Η αντιπαράθεση ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ, η λογική της «υποκίνησης» και τα μαθηματικά της Βουλής

Το μέγεθος της διάστασης που υπάρχει μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ανέδειξε η νέα εσωκομματική κρίση στο μεγάλο κόμμα του Κέντρου, καθώς οι δύο πολιτικές δυνάμεις αντάλλαξαν κουβέντες σε ιδιαίτερα υψηλά ντεσιμπέλ, αφότου η ηγεσία του ΔΗΚΟ κατονόμασε ως καθοδηγητές των «αποστατών» το Προεδρικό και την Πινδάρου.
 
Αν και η διακυβέρνηση Αναστασιάδη χρωστά πολλά στο ΔΗΚΟ ευρύτερα αλλά και στον Πρόεδρό του προσωπικά, για την υποστήριξη που της έχει προσφέρει πάρα πολλές φορές, είναι σαφές πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων έχουν ψυχραθεί τον τελευταίο καιρό. Το ΔΗΚΟ έχει σκληρύνει την στάση του έναντι του ΔΗΣΥ και της Κυβέρνησης, με τον ΔΗΣΥ να μην κρύβει τον εκνευρισμό του για το είδος της αντιπολίτευσης που ασκείται και να φτάνει στο σημείο, πριν μερικές εβδομάδες, να κατηγορήσει το ΔΗΚΟ πως δίνει καθημερινά διαπιστευτήρια στην Εζεκία Παπαϊωάννου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φουντώνει η αντιπαράθεση ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ για τους «πέντε»-Πόλεμος ανακοινώσεων σε υψηλούς τόνους
 
Η χθεσινή αντιπαράθεση ήταν άλλη μία ένδειξη πως οι γέφυρες μεταξύ των δύο κομμάτων ανατινάσσονται, την στιγμή που, στον λίγο χρόνο που απομένει μέχρι τον Μάιο, η Κυβέρνηση έχει σειρά μεταρρυθμίσεων να περάσει από τη Βουλή.
 
Οι δέκα βουλευτές του ΔΗΚΟ, μαζί με τους 18 βουλευτές που διαθέτει το κυβερνών κόμμα, προσέφεραν πολλές φορές στο παρελθόν, σε κρίσιμες ψηφοφορίες, τη διέξοδο που αναζητούσε η Κυβέρνηση. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, πως πλέον οι βουλευτές του ΔΗΚΟ είναι επτά και ως εκ τούτου η δυνατότητά του να προσφέρει τα απαραίτητα δεκανίκια πιο περιορισμένη, αν και ως το κόμμα με την τρίτη μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα, συνεχίζει να έχει ρυθμιστικό ρόλο, ακόμα και χωρίς τους κυρίους Βότση, Προκοπίου και Μουσιούττα.
 
Την ίδια στιγμή, άγνωστη είναι η στάση που θα τηρήσουν και οι ίδιοι και κατά πόσον θα λειτουργούν βοηθητικά στο κυβερνητικό έργο από τα έδρανα των ανεξαρτήτων, επηρεάζοντας τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες, παρόλο που η μέχρι σήμερα βουλευτική τους συμπεριφορά προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει.
 
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα διαφανεί και κατά πόσον το ΔΗΚΟ θα επιδείξει διαφορετική στάση, ιδιαίτερα υπό το φως της φημολογούμενης συνεργασίας του με το ΑΚΕΛ ή θα επιλέξει να διατηρηθεί στον δρόμο που βαδίζει τα τελευταία χρόνια, ανεξαρτήτως των επικείμενων εκλογικών διαδικασιών.
 
Αν και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η στάση του ΔΗΚΟ, την οποία το ίδιο το κόμμα χαρακτηρίζει υπεύθυνη και προς εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, αυτό που κατέστη χθες ξεκάθαρο είναι πως, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, δύσκολα θα δούμε τους τόνους να πέφτουν.
 
Κατηγορίες και διαψεύσεις
Η νέα αντιπαράθεση μεταξύ του ΔΗΚΟ και του Κυβερνητικού στρατοπέδου ξεκίνησε όταν ο Πρόεδρος του κόμματος άφησε αιχμές ότι πίσω από τους πέντε κρύβονται κάποιοι, οι οποίο θέλουν να πλήξουν το κόμμα και να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Ερωτηθείς για το ποιοι θεωρεί ότι κρύβονται πίσω από την αποχώρηση των πέντε στελεχών του ΔΗΚΟ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατονόμασε το Προεδρικό Μέγαρο και τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ, Άθως Αντωνιάδης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι «αποστασίες» οργανώνονται από παλάτια.
 
Πρώτος αντέδρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, λέγοντας ότι «εάν κάποιος πιστεύει ότι το Προεδρικό έχει διαδραματίσει οποιοδήποτε ρόλο στα εσωκομματικά του ΔΗΚΟ, τότε το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχει πολιτική ωριμότητα αυτός που το σκέφτεται», διαψεύδοντας ότι το Προεδρικό είχε οποιοδήποτε λόγο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δείχνει Προεδρικό και Πινδάρου πίσω από τους «αποστάτες» του ΔΗΚΟ ο Νικόλας
 
Αντίδραση υπήρξε και από τον ΔΗΣΥ, με τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Γιώργο Χατζηγεωργίου, να καλεί τον Νικόλα Παπαδόπουλο  «να εγκαταλείψει αυτήν την τακτική της λανθάνουσας και παραπλανητικής επίρριψης ευθυνών προς τρίτους, ειδικά προς την Κυβέρνηση και τον Δημοκρατικό Συναγερμό και να φροντίσει τα του οίκου του, όπως οφείλει να πράττει κάθε αρχηγός κόμματος αν θέλει πράγματι να θεωρεί τον εαυτό του πολιτικά υπεύθυνο άτομο».
 
Το ΔΗΚΟ, ωστόσο, επανήλθε με νέα ανακοίνωση, στην οποία υποστήριξε ότι βουλευτές του ΔΗΣΥ «εδώ και μέρες ενημέρωναν διάφορους συνομιλητές τους για την επικείμενη αποστασία» και περηφανεύονταν ότι είχαν δει την επιστολή. «Ας πάψουν πια να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, αλλά και τη νοημοσύνη της κοινωνίας», ανέφερε το ΔΗΚΟ, προσθέτοντας πως «η χρονική συγκυρία της συντονισμένης αποστασίας καταμαρτυρεί ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούν οι αποστάτες».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά ο ΔΗΣΥ για το «ανακάτεμα» στο ΔΗΚΟ-«Ο Νικόλας να φροντίσει τα του οίκου του»
 
Τα πέντε στελέχη του ΔΗΚΟ που αποχώρησαν, πάντως, θεωρούν από την πλευρά τους τις κατηγορίες περί υποκίνησής τους από την Κυβέρνηση αποκυήματα φαντασίας, που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν από την ουσία των ζητημάτων που έθεσαν προς την ηγεσία του ΔΗΚΟ, για τα οποία θεωρούν ότι δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής απαντήσεις.
 
Όπως δήλωσε στον REPORTER ο Αλέκος Τρυφωνίδης, «μπροστά στην έλλειψη επιχειρημάτων να απαντήσουν σε εκείνα που τους καταλογίζουμε και μέσα στον πανικό τους, υποψιάζονται φαντάσματα. Κατηγορηματικά διαψεύδω οποιαδήποτε συνεννόηση είτε με το Προεδρικό είτε με τον ΔΗΣΥ».
 
Κατηγόρησε, δε, την ηγεσία του ΔΗΚΟ ότι επινοεί φανταστικούς εχθρούς για να αποφύγει να απαντήσει για τα πεπραγμένα της, τα οποία, όπως υποστήριξε, οδήγησαν το ΔΗΚΟ σε πολιτική απαξίωση και πολιτική απομόνωση. «Όταν ένας ηγέτης μαζί με την ομάδα του παραδέχονται ότι είχαν τρεις διαδοχικές φάσεις φυγής στελεχών και ψηφοφόρων και όταν άφησαν να γίνουν αυτές οι τρεις διαδοχικές φάσεις, τότε τίθεται θέμα ικανότητάς του να είναι ηγέτης και να διαχειριστεί. Αντί να κάνουν αυτοκριτική και να παραιτηθούν, συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με αυτόν τον αλαζονικό τρόπο», κατέληξε ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ.
 
Η ερμηνεία για τα κίνητρα
Παρά τις διαψεύσεις, η ηγεσία του ΔΗΚΟ εμφανίζεται πεπεισμένη για την σχέση των πέντε στελεχών με το κυβερνητικό στρατόπεδο, υποδεικνύοντας, με νόημα, πως «τίποτα δεν γίνεται τυχαία» και παραπέμποντας και στην ίδρυση της ΔΗΠΑ.
 
Αν και ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ δεν βρίσκονται σε επίσημη συνεργασία και οι ηγεσίες των δύο κομμάτων διακηρύττουν πως συνεργάζονται και συζητούν με όλους, το γεγονός ότι επικαλούνται την μεταξύ τους συνεργασία τα άτομα που αποχώρησαν, αποτελεί «καμπανάκι» για το ΔΗΚΟ, που γνωρίζει ότι αυτός που ανησυχεί περισσότερο από ένα τέτοιο σενάριο είναι ο ΔΗΣΥ. Την ίδια στιγμή, θεωρούν ότι αυτός που κερδίζει περισσότερο από διασπαστικές τάσεις στο ΔΗΚΟ είναι το Προεδρικό, είτε με διαρροή ψήφων προς τον ΔΗΣΥ είτε με διαρροή ψήφων προς την ΔΗΠΑ, την οποία επίσης θα ευνοούσαν, δεδομένου ότι συνεργάτες του Προέδρου προέρχονται από τον χώρο του κόμματος που δημιουργήθηκε μέσα από το προηγούμενη μεγάλη κρίση στο ΔΗΚΟ.
 
Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον αυτή η αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, δεδομένων και των μηνυμάτων ενότητας που έστειλε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, λόγω της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας και των εθνικών προκλήσεων που βρίσκονται ενώπιον μας. Είναι, όμως, σαφές πως υπήρξε διασπορά της εσωκομματικής κρίσης προς τα έξω, με τρόπο που τροφοδότησε ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση που μαίνεται εδώ και καιρό μεταξύ ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επόμενη μέρα στο ΔΗΚΟ, το στίγμα πορείας των «πέντε» και η… ΔΗΠΑ

Δειτε Επισης

«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»