Πέμπτη 11 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Ν. Αναστασιάδης από Αθήνα: Η στάση της Τουρκίας αντιβαίνει σε όλες τις αρχές

  14/07/2020 11:19
Ν. Αναστασιάδης από Αθήνα: Η στάση της Τουρκίας αντιβαίνει σε όλες τις αρχές

Ν. Αναστασιάδης από Αθήνα: Η στάση της Τουρκίας αντιβαίνει σε όλες τις αρχές

  14/07/2020 11:19
Αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την απόφαση της Άγκυρας για μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου. Υποδεχόμενη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθήνα, η κ. Σακελλαρόπουλου χαρακτήρισε το Κυπριακό ως κορυφαίο ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής,

Η κ. Σακελλαρόπουλου σημείωσε οι η Ελλάδα παραμένει σταθερά στο πλευρό της Κύπρου με στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συντονίζουν την αντίδρασή τους στις τουρκικές προκλήσεις Αναστασιάδης-Μητσοτάκης
 
Αναφορικά με την Αγία Σοφία η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι η απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί πλήττει τον Ελληνισμό αλλά και ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο και τόνισε ότι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορεί να εργαλειοποιείται με τέτοιο τρόπο και με στόχο τα πολιτικά οφέλη. 

«Η απόφαση της Τουρκίας την απομακρύνει από τις αρχές της κοσμικότητας και του πλουραλισμού και διχάζει την περιοχή», τόνισε η κ. Σακελλαρόπουλου. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα και η διεθνής κοινότητα καλούνται να πράξουν με τρόπο έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια. Ήδη στο χθεσινό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράστηκε η αλληλεγγύη των εταίρων μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, υπήρξε καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας και αποφασίστηκε να εκπονηθεί κατάλογος με περαιτέρω μέτρα αντίδρασης. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, που ελπίζω να έχει συνέχεια, πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας την απόφαση της Άγκυρας για μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας με τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τα όσα συμβαίνουν σε Συρία και Ιράκ, το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη αλλά και οι απειλές για σφετερισμό της ελληνικής ΑΟΖ καταδικάζονται από σύσσωμη την ανθρωπότητα. 
 
«Η στάση τη Τουρκίας αντιβαίνει σε όλες τις αρχές και αξίες της ΕΕ και στις υποχρεώσεις ενός κράτους» σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του στην Αθήνα σηματοδοτεί την βούληση συντονισμού και συνεργασίας των δυο χωρών για επίτευξη του κοινού στόχου που δεν είναι άλλος από την επικράτηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της καλής γειτονίας. «Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος επιδιώκουν όξυνση. Αντίθετα, αυτό που επιδιώκουμε είναι επικράτηση αυτού που παγκοίνως γίνεται αποδεκτό, επικράτηση δηλαδή του δικαίου», τόνισε.
 
Σημειώνεται ότι η κ. Σακελλαροπούλου αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο στις 21 Σεπτεμβρίου.
 
 
Στόχος ο άριστος συντονισμός
Ο Πρόεδρος επανήλθε λίγο αργότερα στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση κορυφαία πρόκληση που πρέπει να έχει την ανάλογα αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα.
 
Πριν την έναρξη της συνάντησής του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι στόχος της επίσκεψης στην Αθήνα είναι ο άριστος συντονισμός των δυο χωρών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της καλής γειτονίας και υπογράμμισε ότι η άριστη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων προκλήσεων της Τουρκίας.
 
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα συζητήσουν τα θέματα ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής και των εξελίξεων για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ανέφερε παράλληλα ότι ο συντονισμός είναι απαραίτητος καθώς υπάρχει μια δύσκολη, όπως είπε, κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Υπογράμμισε τέλος ότι η απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα στην περιοχή.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας