Το μήνυμα Αναστασιάδη για τη μαύρη επέτειο-Νέες απειλές Ερντογάν

Το δικό του μήνυμα για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να σταματήσει η Τουρκία να δρα ανενόχλητη.
 
Σε ανάρτησή του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρει πως «46 χρόνια μετά το συνεχιζόμενο έγκλημα εις βάρος της πατρίδας μας δεν σταματούμε να ανακαλούμε στη μνήμη μας το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974 και να θρηνούμε για τις οδυνηρές συνέπειες: την κατοχή, τη βίαιη διχοτόμηση, τον εκτοπισμό από τις πατρογονικές μας εστίες, τους νεκρούς και αγνοούμενους, τη σύληση της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
 
Πρόσθεσε ότι σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και την ελευθερία της πατρίδας. «Οφείλουμε», συνέχισε «ενωμένοι και ομόθυμοι να συμπεριφερθούμε με μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη»
 
«Δυστυχώς οι ενέργειες της Τουρκίας, με την εισβολή της στην Κυπριακή ΑΟΖ, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου, παραβιάζουν κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπονομεύουν βαθιά τον στόχο να έχουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για ουσιώδεις διαπραγματεύσεις».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως «παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην επίτευξη μίας λύσης η οποία θα βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο και τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Μίας βιώσιμης και πρωτίστως λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει τη μοιρασμένη μας πατρίδα και θα την απαλλάσσει από την απαράδεκτη κρατούσα κατάσταση, μετεξελίσσοντάς την σε ένα πραγματικά φυσιολογικό κράτος τις τύχες του οποίου θα διαχειρίζονται οι νόμιμοι κάτοικοι του νησιού, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι».
 
Ξεκαθάρισε πως «46 χρόνια μετά, παρακολουθούμε πέραν της εισβολής της Τουρκίας και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στρατιωτική εμπλοκή της στη Λιβύη και στη Συρία. Παρακολουθούμε ακόμη απειλές έναντι της Ελλάδας αλλά ακόμη και την απαράδεκτη πράξη μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαμορφώσει πιο αποφασιστική στάση, η οποία, μέσω των κατάλληλων μέτρων, να επιφέρει κόστος και να δίδει το μήνυμα πως δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη».
 
Εμπρηστικό το μήνυμα Ερντογάν για την μαύρη επέτειο της εισβολής
Από πλευράς του, ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να είναι εριστικός και προκλητικός, με το μήνυμά του, για την μαύρη επέτειο της εισβολής να περιέχει νέες απειλές.
 
Στο μήνυμά του για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο Ερντογάν αναφέρει ότι συγχαίρει τη «γιορτή ειρήνης και ελευθερίας με την ευκαιρία της 46η επετείου της ‘ειρηνευτικής επιχείρησης’ της 20ης Ιουλίου του 1974, η οποία εξάλειψε τελικά την απόπειρα ενάντια στο δίκαιο των Τ/κ, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες της Κύπρου, της ελευθερίας και της ύπαρξής τους».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με νέες απειλές το μήνυμα Ερντογάν για την μαύρη επέτειο της εισβολής
 
Πρόβαλε περαιτέρω τον ισχυρισμό ότι «η επιχείρηση ειρήνη είναι το όνομα της αναγέννησης ενός λαού που τον ήθελαν να διαγραφεί από την ιστορία. Αυτή η επιχείρηση έχει δείξει σε όλο τον κόσμο τι μπορεί να συμβεί όταν παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τ/κ, όταν απειληθεί η ελευθερία τους και η συνέχειά τους».
 
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα υπομονής και δεξιοτεχνίας, είπε, «από εκείνη των Τ/κ, οι οποίοι δίνουν αγώνα ισότητας για πάνω από 50 χρόνια».
 
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Ερντογάν, «ο τ/κ ΄λαός’ παρά τις όποιες πιέσεις και απειλές διεκδίκησε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία η οποία είναι πάντοτε δίπλα στον αποφασιστικό αγώνα των Τ/κ, όπως και πριν 46 χρόνια έτσι και σήμερα αποτελεί την εγγύησης της ειρήνης και της σταθερότητας των Τ/κ και θα συνεχίσει να είναι».
 
Πρόσθεσε ότι «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο νησί μόνο με την αποδοχή ενός καθεστώτος ισότητας για τους Τ/κ είναι δυνατόν να επιτευχθεί».
 
Συνεχίζοντας, είπε ότι «η ε/κ πλευρά πρέπει χωρίς καθυστέρηση να παραδώσει την πολιτική ισότητα των Τ/κ και τα ίσα δικαιώματά τους επί των φυσικών πόρων του νησιού. Η Τουρκία και η τ/κ πλευρά έχει επιδείξει καθαρή πολιτική βούληση για λύση παίρνοντας πάντα θέση υπέρ της ειρήνης και του συμβιβασμού. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα θυσιαστούν τα δικαιώματα των Τ/κ».
 
Τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «η Τουρκία όπως και μέχρι σήμερα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων και του δικαίου του ‘τ/κ λαού’. Με αυτή την ευκαιρία τιμώ τους άγιους μάρτυρές μας που θυσιάστηκαν στον αγώνα της απελευθέρωσης και τους βετεράνους μας».

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου