H ανοχή των ισχυρών, οι αδύναμοι γείτονες και το λάθος που περιμένουν

Η απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ανά τον κόσμο και επέφερε σε μεγάλο βαθμό διεθνή κατακραυγή κατά της Τουρκίας.
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν, λειτουργώντας για μια ακόμη φορά σαν ο απόλυτος νεοσουλτάνος που αποφασίζει, διατάζει και εκτελεί χωρίς να λογαριάζει τίποτα και κανένα, αγνόησε επιδεικτικά κάθε παραίνεση η οποία από αρκετές κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς το προηγούμενο διάστημα είχε εκδηλωθεί προς την τουρκική Κυβέρνηση, ζητώντας από την Άγκυρα το ελάχιστο και προφανώς το αυτονόητο. Σεβασμό στο παγκοσμίου φήμης αυτό ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό μνημείο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση του Σουλτάνου Ερντογάν για την «άλωση»
 
Ο προσανατολισμός
Η θρησκευτική και πολιτιστική διάσταση της μετατροπής της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί όμως, είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος και μόνο ένας εκ των λόγων για τους οποίους στην προκειμένη περίπτωση ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται εκ νέου εκτεθειμένος στις συνειδήσεις όλων όσοι, τουλάχιστον θεωρητικά, αποδοκιμάζουν στο σύνολό της την πολιτική ρητορική και συμπεριφορά του.
 
Η εξέλιξη αυτή είναι μόνο το δέντρο στο δάσος μιας γενικότερης, πρωτοφανούς για τις σύγχρονες κοινωνίες και δημοκρατίες επιθετικής προσέγγισης που έχει εδώ και χρόνια υιοθετήσει και βάσει της οποίας πορεύεται, όχι απλώς προωθώντας σε διακηρυκτικό επίπεδο, αλλά κατά τρόπο χειροπιαστό, τον κεντρικό προσανατολισμό της οφθαλμοφανούς φιλοδοξίας του για δημιουργία μιας νέας τουρκικής αυτοκρατορίας και για μετατροπή της Τουρκίας σε μια μη αμφισβητήσιμη υπερδύναμη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δεν σέβονται τίποτα, δεν υπολογίζουν κανένα»-Καταγγέλλει την Τουρκία η Κύπρος
 
Επίδειξη δύναμης
Μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί αποτέλεσε άλλη μια κίνηση επίδειξης δύναμης και ισχύος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με σημειολογικούς συμβολισμούς που αντικρίζοντας κανείς εντελώς ψυχρά και χωρίς τους όποιους συναισθηματισμούς το όλο ζήτημα, εύκολα αντιλαμβάνεται πως σε σημασία και αξία ίσως υπερισχύουν ως μήνυμα ακόμη και αυτών των ούτως ή άλλως αρνητικών, θρησκευτικού, πολιτιστικού και ιστορικού χαρακτήρα προεκτάσεων της συγκεκριμένης εξέλιξης.
 
Γιατί πολύ απλά, η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί και ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνήθηκε από την Άγκυρα, ανεξαρτήτως των όποιων σκοπιμοτήτων ήθελε να εξυπηρετήσει στο εσωτερικό της χώρας, ήταν αναμφίβολα μια ακόμη ηχηρή παράσταση επιβεβαίωσης της δύναμης που ο Τούρκος Πρόεδρος αισθάνεται πως διαθέτει και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. Μιας δύναμης δηλαδή, στη βάση της οποίας νιώθει πως μπορεί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα να κάνει απερίσπαστος το δικό του παιχνίδι στην πολιτική σκακιέρα, να επιβάλλει τους δικούς του όρους και τους δικούς του κανόνες, τόσο εντός όσο και εκτός τουρκικών συνόρων.
 
Είναι η αίσθηση της δύναμης αυτής, που του επιτρέπει να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών της Τουρκίας κρατών, όπως είναι η Κύπρος και η Ελλάδα, να κατέχει διά της βίας ευρωπαϊκά εδάφη όπως είναι αυτά των δικών μας κατεχομένων, να προβαίνει σε καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο, να εισβάλλει στην Συρία χωρίς να λογοδοτεί σε κανένα, να εκμεταλλεύεται ένα ανθρωπιστικό ζήτημα όπως είναι το προσφυγικό για να εκβιάζει και να αποκομίζει δυσανάλογα προς το μέγεθος της προσφοράς της οφέλη για την χώρα του, να στέλνει χιλιάδες μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να τους ωθεί να περάσουν με το «έτσι θέλω» απέναντι, να θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά λίγο-πολύ να ζητά από την Ε.Ε. να εναρμονιστεί στην Τουρκία και όχι η Τουρκία στην Ε.Ε.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δριμεία καταδίκη της τουρκικής βεβήλωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς από τα κόμματα
 
Οι ακροβατισμοί
Αναφερόμενοι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είθισται να του αποδίδουμε μια σειρά επιθέτων και χαρακτηρισμών, όπως θρασύς, προκλητικός, υπερόπτης, αλαζόνας, αυταρχικός και πάει λέγοντας. Αντικειμενικά ομιλούντες, ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν κάνει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να πολιτεύεται με μοναδικό γνώμονα το πλαίσιο συμφερόντων που ο ίδιος οριοθετεί για τη χώρα του, να εκμεταλλεύεται κάθε συγκυρία του παρουσιάζεται, ώστε να υλοποιεί τους στόχους και τις επιδιώξεις του. Είναι η προσωποποίηση του κυνικού εκείνου ηγέτη, που ελισσόμενος κατά τρόπο εκνευριστικά μαεστρικό, βρίσκει τον τρόπο να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί και να δοκιμάζει τα όρια της υπομονής των φίλων και των εχθρών του, αλλά που ξέρει, ή τουλάχιστον δείχνει να ξέρει, πώς να εξισορροπεί ανάμεσα στις εύθραυστες ισορροπίες που διέπουν τους κατά τ’ άλλα πολυμέτωπους επικίνδυνους ακροβατισμούς του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκλητικός ο Τατάρ για Αγία Σοφιά-«Η Ε/κ διοίκηση δεν έχει δικαίωμα να αντιδρά»
 
Ενόσω, λοιπόν, θα βρίσκει τον τρόπο να ταυτίζει πλήρως ή σχεδόν πλήρως τα συμφέροντα της Τουρκίας με τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, ενόσω αυτά που εμείς αποκαλούμε - και είναι- προκλήσεις, θα μοιάζουν μπροστά στα υπόλοιπα που καθορίζουν τη στάση των ισχυρών απέναντί του με κάτι σαν παρωνυχίδα, ο Ερντογάν δεν θα έχει κανένα λόγο να κάνει σε οτιδήποτε πίσω.
 
Αντιθέτως, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που αφορούν τον Ελληνισμό, θα αποθρασύνεται ολοένα και περισσότερο, θα τοποθετεί στο κάδρο των διεκδικήσεων του ολοένα και πιο μαξιμαλιστικές αξιώσεις. Με την Ελλάδα και την Κύπρο, μη έχοντας άλλη επιλογή, να αρκούνται σε άνευ ουσίας φραστικές διακηρύξεις συμπαράστασης και να ελπίζουν στο λάθος εκείνο του Τούρκου Προέδρου, που ίσως σε κάποια στιγμή αφυπνίσει κάποιον ή κάποιους απ’ όσους σήμερα ανέχονται ή κλείνουν τα μάτια μπροστά στη χωρίς κανένα φραγμό βουλιμική συμπεριφορά του. Και που θα τους κάνει να αντιληφθούν πως για τόσα χρόνια εξέτρεφαν στους κόλπους τους ένα τέρας, το οποίο μη έχοντας ενδοιασμούς και αναστολές, κατέστη εξαιρετικά επικίνδυνο όχι μόνο για τους αδύναμους γείτονές του, αλλά και για τους ίδιους…    
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα πρόκληση-«Τελειώσαμε με την Αγία Σοφία, ακολουθεί το Βαρώσι»

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»