Πέμπτη 19 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Απαντά στα περί καρατόμησης Ελεγκτή η Κυβέρνηση-Βλέπει Οδυσσέα ο Άντρος

  06/07/2020 09:18
Απαντά στα περί καρατόμησης Ελεγκτή η Κυβέρνηση-Βλέπει Οδυσσέα ο Άντρος

Απαντά στα περί καρατόμησης Ελεγκτή η Κυβέρνηση-Βλέπει Οδυσσέα ο Άντρος

  06/07/2020 09:18
Οι αιχμές του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον τρόπο που ασκεί τις εξουσίες του ο Γενικός Ελεγκτής, καθώς και η θέση του Γ.Γ του ΑΚΕΛ, για αντικατάσταση του θεσμού από τριμελές Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο θα διορίζεται με θητείες, άνοιξε για τα καλά τη συζήτηση για το ρόλο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
 

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Νίκος Αναστασιάδης διερωτήθηκε με ποιον θεσμό δεν έχει συγκρουστεί ο Ελεγκτής σημειώνοντας ότι δεν έχει το δικαίωμα να τον παύσει αλλά να αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Γ.Γ μιλώντας στον «Πολίτη» έκανε λόγο για αντικατάσταση του θεσμού από τριμελές συνέδριο με θητείες. Μάλιστα ο Άντρος Κυπριανού, θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή και μεταξύ άλλων θα συζητήσουν και αυτό το θέμα.

Κρατά αποστάσεις αλλά επιμένει για Οδυσσέα η Κυβέρνηση
Μπορεί να κρατά αποστάσεις από τη θέση του ΑΚΕΛ, αλλά δεν την απορρίπτει η Κυβέρνηση. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως «η Κυβέρνηση δεν μπορεί να τοποθετηθεί για το θέμα, αφού είναι θέσεις πολιτικού κόμματος. Αντιλαμβάνομαι ότι το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή. Όταν πάει στη Βουλή θα το αντιμετωπίσουμε».

Αναφορικά με τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Κούσιος ανέφερε πως ο Νίκος Αναστασιάδης, «έχει πολλές φορές επαινέσει το Γενικό Ελεγκτή για την προσπάθεια που καταβάλλει για καταπολέμηση διαφθοράς. Το θέμα του Γενικού Ελεγκτή έχει πολλές φορές συζητηθεί και αφορά το θέμα υπέρβασης των εξουσιών του. Εφόσον ενεργεί μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που καθορίζονται από το σύνταγμα και τους νόμους, δεν τίθεται κανένα πρόβλημα».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έδωσε παραδείγματα ενεργειών του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, που ενόχλησαν την Κυβέρνηση. «Στην περίπτωση της πρότασης της Κυβέρνησης για χρηματοδότηση και ενίσχυση της οικονομίας, λόγω της πανδημίας είχαμε παρέμβαση από το Γενικό Ελεγκτή, η οποία ήταν πολιτική παρέμβαση. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Δεν έχουμε πει ότι δεν πρέπει να ελέγχει, απλά είπαμε πως δεν πρέπει να αποφασίζει και να κάνει προληπτικό έλεγχο με τρόπο που να παρεμβαίνει, στις πολιτικές αποφάσεις. Δεν γίνεται να έχουμε ένα Ελεγκτή που να αποφασίζει. Εάν η Κυβέρνηση αποφασίσει να κατασκευάσει το δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και παρεμβαίνει και λέει “δεν θα τον κατασκευάσετε”, αυτό δεν είναι παρέμβαση;».

Ο έλεγχος του Γενικού Ελεγκτή είναι και επιθυμητός και επιβεβλημένος σημείωσε ο κ. Κούσιος αναφέροντας πως «δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για το ρόλο του. Επαναλαμβάνω πως δεν υπάρχει πρόβλημα ενόσω ασκεί τα καθήκοντά του μέσα στα πλαίσια του νόμου, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Δεν μπορεί να ξεφεύγει από τις αρμοδιότητές του και να ασκεί προληπτικό έλεγχο και δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις πολιτικές αποφάσεις».

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει μια θέση που εκφράζουν πολίτες πως κάποιοι προσπαθούν να καρατομήσουν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη επειδή ενόχλησε το πολιτικό κατεστημένο ο κ. Κούσιος ανέφερε πως «δεν υπάρχει πρόθεση καρατόμησης του. Αυτό που λέμε είναι πως πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του σύμφωνα με το νόμο και το σύνταγμα».
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας