Η γερμανική προεδρία, τα τουρκικά συμφέροντα και τα καυτά ερωτήματα Αναστασιάδη

Την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσής, για το επόμενο εξάμηνο, ανέλαβε από χθες η Γερμανία και σήμερα δέχεται στο Βερολίνο, την πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου αξιωματούχου. Σε μιας ιδιαίτερης διπλωματικής, πολιτικής και σημειολογικής διάστασης εξέλιξη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου θα γίνει ο πρώτος ξένος διπλωμάτης που θα γίνει δεκτός από την Γερμανίδα Καγκελάριο.
 
Επιφανειακά και με μια ματιά αυτό μπορεί να μην σημαίνει και πολλά. Ωστόσο, για όσους γνωρίζουν τις ισορροπίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως είναι δομημένα τα μπλοκ των χωρών που στηρίζουν τα τουρκικά συμφέροντα, σημαίνει πάρα πολλά.
 
Δεν είναι κρυφό, άλλωστε, ότι η Γερμανία είναι μια από εκείνες της χώρες της Ένωσης, που στο παρελθόν, μπλόκαραν τις αυστηρότερες κυρώσεις που ζητούσαν άλλα ευρωπαϊκά κράτη για τις πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το γνωρίζει από πρώτο χέρι.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν κρύφτηκε και είπε τα πράγματα ως έχουν αναφορικά με τη στάση του Βερολίνου έναντι της Άγκυρας. «Φαίνεται ότι τα γερμανικά συμφέροντα είναι το κύριο πρόβλημα όσο αφορά την ενιαία στάση των Ευρωπαίων εταίρων.
 
Παρακολουθούσα και γνωρίζω ότι ένα υποβρύχιο στην Τουρκία κατασκευάζεται από κοινού και άλλα έξι ακολουθούν. Με γερμανική βοήθεια. Αναλογίστηκε ποτέ η Γερμανία τι εκτρέφει; Είναι αρκετά τα οικονομικά συμφέροντα για να παραγνωριστούν συνέπειες που μελλοντικά να πλήξουν σημαντικές χώρες της Ευρώπης; Μέχρι που θα σταματήσει αυτός ο ηγεμονικός επεκτατισμός που μπορεί να διαδραματίσει η Άγκυρα;», διερωτήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στον Ελλαδίτη δημοσιογράφο, του Open Tv , Σπύρο Χαριτάτο.
 
Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε ότι δεν ενοχλεί το γεγονός ότι η πρώτη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, είναι με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, «φτάνει σε αυτή να τηρηθεί η σωστή στάση, ώστε η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται κατά το δοκού και ενάντια στις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου».
 
Από την άλλη πλευρά ο Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε τη στάση και τις δημόσιες τοποθετήσεις του Γάλλου ομολόγου του Εμμανουέλ Μακρόν, ως ακτίδα φωτός. «Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με τον Μακρόν ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρή. Κρίνοντας όλες τις συμπεριφορές του ΝΑΤΟ δεν θα διαφωνήσω ποσώς με τα όσα ο κ. Μακρόν αναφέρει».
 
Αναφορικά με το τι θα πρέπει να πράξει η Ευρώπη, ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως η Ένωση «έχει καθήκον να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στα δρώμενα στη γειτονιά μας. Δεν μπορεί να παρακολουθούν τα όσα τεκταίνονται στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη τις απειλές αποσταθεροποίησης ακόμα και τις Αιγύπτου και να παραμένουν την παρέμβαση, είτε της Ρωσίας, είτε της Τουρκίας, είτε τον ΗΠΑ. Θα πρέπει να έχουν ένα πιο έντονο πρωταγωνιστικό ρόλο για να έχουν πιο αξιόπιστη παρουσία στο διεθνές γίγνεσθαι, πρόσθεσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι βασικοί στόχοι και οι καθοριστικοί παίκτες της επιχείρησης αποκλιμάκωσης
 
Η γερμανική προεδρία
Πάντως, με βάση της προγραμματικές δηλώσεις της γερμανικής προεδρίας, το ζήτημα των σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο δεν είναι ιδιαίτερα ψηλά στις προτεραιότητές της, ενώ δεν φαίνεται να κατατάσσει την τουρκική επιθετικότητα στα ζητήματα που θα πρέπει να θέσει στην ατζέντα του εξαμήνου.
 
Με το σύνθημα «Μαζί για την ανάκαμψη της Ευρώπης», η Γερμανία αναλαμβάνει με κεντρική αποστολή την προώθηση του σχεδίου υπέρβασης της κρίσης του κορωνοϊού - σε υγειονομικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.
 
Η ίδια η γερμανική προεδρία προσδιορίζει τις προτεραιότητές της ως εξής:
 
- Υπέρβαση της κρίσης του κορωνοϊού μακροπρόθεσμα και οικονομική ανάκαμψη
- Μια ισχυρότερη και περισσότερο καινοτόμος Ευρώπη
- Μια δίκαιη και βιώσιμη Ευρώπη
- Μια Ευρώπη ασφάλειας και κοινών αξιών
- Μια Ευρώπη ισχυρή στον κόσμο
 
Μάλιστα όπως μεταδίδει το ΑΠΕ στο κεφάλαιο «μια Ευρώπη ισχυρή στον κόσμο» όπου γίνεται αναφορά στις σχέσεις της Ένωσης με τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη, δεν γίνεται καμία αναφορά στο ζήτημα της Τουρκίας και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Όπως σημειώνεται, κατά την διάρκεια της προεδρίας της, η Γερμανία θα στηρίξει τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Σχέσεις, στην υπηρεσία μιας ενωμένης, υπεύθυνης και ισχυρής ευρωπαϊκής πολιτικής για τα εξωτερικά θέματα.
 
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι εμείς οι Ευρωπαίοι μόνο μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις διεθνείς προκλήσεις, να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας μέσω της συνεργασίας και να προστατεύσουμε τις αξίες μας», επισημαίνει το Βερολίνο και αναφέρεται συγκεκριμένα στην «ευθύνη της Ε.Ε. έναντι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», στις οποίες πρέπει να δοθεί «αξιόπιστη προοπτική ένταξης στην ΕΕ», καθώς η προσέγγιση στην Ε.Ε. εξυπηρετεί και τα ευρωπαϊκά στρατηγικά συμφέροντα.
 
«Σε αυτό το πλαίσιο, συνοδεύουμε ενεργά τις συνεχιζόμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Σερβία και το Μαυροβούνιο και προετοιμαζόμαστε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, συντάσσοντας το προσχέδιο του διαπραγματευτικού πλαισίου, με βάση τη νέα διαδικασία ένταξης», εξηγεί η γερμανική προεδρία και αναφέρεται ακόμη στις σχέσεις της Ένωσης με τις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής γειτονιάς και της Αφρικής, αλλά και με την Ρωσία.
 
Επιπλέον, τονίζει ότι «από κοινού με τον Ύπατο Εκπρόσωπο σκοπεύουμε να προωθήσουμε συνολική και ενεργό συνεργασία με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός πολιτικού διαλόγου σε ευρεία βάση και με θετική ατζέντα διατλαντικού εμπορίου», καθώς «οι ΗΠΑ είναι ο πιο στενός εταίρος της Ε.Ε. στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας».
 
«Η πολιτική σχετικά με την Κίνα που υιοθετήθηκε από όλους τους θεσμούς της Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να είναι ενιαία και ισορροπημένη και να διαμορφώνεται από τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα και τις αξίες της Ε.Ε.», αναφέρεται στο κείμενο της προεδρίας και σημειώνεται ότι στόχος είναι η διοργάνωση συνάντησης Ε.Ε. - Κίνας σε ανώτατο επίπεδο το ταχύτερο δυνατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου