Εισβάλλει εκεί που τον παίρνει ο Ερντογάν... Ανοιχτά της Κύπρου το Barbaros

Εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εισήλθε το ερευνητικό σκάφος Barbaros, το οποίο για ακόμη μια φορά θα πραγματοποιήσει παράνομες έρευνες, σε περιοχή ανοιχτά του κόλπου της Αμμοχώστου. 
 
Το Barbaros ξεκίνησε νωρίς χθες το βράδυ από την Τουρκία και έφτασε στην περιοχή που δέσμευσε με παράνομη Navtex η Τουρκία και που περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των οικοπέδων δύο και τρία της κυπριακής ΑΟΖ και μέρος της υφαλοκρηπίδας. Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που το Barbaros πραγματοποιεί έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή. 
 
Μάλιστα, εντός της περιοχής που δέσμευσε η Άγκυρα, βρίσκεται και ο στόχος «Σουπιά», στο οικόπεδο τρία, η ερευνητική γεώτρηση της οποίας` ακυρώθηκε μετά από την παρενόχληση  του τρυπανιού της ΕΝΙ, SAIPEM 12000, από φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού τον Φεβρουάριο του 2018. 
 
Αξίζει να σημειωθεί, πως μετά από τις αλλαγές που έγιναν στα συμβόλαια των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ, τόσο στο Οικόπεδο δύο όσο και στο οικόπεδο τρία, δραστηριοποιείται η κοινοπραξία που αποτελείται από την ιταλική ΕΝΙ, τη γαλλική Total και την κορεάτικη Kogas. 
 
Το Barbaros συνοδεύεται από τα βοηθητικά σκάφη Tanux 1 και Apollo Moon, τα οποία θα συνδράμουν στις παράνομες έρευνες με την πόντιση των καλωδίων. 
 
Η τουρκική ενέργεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Λευκωσίας, έρχεται ως απάντηση του Ταγίπ Ερντογάν, μετά την αναβολή, λόγω πιέσεων τρίτων, των ερευνών του  Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα διέσωσε, τουλάχιστον επικοινωνιακά, την αλλαγή πλάνου για τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, ικανοποιώντας το εσωτερικό του ακροατήριο. 
 
Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά πως η υπερβολική, όπως χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, αντίδραση που υπήρξε από την Ελλάδα, στην περίπτωση της Κύπρου δεν μπορεί να είναι ανάλογη, λόγω της απουσίας αποτρεπτικών στρατιωτικών μέσων. Πέραν όμως της στρατιωτικής αντίδρασης, δεν υπάρχει και η ανάλογη πίεση από τρίτους, όπως έγινε στην περίπτωση της Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis. 
 
Άλλωστε η Άγκελα Μέρκελ, σήκωσε το τηλέφωνο για να επικοινωνήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν, μόνο όταν αντιλήφθηκε πως οι δύο χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλες τις πλευρές. 
 
Μετά από τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές στο τρίγωνο Αθήνα-Βερολίνο-Άγκυρα, η κατάσταση αποκλιμακώθηκε, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα εκδόθηκε η Navtex για τις έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με τις αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο να είναι από χλιαρές έως ανύπαρκτες. Ακόμα και στην Αθήνα, ο σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Αλέξης Διακόπουλος, τοποθετήθηκε δημόσια για τις παράνομες έρευνες στην Κύπρο, με τρόπο που ελέγχεται. 
 
«Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος το οποίο υφίσταται και αυτό την βάναυση και κατάφωρη καταπάτηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων σε μια σχεδόν πειρατική ενέργεια της Τουρκίας που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο αλλά δεν είναι κάτι που δυστυχώς γίνεται για πρώτη φορά», είπε o κ. Διακόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. 
 
Και η συγκεκριμένη δήλωση, μπορεί να μην ακούγεται καλά, ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία, αφού  ενδεχομένως να θέλει να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση, πως το ζήτημα της Κύπρου, είναι ανεξάρτητο από το ζήτημα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συνεπώς, η τουρκική επιδίωξη, που βρίσκεται ήδη καταγεγραμμένη ως αίτημα της Άγκυρας για εφ΄ όλης της ύλης διάλογο και διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, περιλαμβανομένων και των ζητημάτων που αφορούν την Κύπρο, δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να ικανοποιηθεί. 
 
Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, επανέλαβε ουκ ολίγες φορές τις τελευταίες ημέρες, πως με την Τουρκίας εκκρεμεί μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών και μόνο αυτό μπορεί να τεθεί στο τραπέζι των επικείμενων διαπραγματεύσεων, παραπέμποντας παράλληλα για τα θέματα της Κύπρου στη Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία δεν αναγνωρίζει η Τουρκία. 
 
Εξάγεται λοιπόν το συμπέρασμα, πως θα έκρυβε παγίδες μια πιθανή ελληνική εμπλοκή στο ζήτημα της εισβολής του Barbaros, από τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν περιμένει στη γωνία για να σύρει την Ελλάδα σε μια διαπραγμάτευση για ζητήματα από τα οποία θέλει να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί χωρίς ο ίδιος και η χώρα του να έχουν να δώσουν οτιδήποτε για αντάλλαγμα. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στα 6,6 εκ. οι δαπάνες των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου-Ποια τα χρονοδιαγράμματα
Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Στηρίζει τον πρόεδρο του στις Ευρωεκλογές το Κόμμα για τα Ζώα
Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Καταγγελία για «κουβαλητούς» ψηφοφόρους από τη Δήμαρχο Λακατάμιας
Κυπριακό και σχέσεις με Κοινοπολιτεία σε συνάντηση ΠτΒ με ΓΓ οργανισμού