Ξεκίνησε και ετοιμάζεται να εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ το Barbaros

Πλώρη για την κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα για τα οικόπεδα δύο και τρία έβαλε λίγο μετά τις οκτώ  το ερευνητικό σκάφος Barbaros το οποίο σύμφωνα με την τουρκική Navtex που εκδόθηκε χθες θα πραγματοποιήσει έρευνες νοτιοανατολικά του κόλπου της Αμμοχώστου. 
 
Το Barbaros απέπλευσε συνοδευόμενο από το Tanux από το λιμάνι της Τουρκίας, Τασούτσου και μέχρι το πρωί αναμένεται να είναι στο χώρο των παράνομων ερευνών του.  Στις έρευνες, το Barbaros θα συνοδεύεται και από το Apollo Moon το οποίο βρίσκεται ήδη στο παράνομο λιμάνι της Αμμοχώστου.
Η κίνηση αυτή της Άγκυρας μπορεί να ερμηνευθεί ως επίδειξη δύναμης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού γνωρίζει πολύ καλά πως η αντίδραση που θα εισπράξει λόγω της νέας της πειρατικής ενέργειας, είναι μηδαμινή μπροστά στην αντίδραση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.
 
Σημειώνεται ότι η Navtex για τις νέες παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, εκδόθηκε λίγο μετά από την επίσημη παραδοχή της Άγκυρας, ότι αποσύρει το Oruc Reis και αναβάλλει τις έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
 
Υπενθυμίζεται πως εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται και το Yavuz το οποίο εκτελεί παράνομη ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο τέσσερα.
 
Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Απρίλιο και από τότε πραγματοποίησε δύο ερευνητικές γεωτρήσεις εντός των οικοπέδων έξι και επτά της κυπριακής Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ενώ από τις αρχές Ιουλίου πραγματοποιεί γεώτρηση στα όρια του οικοπέδου τέσσερα, όπου θα παραμείνει μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.
 
Παρακολουθεί και ενημερώνει η Κυβέρνηση
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παναγιώτη Σεντώνα, βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ενέργειες της Κυβέρνησης σε ποικίλα επίπεδα, προκειμένου να τύχει διαχείρισης αυτή τη νέα απαράδεκτη ξανά πρόκληση της Τουρκίας.
 
Η Λευκωσία αξιολογεί τη νέα πειρατική ενέργεια, ως ένδειξη των προθέσεων της Άγκυρας, που επιδεινώνει το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε σαφάρι επαφών με ξένους αξιωματούχος σε μια προσπάθεια να ανακοπή η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Μέχρι στιγμής, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με τον Ελλαδίτη ομόλογο του Νίκο Δένδια, ενώ υπήρξε επικοινωνία και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζεπ Μπορέλ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια