Η επόμενη μέρα στο ΔΗΚΟ, το στίγμα πορείας των «πέντε» και η… ΔΗΠΑ

Άλλη μία σελίδα στην ταραχώδη σύγχρονη ιστορία του ΔΗΚΟ γράφτηκε χθες, μετά την αποχώρηση τριών βουλευτών και δύο προβεβλημένων στελεχών από το μεγάλο κόμμα του Κέντρου. Το ΔΗΚΟ δεν είναι, βέβαια, ξένο σε αυτού του είδους τις ενέργειες, καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρξαν παραιτήσεις, διαγραφές και αποχωρήσεις πολλές φορές, κάποιες από τις οποίες έξυσαν την επιφάνεια και άλλες το βύθισαν σε μεγάλη εσωστρέφεια.
 
Η ενέργεια των βουλευτών Γιώργου Προκοπίου, Άγγελου Βότση και Μαρίνου Μουσιούττα, καθώς και του Αντιπροέδρου Αλέκου Τρυφωνίδη και του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Χρίστου Τσίγκη, δεν έπεσε, όπως όλα δείχνουν, ως κεραυνός εν αιθρία στο κόμμα, καθώς οι ίδιοι φαίνεται να εξέφραζαν διαφωνίες εδώ και καιρό για διάφορα ζητήματα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της βολιδοσκόπησης που έκανε ενόψει βουλευτικών εκλογών ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, τους είχε προειδοποιήσει να σταματήσουν να αντιδρούν, γεγονός που φαίνεται ότι όχι απλώς δεν τους καθησύχασε, αλλά έθεσε σε κίνηση τους σχεδιασμούς τους για αποχώρηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διχασμός και δύσκολες μέρες για το ΔΗΚΟ-Οι «αποχωρήσεις» και η «αποστασία»
 
Τα στελέχη που αποχώρησαν δηλώνουν πως πολλές φορές γνωστοποίησαν τις διαφωνίες τους. Η ηγεσία του ΔΗΚΟ δηλώνει πως κάποιοι από αυτούς έχει χρόνια να… πατήσουν στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Και αν είναι κάτι σαφές, είναι πως οι δίαυλοι συνεννόησης είχαν προ πολλού κλείσει μεταξύ τους.
 
Οι πέντε συνεδρίασαν την Κυριακή μέσω τηλεδιάσκεψης και έλαβαν τις τελικές τους αποφάσεις, τις οποίες επρόκειτο να ανακοινώσουν αρχικά είτε την Παρασκευή είτε στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Η χθεσινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου, ωστόσο, τους έβαλε σε δεύτερες σκέψεις, καθώς, παρόλο που δεν υπήρχε στην ατζέντα θέμα που να τους αφορούσε, θεωρούσαν ότι ενδέχεται να ανοιχτεί συζήτηση γι’ αυτούς, από την οποία να προκύψει κάποιας μορφής προειδοποίηση για μελλοντική διαγραφή. Ενόψει ενός τέτοιου ενδεχομένου, αποφάσισαν να επισπεύσουν την ανακοίνωση, κάτι που θεωρούσαν ότι θα τους επέτρεπε να ελέγχουν το αφήγημα από θέση ισχύος και όχι αμυνόμενοι έναντι μιας συλλογικής απόφασης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δείχνει Προεδρικό και Πινδάρου πίσω από τους «αποστάτες» του ΔΗΚΟ ο Νικόλας
 
Η αντεπίθεση και οι άλλοι
Το επίσημο ΔΗΚΟ πέρασε στην αντεπίθεση με βαριές κουβέντες, κάνοντας λόγο για αποστασία. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται από την ηγεσία να υποβαθμιστεί η αποχώρηση των πέντε στελεχών, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν επηρεάζει πραγματικά το κόμμα και τους εκλογικούς σχεδιασμούς του και πρόκειται για μια απομονωμένη μειοψηφία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου, αφιερώθηκε στο ζήτημα μόνο η καταληκτική πρόταση, η οποία συνιστούσε απλώς επαναβεβαίωση της τοποθέτησης που έγινε από την ηγεσία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ψήφος» από το Εκτελεστικό στην ηγεσία του ΔΗΚΟ για τις πέντε αποχωρήσεις
 
«Ως συνήθως, οι αποστάτες εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς αυτών που υπονομεύουν διαχρονικά το ΔΗΚΟ, ενοχλημένοι από την ορθότητα των θέσεων του Κόμματος και από την επιμονή του για διεκδικητική πολιτική στο Κυπριακό και για προστασία της μεσαίας τάξης», ανέφερε στην απάντησή του το ΔΗΚΟ. «Η αποστασία εξυπηρετεί μόνο όσους πολεμούν το ΔΗΚΟ και αφήνει εκτεθειμένους τους αποστάτες, τόσο στα μάτια των ΔΗΚΟϊκών, όσο και στα μάτια ολόκληρης της κοινωνίας. Αυτό που οι αποστάτες ξέχασαν, είναι ότι το ΔΗΚΟ είναι ο κόσμος του, οι αρχές του, οι θέσεις του. Όσο το υπονομεύουν, δυναμώνει. Όσο το πολεμούν, νικά», τόνισε περαιτέρω.
 
Πρόκειται για μία απάντηση έντονη και καταγγελτική, η οποία, όμως, δεν ικανοποίησε τη νεολαία του ΔΗΚΟ, που ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως «στην ουσία ούτε διαψεύδει τους ισχυρισμούς των πέντε αξιωματούχων αλλά ούτε και απαντάει στα όσα αναφέρονται στις επιστολές». Η αντίδραση αυτή ερμηνεύεται από κάποιους ως ένδειξη πως τις απόψεις που εκφράζουν τα πέντε στελέχη ενδεχομένως να συμμερίζονται, σε κάποιο βαθμό, κι άλλοι στο κόμμα. Ακόμη κι αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, όμως, σαφώς δίνει την εντύπωση πως η κίνησή τους έχει προκαλέσει προβληματισμό σε άλλα στελέχη, που δεν πιστεύουν ότι πρέπει να την αγνοήσουν και να προχωρήσουν λες και δεν έχει συμβεί τίποτα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λύπη για τις αποχωρήσεις, δεν έπεισε τη ΝΕΔΗΚ η ηγεσία του ΔΗΚΟ
 
Η ηγεσία συνέχισε, πάντως, στο ίδιο μοτίβο, κάνοντας λόγο για καθοδηγούμενη κίνηση που στόχο έχει να πλήξει το κόμμα. «Ο κόσμος του ΔΗΚΟ θα τους απαντήσει», δήλωσε με νόημα ο Νικόλας Παπαδόπουλος χθες βράδυ. Πλην, όμως, οι ίδιοι πιστεύουν ότι αποτελούν εκφραστές μίας πλατιάς μάζας του κόσμου του ΔΗΚΟ, θέση που θεωρούν πως θα αποδειχθεί στην πορεία.
 
Είναι ξεκάθαρο πως, πέραν των πέντε, υπάρχουν κι άλλα στελέχη που σκέφτονται το τελευταίο διάστημα την έξοδο και οι πληροφορίες συγκλίνουν πως θα πρέπει να αναμένονται κι άλλες κινήσεις από μέλη το επόμενο διάστημα. Ήδη οι πέντε αφήνουν να νοηθεί πως εισπράττουν στήριξη από τη βάση του κόμματος, η οποία, όπως υποστηρίζουν, τα έχει με τον στενό περίγυρο του Νικόλα Παπαδόπουλου, καθώς τον θεωρεί υπεύθυνο για αποξένωση ΔΗΚΟϊκών από το κόμμα και απομάκρυνση του ΔΗΚΟ από τις ιδεολογικές του παρακαταθήκες.
 
Το μέγεθος του πλήγματος
Το μέγεθος του πλήγματος από την αποχώρηση αναμένεται να διαφανεί τους επόμενους μήνες και δη στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου. Στο ΔΗΚΟ θεωρούν ότι βασικό κίνητρο των πέντε για έξοδο σε αυτή την χρονική στιγμή ήταν ότι διέβλεπαν την εκλογική τους αποτυχία και τις μεγαλύτερες πιθανότητες για εκλογή που εξασφάλιζαν άλλα στελέχη και προτίμησαν την τακτική αποχώρηση από το Βατερλό της κάλπης.
 
Οι ίδιοι, ωστόσο, αντιτείνουν πως τα προεκλογικά νούμερα ήταν με το μέρος τους, καθώς οι Γιώργος Προκοπίου και Άγγελος Βότσης έκοψαν πρώτοι το νήμα στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού κατά τις προηγούμενες εκλογές, ενώ ο Μαρίνος Μουσιούττας κατάφερε να εκλεγεί στην επαρχία Λευκωσίας, με τον Αλέκο Τρυφωνίδη –ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής, με την οργανωτική δύναμη που αυτό συνεπάγεται- να είναι πρώτος επιλαχών με μικρή διαφορά σε σταυρούς προτίμησης. Διείσδυση στους ψηφοφόρους της Λευκωσίας έχει και ο κ. Τσίγκης, ο οποίος δραστηριοποιείται πολιτικά στον Στρόβολο. Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι διαθέτουν ψήφους, κάτι που αναμένεται να φανεί, αναλόγως των επιλογών που θα κάνουν στις βουλευτικές εκλογές.
 
Αυτό που αναμένεται να ξεκαθαρίσει πολύ πιο πριν, είναι κατά πόσον η ανεξάρτητη παρουσία των κυρίων Βότση, Μουσιούττα και Προκοπίου στα έδρανα, θα επηρεάσει την κοινοβουλευτική παρουσία του ΔΗΚΟ. Πλέον θα έχει δύο βουλευτές στη Λευκωσία, δύο στη Λεμεσό και από ένα στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και την Πάφο. Συνεχίζει, δηλαδή, να διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα, μετά τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, πλην όμως με τρεις βουλευτές λιγότερους. Στη Γρίβα Διγενή εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας πως δεν μπορεί να αλλοιωθεί ο ρυθμιστικός ρόλος του ΔΗΚΟ από την εξέλιξη, ενώ σημειώνουν πως αυτό θα αποδειχθεί σύντομα, κατά τη ψήφιση σημαντικών νομοθετημάτων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Για πράξη προδοσίας κάνει λόγο ο Νικόλας-«Ο κόσμος του ΔΗΚΟ θα τους απαντήσει»
 
Η πλατφόρμα και η ΔΗΠΑ
Αυτό που τονίζουν τα πέντε στελέχη που αποχώρησαν είναι πως δεν έφυγαν από το ΔΗΚΟ ούτε για να προσχωρήσουν σε άλλο κόμμα ούτε για να δημιουργήσουν άλλο κόμμα, αλλά για να προσφέρουν στον κόσμο που εκφράζουν μια πολιτική πρόταση στα μέτρα του. Μια… original ΔΗΚΟϊκή προσέγγιση, που δεν θα αλλοιώνεται από «λαθρεπιβάτες», όπως αναφέρουν.
 
Η διαφωνία τους, άλλωστε, δεν ήταν με την ιδεολογική τοποθέτηση του ΔΗΚΟ, την οποία θεωρούν ότι οι ίδιοι πρεσβεύουν, αλλά με αυτό που ονομάζουν «πολιτικές παλινωδίες» του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, εκεί που επένδυε στον χώρο του Κέντρου, τελικά τα «τσούγκρισε» με τους υπόλοιπους κι εκεί που ασκούσε δριμεία κριτική στο δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, αναπτύσσει πλέον συμμαχίες μαζί τους. Διαφωνούσαν, επίσης, με το μοντέλο διοίκησης του κόμματος και κυρίως με τον τρόπο που ενεργούσαν οι συνεργάτες του Προέδρου.
 
Συνεπώς σκοπεύουν να λειτουργήσουν πολιτικά σε ένα κλασικά ΔΗΚΟϊκό πλαίσιο, ως εκφραστές της μεσαίας τάξης. Θα δημιουργήσουν μία πλατφόρμα, με πιθανό όνομα το «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων», η οποία θα ετοιμάσει προγραμματικές θέσεις που θα κινούνται γύρω από τους παραδοσιακούς πυλώνες του ΔΗΚΟ. Θα ανοιχτούν προς την κοινωνία, με επίκεντρο την εκλογική βάση του ΔΗΚΟ, ζητώντας από τους πολίτες να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους προς συζήτηση. Την ίδια στιγμή, οι τρεις βουλευτές θα συνεχίσουν να πολιτεύονται ως ανεξάρτητοι στα κοινοβουλευτικά έδρανα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα επόμενα βήματα των πέντε που φεύγουν και ο... περίγυρος του Νικόλα
 
Ακολούθως, η πλατφόρμα αναμένεται να προσεγγίσει άλλες πολιτικές δυνάμεις για πιθανή συνεργασία στις βουλευτικές εκλογές, στη βάση προγραμματικών θέσεων. Το ερώτημα είναι, βεβαίως, ποιες θα μπορούσε να είναι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις και ποια μορφή θα μπορούσε να έχει αυτή η συνεργασία, εάν δεν προτίθενται να πορευθούν αυτόνομα αλλά ούτε και να απορροφηθούν από κάποιο άλλο πολιτικό σχηματισμό.
                                   
Αν και η παρουσία τους στις βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, επί της ουσίας θα αποτελέσουν τον τρίτο πολιτικό χώρο που θα «ψαρεύει» από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων, πέραν του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ. Γι’ αυτό και το επικρατέστερο σενάριο είναι μια συνεργασία που θα εδράζεται σε αυτή την εκλογική βάση. Δεδομένου ότι το ΔΗΚΟ αποκλείεται, το λογικό σενάριο είναι να προωθηθεί κάποια συνεργασία με την ΔΗΠΑ, η οποία μάλλον… χαμογελά με τις εξελίξεις, τις οποίες θεωρεί μία μορφή πολιτικής επιβεβαίωσης.
 
Μέχρι στιγμής, πάντως, το κόμμα που δημιουργήθηκε ως απότοκο του προηγούμενου, μεγάλου κύκλου διάσπασης στο ΔΗΚΟ, φαίνεται να τηρεί μια στάση αναμονής. Είναι, ωστόσο, ξεκάθαρο πως γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ παλιών συναγωνιστών υπάρχουν και θα μπορούσε να εξευρεθεί κάποιου είδους φόρμουλα συνεργασίας, που δεν θα απαιτεί την προσχώρηση των πέντε (και άλλων που ενδεχομένως τους ακολουθήσουν) στις τάξεις της ΔΗΠΑ.

Δειτε Επισης

Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ
Πολύ διαδεδομένη η διαφθορά στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ερωτηθέντες σε έρευνα
Πρόταση ΕΛΑΜ για μείωση προθεσμίας για προσφυγές κατά αποφάσεων Υπ. Ασύλου
Βλέπει γενναιόδωρα ωφελήματα σε προσωπικό του Ινστιτούτου Κύπρου η Ελεγκτική Υπηρεσία
Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν
Ξεδίπλωσαν το πλάνο της πρόσβασης στις υπηρεσίες του κράτους Ιωάννου, Βαφεάδης και Παναγιώτου στη Βουλή
Τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου στα θέματα ωκεανών εξήρε η ΓΓ της Κοινοπολιτείας
Νέες καταγγελίες για μετακινήσεις ψηφοφόρων-«Υπέδειξαν ως διαμονή δημαρχείο, κολυμβητήριο και αποθήκες»