Τα δύο επίπεδα του θρίλερ, το κρίσιμο 48ωρο και τα σενάρια της επόμενης μέρας

Οι επόμενες 48 ώρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτιμούν στρατιωτικοί κύκλοι στην Αθήνα, μετά την έκδοση παράνομης τουρκικής NAVTEX για σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα, ενώ το σύνολο του ελληνικού στόλου βρίσκεται σε καίριες θέσεις σε όλη την ακτογραμμή νοτιανατολικά της Ρόδου.

Συγκεκριμένα και ενώ το Oruc Reis διατηρεί τη θέση του ανοιχτά από το λιμάνι της Αττάλεια, τουρκικά πλοία παραμένουν σε διάταξη ανατολικά της Ρόδου και στο Καστελόριζο, μέχρι την τουρκική πόλη και παρακολουθούνται στενά από την Ελλάδα.

Πάντως, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αποτελούν εμπόδιο για το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία, που όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του OPEN TV, θα το συνοδεύσουν στην περίπτωση που αποπλεύσει. Πάντως πριν από λίγο τουρκικά μέσα μετέδιδαν ότι το ρυμουλκό σκάφος Ινέμπολου (Α-590) ανοιχτής θάλασσας αγκυροβόλησε το πρωί κοντά στο ερευνητικό πλοίο.

Στην αντίθετη περίπτωση, που δεν αποπλεύσει δηλαδή, θα οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση όπως τονίζει το ελληνικό Πεντάγωνο. Τέλος, όπως αναφέρεται σε συναγερμό βρίσκεται και η ελληνική διπλωματία για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δημοσιεύματα στην Τουρκία και εκτιμήσεις Τούρκων αναλυτών σημειώνουν πως, εκτός απροόπτου, ο απόπλους του Oruc Reis από την περιοχή δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από την αυριανή ημέρα, η οποία έχει ιδιαίτερο συμβολισμό στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, με τον Ταγίπ Ερντογάν να αμφισβητεί την Συμφωνία της Λωζάνης που υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου του 1923 από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Αποφασισμένος ο Ερντογάν
Πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέφθηκε σήμερα το Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ πριν την έναρξη της συνεδρίας του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, από το οποίο επανέλαβε εαυτό, αναφορικά με την αποφασιστικότητα του ιδίου για επίτευξη των στόχων που έθεσε για το 2023, γράφοντας στο βιβλίο επισκεπτών.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τους στόχους του 2023 της Τουρκίας που ίδρυσες και μας παρέδωσες. Τα ιστορικά επιτεύγματα που έχουμε επιτύχει σε διαφορετικά μέτωπα από τη Συρία έως τη Λιβύη, από την ανατολική Μεσόγειο έως και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποκαλύπτουν τη δύναμη της χώρας μας και τις ικανότητες του στρατού μας. Με την αυστηρή πειθαρχία, την υψηλή αίσθηση καθήκοντος και τις τεράστιες ικανότητες αποτροπής, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να αποτελούν την εγγύηση της ασφάλειας και της επιβίωσης της πατρίδας μας ενάντια στα κακά μάτια», έγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Τα επιτεύγματα από Συρία μέχρι την ανατολική Μεσόγειο αποκαλύπτουν τη δύναμη της Τουρκίας»

Πάντως, με μια δήλωση, η οποία δεν συνηθίζεται από Αμερικανούς διπλωμάτης, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, εξέφρασε τη θέση, ότι όλα τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ, όπως κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα: Το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα στην ΑΟΖ

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, στη διάρκεια της οποίας ανασκόπησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον κ. Μακρόν να εκφράζει την πλήρη στήριξη του προς την Κυπριακή Δημοκρατία και να υποδεικνύει πως η Γαλλία δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να γίνει κυρίαρχη δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυναμική στήριξη και μηδενική ανοχή της Γαλλίας στην τουρκική προκλητικότητα

Η επόμενη ημέρα
Η αποφασιστικότητα που επιδεικνύεται και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, αλλά σε διπλωματικό επίπεδο και από τις περιφερειακές δυνάμεις, κάνει την επόμενη ημέρα να φαντάζει ιδιαίτερα σύνθετη. Αφενός η Ελλάδα δείχνει έτοιμη και αποφασισμένη να μην αφήσει το Oruc Reis να ποντίσει καλώδια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ αφετέρου ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, σε καμία περίπτωση δεν μας συνήθισε στο να παραδέχεται ήττα και να μην επιτυγχάνει τους στόχους του.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το ενδεχόμενο το Oruc Reis να μεταβεί στην περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία με Navtex αλλά χωρίς να διεξάγει έρευνες, φαντάζει τη δεδομένη στιγμή ως ένα πιθανό σενάριο στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για να αποφευχθεί η κλιμάκωση στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ