Παρασκευή 27 Νοε, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ν. Αναστασιάδης: Χρέος έναντι των 13 ηρώων η υπεράσπιση της πατρίδας μας

  11/07/2020 09:45
Ν. Αναστασιάδης: Χρέος έναντι των 13 ηρώων η υπεράσπιση της πατρίδας μας

Ν. Αναστασιάδης: Χρέος έναντι των 13 ηρώων η υπεράσπιση της πατρίδας μας

  11/07/2020 09:45
Στο Μαρί και στη Ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" βρέθηκε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο, για τους 13 ήρωες της φονικής έκρηξης, που σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου 2011. 
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην ομιλία του, τόνισε πως η προσφορά των 13 ηρώων είναι υψηλή, η οποία διερμηνεύεται μέσα από το αίσθημα ευθύνης και την αυταπάρνηση που επέδειξαν, παραμένοντας πιστοί στο καθήκον και το χρέος τους, ως έταξαν να πράττουν μέσα από τον όρκο που έδωσε ο καθένας στη δική του Υπηρεσία.
 
«Το νόημα της θυσίας των 13 αδικοχαμένων παλικαριών μας, συνδεδεμένο άρρηκτα με ένα από τα τραγικότερα συμβάντα στην Ιστορία της Κύπρου, πέραν από τον απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπό τους, μας υποχρεώνει να αναλογιστούμε την ευθύνη που ως κράτος έχουμε έναντι του κάθε πολίτη».
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως είναι χρέος της Πολιτείας η υπεράσπιση της πατρίδας μας. 
 
 
Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας:
«Επιφορτισμένοι με συναισθήματα βαθύτατης συγκίνησης και χρέους, μνημονεύουμε και φέτος, εννέα χρόνια μετά, τη θυσία των 13 ηρώων της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου του 2011 στο Μαρί.
 
Αποτίνουμε, την ίδια στιγμή, φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στην υψηλή προσφορά τους στην πατρίδα, την κοινωνία και τους πολίτες αυτής της χώρας.
 
Υψηλή προσφορά, η οποία διερμηνεύεται μέσα από το αίσθημα ευθύνης και την αυταπάρνηση που επέδειξαν, παραμένοντας πιστοί στο καθήκον και το χρέος τους, ως έταξαν να πράττουν μέσα από τον όρκο που έδωσε ο καθένας στη δική του Υπηρεσία.
 
Έτσι ακριβώς έπραξαν και το πρωινό εκείνο της 11ης Ιουλίου του 2011, αναλαμβάνοντας πολιτικές και διοικητικές ευθύνες που δεν τους αναλογούσαν, θέτοντας υπεράνω όλων ακόμα και της δικής τους ζωής και της ζωής των οικογενειών και των παιδιών τους, το δημόσιο συμφέρον, την αγάπη προς την πατρίδα και τους συμπατριώτες μας.
 
Το νόημα της θυσίας των 13 αδικοχαμένων παλικαριών μας, συνδεδεμένο άρρηκτα με ένα από τα τραγικότερα συμβάντα στην Ιστορία της Κύπρου, πέραν από τον απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπό τους, μας υποχρεώνει να αναλογιστούμε την ευθύνη που ως κράτος έχουμε έναντι του κάθε πολίτη.
 
Ευθύνη που μας καθιστά υπεύθυνους ως πολιτειακούς άρχοντες, μέσα από τις  αποφάσεις που λαμβάνουμε να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να επαναληφθούν ανάλογα λάθη και παραλείψεις που θα οδηγήσουν σε παρόμοιες τραγωδίες, με τραγικότερες των συνεπειών την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
 
Με παρακαταθήκη τη θυσία τους, μέσα από την ενότητα και τη συστράτευση δυνάμεων, εκείνο που επιβάλλεται είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, με στόχο τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέπουν στο σύνολο των πολιτών να νιώθουν ασφαλείς, να προοδεύουν και να ευημερούν σε μία σύγχρονη και ευνομούμενη Πολιτεία.
 
Την ίδια στιγμή, απαραίτητο οφειλόμενο χρέος έναντι στους 13 ήρωες που μνημονεύουμε σήμερα, άλλα και σε όλους όσοι θυσιάστηκαν διαχρονικά για την ευνομία, τη δημοκρατία και την υπεράσπιση της ακεραιότητας της πατρίδας μας, είναι η επανένωση της Κύπρου και η απαλλαγή από τα τετελεσμένα που δημιούργησε η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή.
 
Αυτός είναι, άλλωστε, ο στόχος που θέτουμε στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, επιδιώκοντας την εξεύρεση μίας δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής λύσης για την πατρίδα μας.
 
Μίας λύσης που δεν θα ερμηνεύεται κατά που η Άγκυρα θέλει.
 
Στην επιτέλεση του δικού μας ύψιστου αυτού χρέους προς την πατρίδα και τους πολίτες, καθοδηγητικός φάρος θα είναι η τόλμη, το απαράμιλλο σθένος και ο πατριωτισμός που επέδειξαν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους οι 13 ήρωες της 11ης Ιουλίου, προστατεύοντας ως κόρη οφθαλμού, τα Σώματα Ασφαλείας, την Εθνική Φρουρά και το δημόσιο συμφέρον που τους εμπιστεύθηκε η Πολιτεία.
 
Στάση, την οποία επέλεξαν συνειδητά, πέραν της όποιας κρατικής επιταγής και των όποιων επαγγελματικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τα καθήκοντά τους.
 
Στάση, η οποία περιποιεί τιμή πρωτίστως για τους ίδιους και η οποία δικαίως επιτρέπει στους συγγενείς τους, τους συναδέλφους, αλλά και όλους εμάς να αισθανόμαστε περήφανοι για το ήθος και το φρόνιμα που επέδειξαν και την ίδια στιγμή δέος για την αυταπάρνηση που επέδειξαν.
 
Σεβαστοί συγγενείς των 13 ηρώων, συναισθανόμαστε απόλυτα ότι καμία τιμή, καμιά στήριξη δεν μπορεί να υποκαταστήσει την παρουσία των αγαπημένων σας προσώπων.
 
Εκείνο, όμως, το οποίο νιώθω την ανάγκη να τονίσω, για άλλη μία φορά, είναι ότι η Πολιτεία, ως άλλωστε αποδεδειγμένα έχει πράξει μέχρι στιγμής, θα συνεχίσει να ευρίσκεται με κάθε τρόπο εμπράκτως στο πλευρό σας, ως ελάχιστη αναγνώριση, αλλά και υπέρτατη ευγνωμοσύνη προς τη θυσία των δικών σας ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.
 
Μια θυσία, το μέγεθος της οποίας, να είστε σίγουροι, ότι θα αποτελεί διαχρονικά τον δείκτη ευθύνης για την επιτέλεση του δημόσιου καθήκοντος που αναλογεί στον καθένα ξεχωριστά.
 
Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρώων μας».
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας