλείεται, συνεπώς, σε κατοπινό στάδιο, να υπάρξουν κι άλλες ηχηρές προσχωρήσεις, παρόλο που αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο θεωρείται πρώιμο.

Επαφές έχει, πάντως, και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με στενούς του συνεργάτες, έχουν διοργανώσει συναντήσεις και τραπέζια με τοπικά στελέχη του κόμματος, με στόχο να εντοπίσουν αλλά και να αντιμετωπίσουν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «εστίες δυσαρέσκειας» που αναπτύσσονται εντός του ΔΗΚΟ.

Αντικρουόμενες απόψεις                                     

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η πλειοψηφία των ΔΗΚΟϊκών δεν έχει κάποια πρόθεση να αποχωρήσει από το κόμμα, ακόμη κι αν διατηρεί διαφωνίες. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, πως δεν προβληματίζονται από την κατάσταση που επικρατεί ή δεν θέλουν να δουν τα πράγματα να αλλάζουν.

Υπάρχει μία ομάδα στο ΔΗΚΟ που θεωρεί πως, μετά τη δημιουργία της ΔΗΠΑ, υπήρξε ξεκαθάρισμα και συνεπακόλουθη «κάθαρση» στο κόμμα. Αυτά τα στελέχη και μέλη συγκεντρώνονται γύρω από τον Νικόλα Παπαδόπουλο και την ομάδα του, προσφέρουν υποστήριξη και θεωρούν ότι η πόρτα εξόδου είναι ανοιχτή για όποιον έχει εσωκομματικές διαφωνίες και το κόμμα θα πρέπει να επικεντρώνεται στα σημαντικά ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας και όχι να αναλώνεται σε εσωτερικές διαμάχες. Αυτή η σχολή σκέψης πιστεύει ότι το ΔΗΚΟ ταλαιπωρήθηκε αρκετά τα προηγούμενα χρόνια από αυτού του είδους τις συγκρούσεις και θεωρούν πως όλα αυτά θα πρέπει να μείνουν στο παρελθόν.

Με αυτούς, βεβαίως, στο ΔΗΚΟ συγκατοικεί άλλη μία ομάδα στελεχών και μελών, που πιστεύουν ότι το κόμμα έχει βγει από την ορθή πορεία. Ενστερνίζονται σχεδόν στο σύνολό τους τις κατηγορίες και τους ισχυρισμούς των πέντε στελεχών που αποχώρησαν και ενδεχομένως να σκέφτονται οι ίδιοι την αποστασιοποίηση ή την έξοδο. Από αυτή την σχολή σκέψης είναι που θα μπορούσαν να προκύψουν κι άλλες προσχωρήσεις προς την νεοσυσταθείσα πλατφόρμα, αφού πρόκειται για άτομα που έχουν λόγους να μην εμπιστεύονται είτε τον Νίκολα Παπαδόπουλο είτε τους συνεργάτες του, τόσο σε θέματα εσωκομματικής διοίκησης όσο και σε ζητήματα πολιτικής.

Η τρίτη σχολή σκέψης στο ΔΗΚΟ, που είναι ίσως και η μεγαλύτερη, κινείται, όπως αναφέρουν πηγές από το κόμμα, στο ενδιάμεσο των δύο άλλων σχολών. Πρόκειται για στελέχη που, ενώ υιοθετούν κάποιες από τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι πέντε και ενδεχομένως έχουν εκφράσει πολλές φορές τον προβληματισμό ή και την ενόχλησή τους οι ίδιοι, σε καμία περίπτωση δεν θα εγκατέλειπαν το κόμμα. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι υπάρχουν πραγματικά ζητήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά την εσωκομματική διαχείριση, αλλά εκτιμούν ότι η επίλυσή τους περνά μέσα από τον διάλογο και ενίοτε την κάλπη και όχι μέσα από διασπαστικά ξεσπάσματα.

Τα στελέχη αυτά αποστασιοποιούνται από τους πέντε, ενώ ενδεχομένως να υιοθετούν την ρητορική της ηγεσίας περί «αποστασίας», καθώς θεωρούν αυτή την προσέγγιση εντελώς λανθασμένη. Όπως επισημαίνουν, εκτιμούν ότι οι πολιτικές διαφωνίες που εκφράστηκαν δεν είναι ουσίας. Παρά ταύτα, βρίσκουν βάσιμες τις κατηγορίες σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα και θα ήθελαν να δουν ουσιαστικές αλλαγές στο κόμμα, κατά προτίμηση άμεσα, ώστε να μην επηρεάσουν τα εσωτερικά ζητήματα την έκβαση των εκλογών, τόσο σε επίπεδο κατάρτισης ψηφοδελτίων όσο και σε επίπεδο εκλογικής απόδοσης.

Όπως επισημαίνουν αρκετοί ΔΗΚΟϊκοί, αυτή είναι και η ομάδα την οποία οφείλει να προσεγγίσει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, εάν επιθυμεί επιστροφή στην κομματική ειρήνη. Να αφουγκραστεί, δηλαδή, τις ανησυχίες της και να ακούσει τις εισηγήσεις της, αφού δεν χαρακτηρίζεται από την δυσπιστία της δεύτερης σχολής, ούτε και κινείται στη λογική της «κάθαρσης» της πρώτης. Σε αυτήν, άλλωστε, συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι που έχουν απογοητευτεί τα τελευταία χρόνια. Άνθρωποι με υψηλό κομματικό πατριωτισμό, που είναι πάντοτε χρήσιμοι και τώρα ίσως να αισθάνονται παραγκωνισμένοι ή να βιώνουν καταστάσεις που δεν τους ικανοποιούν.

Αυτή η ομάδα δεν θέλει να απομακρυνθεί από το ΔΗΚΟ, θέλει το ΔΗΚΟ να την ξαναπλησιάσει. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο -προεκλογικό, πλέον- στοίχημα για το κόμμα και τον Πρόεδρό του... 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης