Με άριστο συντονισμό ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη-Μητσοτάκη

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.
 
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος, η Κύπρος και η Ελλάδα επιδιώκουν τον διάλογο, την ειρήνη και την σταθερότητα. Δεν είναι εμείς που προκαλούμε αλλά αντίθετα προκαλούμεθα από έκνομες ενέργειες. Και όχι απλώς η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά η Ευρώπη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης από Αθήνα: Η στάση της Τουρκίας αντιβαίνει σε όλες τις αρχές

Εξέφρασε, παράλληλα, ιδιαίτερη ικανοποίηση για τον άριστο συντονισμό των δύο Κυβερνήσεων και την από κοινού αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα,  όχι μέσα από μία αντίστοιχη πρόκληση αλλά μέσα από διάλογο, μέσα από μία παρέμβαση της Ευρώπης με ουσία, που θα οδηγήσει σε ειρήνη και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

«Τα συμπεράσματα από τις συνομιλίες είναι κοινά. Δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει αυτό που η Τουρκία επιδιώκει, να υποκύψουμε στην πρόκληση για να δημιουργηθεί μια κρίση αχρείαστη. Θα ψάξουμε να δούμε πώς ενεργοποιείται αποτελεσματικότερα η ΕΕ, θα επικαλεστούμε τις ευαισθησίες των Ευρωπαίων εταίρων, όχι μόνο στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών, αλλά και σε αυτό που δεν ανέμενε κανείς να πράξει ένα κοσμικό κράτος: Τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», τόνισε.

 
«Η Ευρώπη οφείλει να καταρτίσει συγκεκριμένο κατάλογο κυρώσεων έναντι μιας χώρας που λειτουργεί ως τοπικός ταραχοποιός. Ελλάδα και Κύπρος ουδέποτε αρνήθηκαν τον γόνιμο διάογο αλλά στις αρχές της καλής γετιονίας χωρίς υποβόσκουσες απειλές χρήσης βίας», υπογράμμισε από πλευράς του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας. «Οι προκλήσεις είναι κοινές και πολλές και εκτοξεύονται από ένα κράτος που είναι τυπικά υποψήφιο προς ένταξη. Χρήζουν ευρωπαϊκής απάντησης οι προκλήσεις της Τουρκίας» πρόσθεσε. 
 
Ο κ. Μητσοτάκης, αφού τόνισε ότι «τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται», διακήρυξε πως «η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι για δυναμικότετρες αντιδράσεις». «Ελλάδα και Κύπρος ουδέποτε αρνήθηκαν τον καλόπιστο διάλογο που βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού των δικαιωμάτων και των σχέσεων της καλής γειτονίας», υπέδειξε. 
 
Αναφορικά με την Αγία Σοφία, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την απόφαση της Άγκυρας «αχρείαστη και μικρόψυχη την ενέργεια», προσθέτοντας ότι είναι «παγκόσμιο και πανανθρώπινο ζήτημα και δεν είναι ελληνοτουρκικό ούτε καν ευρωτουρκικό». «Η Τουρκία, με αυτήν την ενέργεια, κόβει τους δεσμούς της με τον πολιτισμένο κόσμο, προτιμώντας την εσωστρέφεια», ανέφερε. «Τυλίγει με τεχνητό μανδύα ισχύος μία ενέργεια που υποδηλώνει αδυναμία. Γιατί μόνο αυτό δείχνει», πρόσθεσε.
 
 
Πριν από τον κ. Μητσοτάκη, ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


Περισσότερα σε λίγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συντονίζουν την αντίδρασή τους στις τουρκικές προκλήσεις Αναστασιάδης-Μητσοτάκης

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ