Μανικωμένοι για τις τουρκικές προκλήσεις Αναστασιάδης και Μητσοτάκης

Σε επίπεδο ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τίθενται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ανάλογες απειλές της Άγκυρας κατά της Ελλάδας, στη σκιά και της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί.
 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες προς συζήτηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου(ΠΔΠ), καθώς και του σχεδίου ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού. Ωστόσο, Αναστασιάδης και Μητσοτάκης, οι οποίοι την περασμένη Τρίτη συναντήθηκαν στην Αθήνα προς συντονισμό των θέσεων των δύο κυβερνήσεων, προτίθενται να θέσουν με έντονο τρόπο ενώπιον των ευρωπαίων ηγετών την τουρκική προκλητικότητα, ζητώντας την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την άσκηση ουσιαστικής πίεσης στην Τουρκία, ώστε να θέσει τέρμα στις στερούμενες νομιμότητας και πέραν κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου, ενέργειές της.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποφασιστικότητα Λευκωσίας-Αθήνας για αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας
 
Οι αποφάσεις των ΥπΕξ
Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., το οποίο συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα, εξουσιοδότησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, να εξερευνήσει νέες οδούς για μείωση των εντάσεων και την προώθηση της κατανόησης, αυστηρά στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου που κατά καιρούς υιοθετήθηκαν. Παράλληλα, ανατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) η ετοιμασία εγγράφου επιλογών τομεακών κυρώσεων για την Τουρκία, ενώ σε συνέχεια των αποφάσεων που λήφθηκαν τον περασμένο Ιούλιο αναφορικά με την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τέθηκαν στο τραπέζι νέα ονόματα νομικών και φυσικών προσώπων, ως υποψήφια για σε βάρος τους επιβολή στοχευμένων μέτρων. Η συζήτηση επί των ονομάτων αυτών αναμενόταν να αρχίσει χθες στην αρμόδια τεχνοκρατική ομάδα εργασίας της Ε.Ε.(Relex).
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επιλογές για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας διερευνά η Ε.Ε.
Επιδίωξη της Αθήνας οι στοχευμένες κυρώσεις στην τουρκική οικονομία
 
Απάντηση με Navtex
Παρ’ όλα αυτά, η απάντηση της Τουρκίας ήρθε με νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε για την περίοδο 18 Ιουλίου-20 Αυγούστου,  για γεώτρηση από το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Η Navtex, αφορά τα οικόπεδα 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία είναι αδειοδοτημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία Total/Eni, και για τα οποία η Τουρκία είχε εκδώσει Navtex και στις 20 του περασμένου Απρίλη με ισχύ μέχρι τις 18 Ιουλίου. Με την νέα Navtex, πέραν της επί της ουσίας συνέχισης των τετελεσμένων που επιχειρεί να δημιουργήσει, η Άγκυρα έστειλε ξανά το μήνυμα πως ουδόλως λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις και νουθεσίες που της γίνονται από την Ε.Ε., αλλά βεβαίως ούτε και τις όποιες προαναγγελλόμενες κυρώσεις ενδεχομένως της επιβληθούν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με γεώτρηση και προσευχή στην Αγία Σοφία απαντά η Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
 
Γερμανικές πρωτοβουλίες
Στο τεταμένο αυτό κλίμα, πυροσβεστικό ρόλο προς εκτόνωση της κατάστασης και αποκλιμάκωση της έντασης, φαίνεται να έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα η προεδρεύουσα γι’ αυτό το εξάμηνο χώρα του Συμβουλίου της Ε.Ε., Γερμανία, με το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα, να χαρακτηρίζει ως «λάθος μήνυμα» τη νέα τουρκική Navtex στην ΑΟΖ της Κύπρου. «Έχουμε σαφείς προσδοκίες από την Τουρκία. Κυρίως, περιμένουμε θετικό μήνυμα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Το μήνυμα, με την ανακοίνωση της παράτασης των γεωτρήσεων ανοιχτά της Κύπρου, ήταν σίγουρα το λάθος μήνυμα», ήταν η σχετική τοποθέτηση του εκπροσώπου του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ. Στο πλαίσιο, εξάλλου, των πρωτοβουλιών που φαίνεται να αναπτύσσει η γερμανική Προεδρία προς την κατεύθυνση αποκλιμάκωσης της έντασης των ελλαδοτουρκικών σχέσεων, εντάσσεται και η τριμερής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, της διπλωματικής συμβούλου του Έλληνα Πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή και του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής της Άγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μέρκελ-Το παρασκήνιο της συνάντησης στο Βερολίνο
 
Η αποφασιστικότητα
Όπως έχει ήδη προαναφερθεί, Λευκωσία και Αθήνα εμφανίζονται αποφασισμένες, σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει το παράνομο ερευνητικό της πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ ή και προχωρήσει παράλληλα σε γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, να διεκδικήσουν με ιδιαίτερη ένταση την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων στην Άγκυρα. Αυτό είναι που Αναστασιάδης και Μητσοτάκης, καταγγέλλοντας την τουρκική προκλητικότητα, θα επαναλάβουν και θα ζητήσουν από τους ευρωπαίους ομολόγους τους στο πλαίσιο και της σημερινής Συνόδου Κορυφής, στους οποίους θα υποδείξουν ταυτόχρονα ότι οι φραστικές διακηρύξεις συμπαράστασης και στήριξης δεν είναι πλέον αρκετές. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ελλαδικές διπλωματικές πηγές άφηναν τις προηγούμενες μέρες να διαρρεύσει, σε περίπτωση που υπάρξει θερμό επεισόδιο, η Ελλάδα θα αντιδράσει και θα ζητήσει ενεργοποίηση του άρθρου 42 της Συνθήκης, που προβλέπει, με απόφαση του Συμβουλίου, στρατιωτική ενίσχυση της χώρας η οποία δέχεται επίθεση.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίνει καρότο, δείχνει μαστίγιο η Ε.Ε. στην Τουρκία-Οι νέοι οδοί και οι κυρώσεις

Δειτε Επισης

Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ