Επέστρεψαν στην Πύλα οι Τ/κ που διαμαρτύρονταν στο οδόφραγμα

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Πύλας στο οδόφραγμα του Περγάμους, που ελέγχεται από τις Βρετανικές Βάσεις, ζητώντας όπως παιδιά κάτω των 12 ετών να μην χρειάζεται να προσκομίσουν πιστοποιητικό αρνητικό στον κορωνοϊό όταν θέλουν να μεταβούν στα κατεχόμενα.
 
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε επειδή η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, δεν επέτρεψε σε δωδεκάχρονο να περάσει με την οικογένεια του στα κατεχόμενα, μέσω του οδοφράγματος του Περγάμους επειδή δεν κατείχε το αρνητικό για τον κορωνοϊό πιστοποιητικό που απαιτείται. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλειστό το οδόφραγμα Περγάμου λόγω έντασης-Μεσολαβεί ο Ακιντζί

 Μετά την ενέργεια των Βρετανικών Βάσεων γύρω στις 14.15, ομάδα από 50 Τουρκοκυπρίους κατοίκους Πύλας, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, μεταξύ των οποίων 40 παιδιά, μετέβησαν στο οδόφραγμα του Περγάμους και με 12 αυτοκίνητα μπλόκαραν τον δρόμο μπροστά από το τελωνείο των Βρετανικών Βάσεων, μη επιτρέποντας σε κανέναν να περάσει από το συγκεκριμένο σημείο στα κατεχόμενα. 
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι Βρετανικές Βάσεις στη Κύπρο είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση και εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες και τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας και της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού για διακίνηση προσώπων προς τα κατεχόμενα.
 
Μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση ότι οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Πύλας θα μπορούσαν να πάνε στις κατεχόμενες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Περγάμους, συνεργεία από τα κατεχόμενα μετέβησαν στο συγκεκριμένο σημείο και διενεργούσαν τεστ κορωνοϊού.
 
Ωστόσο οι λεγόμενες «αρχές» του ψευδοκράτους ενημέρωσαν τους Τουρκοκύπριους κατοίκους της Πύλας ότι δεν χρειάζεται να διεξαχθεί τεστ κορωνοϊού σε παιδιά κάτω των 12 ετών, παρά το γεγονός ότι είχαν ειδοποιηθεί από τις Βρετανικές Βάσεις πως χωρίς αρνητικό πιστοποιητικό κορωνοϊού κανένα άτομο δεν θα περνούσε στα κατεχόμενα.
 
Τελικά γύρω στις 4 το απόγευμα και αφού δεν έγινε κατορθωτό να πείσουν τις Βρετανικές Βάσεις να τους αφήσουν να περάσουν στα κατεχόμενα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν πίσω στην Πύλα.
 
Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος των Βρετανικών Βάσεων ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «γνωρίζουμε την κατάσταση και συμβουλεύουμε οποιονδήποτε επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το σημείο διέλευσης της Περγάμου για να ταξιδέψει στο βορρά, ότι πρέπει να παρουσιάσει ένα αρνητικό τεστ για κορωνοϊό, για να επιστρέψει πίσω στις ελεύθερες περιοχές».
 
Πρόσθεσε ότι «αυτό συμβαδίζει με τα μέτρα που έχει πάρει η Κυπριακή Δημοκρατία και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές και να παρακολουθούμε την κατάσταση».
 
 

Δειτε Επισης

Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού