Ο ρυθμιστικός ρόλος του ΔΗΚΟ,  η εσωστρέφεια και το φάντασμα του Καρογιάν

«Στο ΔΗΚΟ ανήκει, αυτή μεγάλη νίκη». Ένα σύνθημα στα χείλη των ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων, ταυτισμένο με τον ρυθμιστικό ρόλο που το κόμμα τους διατηρεί στην πολιτική ζωή της χώρας και την διαχρονικά καθοριστική συμβολή του στο ανεβοκατέβασμα κυβερνήσεων. Αλλά και ένα σύνθημα που έγινε κατά κάποιο τρόπο κάτι σαν…viral, αφού σε αυτό αντικατοπτρίζεται μια κατά πολλούς αρνητική παράμετρος του πλαισίου επί του οποίου το ΔΗΚΟ εδράζει και εν πολλοίς διασφαλίζει τον ρυθμιστικό του ρόλο. Είναι αυτή, που το θέλει να συνεργάζεται, πότε… δεξιά,  πότε… αριστερά και πότε στο…κέντρο, ώστε, σύμφωνα πάντα με όσα του καταλογίζονται από τους επικριτές του, να βρίσκεται ανελλιπώς στην εξουσία.
 
Ανεξαρτήτως του πόση δόση αλήθειας έχει η πιο πάνω προσέγγιση και πόσο συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί της, η πραγματικότητα είναι πως το ΔΗΚΟ ως η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, αποτελεί το κόμμα εκείνο που δεδομένου ότι τη δυνατότητα αυτή του την προσφέρει ο λαός με τη ψήφο του, δικαιωματικά μπορεί αν όχι να ορίζει, σίγουρα να κατευθύνει τους κανόνες του παιχνιδιού στην πολιτική σκακιέρα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι προεδρικές, η πρόωρη σεναριολογία και τα συναρπαστικά επεισόδια  
 
Η σχέση με την εξουσία  
Την ίδια ώρα, εύκολα μπορεί κανείς να αντιπαραβάλει προς απόρριψη της αντίληψης πως η εξουσία συνιστά αυτοσκοπό του ΔΗΚΟ, το γεγονός ότι δεν είναι λίγες οι φορές που αποχώρησε από Κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε λόγω διαφωνιών που προέκυπταν στην εξέλιξη των πραγμάτων με τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σχετικά πρόσφατο παράδειγμα, η αποχώρηση από την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη το 2014 και μόλις λίγους μήνες αφότου την προεδρία του ΔΗΚΟ ανέλαβε ο νυν ηγέτης του, Νικόλας Παπαδόπουλος. Ενώ ακόμη πιο πρόσφατο, η στάση ουδετερότητας που στον δεύτερο γύρο των προεδρικών του 2018 τήρησε, παρόλο που σαφώς και θα μπορούσε να δώσει κατεύθυνση στους ψηφοφόρους του, κλειδώνοντας έτσι παρουσία στην επόμενη Κυβέρνηση. Είτε αυτή θα ήταν του Νίκου Αναστασιάδη είτε του Σταύρου Μαλά.
 
Όλα τα πιο πάνω καταγράφονται υπό την μορφή μιας γενικής αποτύπωσης της εικόνας που ανάμεσα στο εκλογικό σώμα επικρατεί για το ΔΗΚΟ, το οποίο στις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε λιγότερο από ένα χρόνο θα επιχειρήσει να επαναβεβαιώσει και να ενισχύσει τον κατά τ’ άλλα διττών ερμηνειών ρυθμιστικό του ρόλο, αλλά και να…δείξει τα δόντια σε φίλους, αντιπάλους και εν δυνάμει συμμάχους, ενόψει προεδρικών.    
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο δρόμος του ΔΗΣΥ για τις βουλευτικές, το μομέντουμ και τα απευκταία σενάρια
 
Η εσωστρέφεια
Ένα φαινόμενο εδώ και χρόνια συνυφασμένο με το ΔΗΚΟ είναι η εσωστρέφεια. Στην παρούσα φάση, και βαδίζοντας προς τις βουλευτικές του 2021, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο θα μπορούσε κάλλιστα να λεχθεί πως ο κίνδυνος επανεμφάνισης τέτοιου είδους καταστάσεων, μοιάζει απομακρυσμένος. Πηγή άντλησης της συγκεκριμένης εκτίμησης δεν είναι άλλη από το ξεκαθάρισμα το οποίο πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, είτε δια της οδού των διαγραφών στελεχών που κατά την ηγεσία του ΔΗΚΟ επέδειξαν αντικομματικές συμπεριφορές είτε διά της οδού των αυτοβούλων αποχωρήσεων στελεχών λόγω διαφορετικών προσεγγίσεων.
Μολονότι, όμως, το ξεκαθάρισμα που με τον ένα ή τον άλλο επήλθε δημιουργεί για το ΔΗΚΟ την προσδοκία πως στην πορεία του προς τις βουλευτικές εκλογές του 2021 δεν θα υπάρξουν απρόοπτα που δύνανται να το εκτροχιάσουν από την διαδρομή του, η αλήθεια είναι πως τα πράγματα δεν αποκλείεται να μην εξελιχθούν ακριβώς κατ’ αυτό τον τρόπο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η προσπάθεια του ΑΚΕΛ γι’ ανάκαμψη, τα στοιχήματα και το βούτυρο στο ψωμί του
 
Ψηφοδέλτιο και…ΑΚΕΛ
Ένα εκ των ζητημάτων που σύμφωνα με γνώστες του παρασκηνίου είναι δυνατό να δημιουργήσει προστριβές και εσωτερικές αναταράξεις, είναι αυτό που αφορά στη σύνθεση του ψηφοδελτίου του κόμματος, ειδικά στη Λευκωσία, καθότι η διαφαινόμενη συμμετοχή προσώπων τα οποία θεωρούνται ο «στενός περίγυρος» του Νικόλα Παπαδόπουλου, και για την εκλογή των οποίων εκτιμάται πως θα δουλέψει με ιδιαίτερη ένταση ο κομματικός μηχανισμός, προκαλεί ήδη, για ευνόητους λόγους, το αίσθημα της δυσφορίας ανάμεσα σε άλλους εν δυνάμει υποψήφιους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τετ-α-τετ Νικόλα με βουλευτές-Χτίζει βασικό κορμό ψηφοδελτίου

Παράλληλα, το φλερτ που η ηγεσία του ΔΗΚΟ φαίνεται να αναπτύσσει με το ΑΚΕΛ με φόντο τις προεδρικές του 2023, αποτελεί με τη σειρά του θέμα που δείχνει αρκούντως ικανό να επιφέρει εσωκομματικούς κλυδωνισμούς, καθότι η προοπτική μιας τέτοιας συνεργασίας δεν αντικρίζεται με τον ίδιο θετικό φακό απ’ όλους στο κόμμα. Βεβαίως, ουσιαστικές εξελίξεις επί τούτου δεν αναμένεται να υπάρξουν πριν από τις βουλευτικές, ωστόσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που σε ανάλογες περιπτώσεις οι παρασκηνιακές ζυμώσεις δημιουργούν, πολλές είναι οι φορές που αποδείχθηκε ότι μπορούν να χαλάσουν το κλίμα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι ενδεχομένως να το χαλούσαν οι επίσημες, και οι υπό το φως της δημοσιότητας, σχετικές διεργασίες. Συναφώς, αξίζει να σημειωθεί η πρόσφατη παραίτηση του μέχρι πρότινος Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του προέδρου του ΔΗΚΟ, Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς άφησε να νοηθεί ως λόγο αποχώρησής του, τη διαφωνία του προς την εκκολαπτόμενη συνεργασία με το ΑΚΕΛ.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι μικροί της Βουλής, το βουνό του 2016 και ο Γολγοθάς του 2021
 
Το φάντασμα του Καρογιάν
Ως αστάθμητος παράγοντας για τον βαθμό επιτυχίας του ΔΗΚΟ στις βουλευτικές εκλογές, αναδεικνύεται εξάλλου το πολιτικό σχήμα που ο τέως πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν, έχει ιδρύσει. Με παρακαταθήκη το ουδόλως αμελητέο ποσοστό που εξασφάλισε κατά την παρθενική της παρουσία σε εκλογικές αναμετρήσεις-και συγκεκριμένα στις τελευταίες Ευρωεκλογές-, η Δημοκρατική Παράταξη(ΔΗΠΑ) φαίνεται να θέτει ισχυρή υποψηφιότητα για να εισέλθει στην επόμενη Βουλή. Το σχετικό με το ΔΗΚΟ ερώτημα, αφορά στον βαθμό στον οποίο η δυναμική της ΔΗΠΑ θα επηρεάσει τα δικά του ποσοστά, δηλαδή στο κατά ποσό το κόμμα του Μάριου Καρογιάν θα καταφέρει να αλιεύσει από την δεξαμενή του ΔΗΚΟ αριθμό ψήφων, που στην τελική σούμα των βουλευτικών να αποδειχθούν με αρνητικό πρόσημο καθοριστικής σημασίας για την δική του εκλογική δύναμη. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο ΔΗΚΟ, τουλάχιστον δημοσίως, δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα και υποβαθμίζουν ως κίνδυνο το ύψος της ζημιάς που πιθανό να προκαλέσει στο κόμμα τους η ΔΗΠΑ. Το κατά πόσο, βεβαίως, στο τέλος της ημέρας… στο ΔΗΚΟ θ’ ανήκει κι’ αυτή μεγάλη νίκη, είναι κάτι που θα καταδείξει μόνο η κάλπη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το τίμημα της Προεδρίας, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση και η επόμενη ημέρα

Δειτε Επισης

Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»