Το πήρε πάνω του ο Πρόεδρος με τον Κληρίδη-Χαρίζει το μισθό του ο Εισαγγελέας

Παρενέβη με στόχο να δώσει ένα τέρμα στο σάλο που προκλήθηκε αλλά και να κατευνάσει τη σφοδρή αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα, στην απόφαση για διορισμό Γενικού Εισαγγελέα, πριν την αφυπηρέτησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κώστας Κληρίδης, μετά τις διευκρινίσεις Προέδρου, θεωρεί από την πλευρά του το θέμα λήξαν, σημειώνοντας πως δεν έπρεπε να καν να δημιουργηθεί, ενώ ως απάντηση στους επικριτές του, που έκαναν λόγο για οικονομικό όφελος, ανακοίνωσε πως θα κάνει εισφορά τα χρήματα του μισθού του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέσπασε ο Κληρίδης κατά της Κυβέρνησης και λέει ξανά ντροπή-Η απολογία Κούσιου

Οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη όταν ο Κώστας Κληρίδης, σε παρέμβασή του στην κρατική τηλεόραση το πρωί, δεν έκρυψε την οργή και την απογοήτευσή του για τις τοποθετήσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και δημοσιεύματα στον τύπο που τον φέρουν να παραμένει στη θέση του μέχρι τις 31 Ιουλίου, προκειμένου να αποκομίσει οικονομικό όφελος. Ο Γενικός εισαγγελέας, είχε πει ντροπή για τα περί οικονομικού οφέλους και έκανε λόγο για έλλειψη σεβασμού από την Κυβέρνηση. Αναφορές που προκάλεσαν την τηλεοπτική παρέμβαση του Κυριάκου Κούσιου, ο οποίος απολογήθηκε.

Μετά την εξέλιξη αυτή, όπως ανέφερε ο Κώστας Κληρίδης μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του Άλφα, δέχθηκε τηλεφωνήματα, τόσο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επικοινώνησαν μαζί μου και εξέφρασαν τον σεβασμό τους στην απόφασή μου. Δημιουργήθηκε ένα αχρείαστο θέμα... Με διαβεβαίωσαν ότι η ανάληψη των καθηκόντων του νέου Γενικού Εισαγγελέα, δεν θα γίνει πριν τις 31 Ιουλίου. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε πρόθεση έλλειψης σεβασμού και ότι είναι σεβαστή η ημερομηνία αποχώρησής μου. Με δεδομένη τη διευκρίνιση που έδωσαν, προσωπικά δεν βλέπω κανένα πρόβλημα. Ως συνήθως, κάποια θέματα δημιουργούνται ως εκ του μη όντως και κάποιοι καραδοκούν στη γωνιά».

Ο Κώστας Κληρίδης επανέλαβε πως η ημερομηνία αποχώρησής του απορρέει από τον περί Συντάξεων Νόμο και εξέφρασε τη δυσφορία του για τη διαρροή της αλληλογραφίας του με τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας.

«Εγώ, όπως φαίνεται από την αλληλογραφία που διέρρευσε στην εφημερίδα Πολίτης, είχα καθορίσει την ογδόη του Ιουλίου, που συμπληρώθηκε το ηλικιακό όριο. Μετά όμως έρχεται η νομοθεσία, ο περί Συντάξεων Νόμος, ο οποίος αναφέρει πως κάποιος αποχωρεί την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα αν αφυπηρετεί στο μέσο του μηνός.
 
Ως Γενικός Εισαγγελέας δεν έχω καμία πρόθεση να παραβιάσω κάποια πρόνοια του Συντάγματος. Προτίθεμαι να την τηρήσω. Δεν βλέπω κανένα λόγο να φύγω παραιτούμενος. Δεν κρατώ την καρέκλα με τα δόντια, όπως κάποιοι δημοσιεύουν, και πολύ περισσότερο για να επωφεληθώ οικονομικά».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Κώστας Κληρίδης ανέφερε πως τα χρήματα από τις 8 Ιουλίου, που συμπληρώνει το 68ο έτος της ηλικίας του, μέχρι την 31 Ιουλίου που αφυπηρετεί, θα τα προσφέρει στον αντικαρκινικό σύνδεσμο.

«Δεν ξέρω πόσο κόσμιο είναι αλλά την όποια διαφορά αυτών των ημερών θα την καταθέσω υπέρ του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Αυτό που συνήθως γινόταν, ήταν να γίνεται ταυτόχρονη παράδοση και παραλαβή, διαβεβαίωση δηλαδή και ανάληψη. Δεν με ενημέρωσαν εκ των προτέρων και καθόρισαν κάποιες ημερομηνίες που δεν συμβαδίζουν με την αποχώρηση του Γενικού Εισαγγελέα. Όπως εγώ είχα ενημερωθεί από Γενική Λογίστρια, ενημερώθηκαν και οι άλλοι», ανέφερε ο Κώστας Κληρίδης.
 
Σε ερώτηση για πιο λόγο δεν κάνει χρήση της προαφυπηρετικής του άδειας, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε πως «ένας αξιωματούχος ή δημόσιος υπάλληλος, αφυπηρετεί πριν την ημερομηνία που συμπληρώνει την ηλικία αφυπηρέτησης, εάν έχει άδεια ανάπαυσης που δεν έλαβε. Πώς θα αξιοποιούσα εγώ τη χρήση άδειας ανάπαυσης από το 2015, που έχω πάρει στους ώμους μου όλα τα καθήκοντα του Γενικού Εισαγγελέα, λόγω της ανυπαρξίας Βοηθού;»

Ξεκαθαρίζει η Κυβέρνηση
Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ξεκαθάρισε πως είναι προσωπική επιθυμία του Προέδρου το θέμα να ξεκαθαρίσει, αφού δεν υπάρχει καμία επιθυμία σύγκρουσης ή αντιπαράθεσης με τον Κώστα Κληρίδη. Παράλληλα επανέλαβε πως υπάρχει απεριόριστος σεβασμός και εκτίμηση προς το πρόσωπο του Κώστα Κληρίδη.
 
Αναφορικά με το ζήτημα που δημιουργήθηκε, ο Κυριάκος Κούσιος, εξήγησε πως ο κ. Κληρίδης θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την ημερομηνία αφυπηρέτησης του και δεν θα υπάρξουν προσκόμματα.
 
Όπως εξήγησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε το όνομα του νέου Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού του, ώστε να μην συνεχιστεί για ημέρες η ονοματολογία και να εκτίθενται πρόσωπα.
 
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, επεσήμανε πως ο κ. Κληρίδης θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την ημερομηνία αφυπηρέτησής του, στο τέλος Ιουλίου. «Καθορίστηκε η ημερομηνία διαβεβαίωσης του Γιώργου Σαββίδη στις 10 Ιουλίου, αλλά θα αναλάβει καθήκοντα την επομένη ημέρα της αποχώρησης του Κώστα Κληρίδη. Αυτό έχει γίνει επαναλειμμένα και σε άλλες περιπτώσεις. Είχε γίνει και με την Επίτροπο Διοικήσεως και με την Επίτροπο για τα δικαιώματα του παιδιού».
 
Παράλληλα επεσήμανε πως στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί, αφενός σημειωνόταν η ημερομηνία της τελετής διαβεβαίωσης, όχι όμως η ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων του.
 
Σε ερώτηση εάν θα έχουμε δύο Γενικούς Εισαγγελείς από τις 10 μέχρι το τέλος Ιουλίου, ο κ. Κούσιος ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρχουν δύο, αφού ο κ. Σαββίδης, θα αναλάβει καθήκοντα μετά την αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη.
 
Μάλιστα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προχώρησε και σε μια προσωπική αναφορά για τον Κώστα Κληρίδη.
 
«Το μόνο που μπορώ να προσθέσω είναι ότι αν έχω θίξει των κ. Κληρίδη το αποσύρω ανεπιφύλακτα. Μας συνδέει φιλία πέραν των 40 ετών και τον σέβομαι και ως δικηγόρο και ως δικαστή και ως Γενικό Εισαγγελέα. Αν λοιπόν έχω πει κάτι που έθιξε τον κ. Κληρίδη, το αποσύρω. Επαναλαμβάνω, υπάρχει σεβασμός, τόσο προς τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα, όσο και προσωπικά στον κ. Κληρίδη».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»