Καλά κρατεί ο τουρκικός πόλεμος εντυπώσεων και προπαγάνδας στη Λιβύη

Με οργιώδες παρασκήνιο και συμμαχικά μαχαιρώματα (σ.σ. εντός ΝΑΤΟ), συνεχίζεται ο διπλωματικός πόλεμος αναφορικά με τη Λιβύη, με την Άγκυρα να βρίσκεται σε δυσχερή θέση από τη στιγμή που αποδείχθηκε πως το πλοίο που έσπασε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη ήταν τουρκικών συμφερόντων.
 
Στην προσπάθειά της να αντικρούσει τα πυρά της διεθνούς κοινότητας, η Άγκυρα έβαλε στο μάτι δύο βασικούς παίκτες της περιοχής, προσπαθώντας επί της ουσίας να βρει το δίκιο της, αποδημώντας τους.
 
Πρόκειται για τη Γαλλία και το Ισραήλ που με διαφορετικό τρόπο, η Τουρκία προσπαθεί να πείσει πως εργάζονται παρασκηνιακά για τον Χαλίφα Χαφτάρ και κρύβονται πίσω από τα εγκλήματα που διαπράττονται επί του λιβυκού εδάφους από τις δυνάμεις της χωροφυλακής.
 
Για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, οι χώρες που στηρίζουν ανοικτά τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ είναι η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία. Από την άλλη πλευρά την κυβέρνηση Σάρατζ στηρίζει η Τουρκία, η οποία πάντως κατηγορεί πως το Ισραήλ και η Γαλλία στηρίζουν χωρίς να το παραδέχονται τον Χαφτάρ.
 
Η περίπτωση της Γαλλίας
Τόσο κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, την περασμένη Δευτέρα, όσο και σε δημόσιες δηλώσεις τους Εμανουέλ Μακρόν και Λε Ντριάν, έκαναν λόγο για επιθετικό και απαράδεκτο ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη.
 
Κάπως έτσι η Γαλλία εγκαινίασε την επιθετική ρητορική της κατά της Άγκυρας μετά από μια περίοδο ουδετερότητας στην περιοχή. Η γαλλική διπλωματία κατανοώντας, πως η τουρκική παρουσία στη Λιβύη παγιώνεται μετά και από τις συνεχόμενες νίκες του Σάρατζ, αποφάσισε να αλλάξει ρότα και να μην παραδώσει το κλειδί της ανατολικής Μεσογείου, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, στην Τουρκία.
 
Αξίζει να σημειωθεί, πως στο παρελθόν η Γαλλία παρείχε στήριξη στον Χαφτάρ στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, κάτι που χρησιμοποιείται σήμερα ως επιχείρημα από την Άγκυρα. Η Γαλλία αρνείται ότι στηρίζει τον Χάφταρ, αλλά έχει επανειλημμένα μεμφθεί την Τουρκία, χωρίς παράλληλα να καταδικάζει τους συμμάχους του Λίβυου στρατάρχη.
 
Μιλώντας στο Reuters, ο Γάλλος προεδρικός αξιωματούχος κατηγόρησε τη νατοϊκό σύμμαχο Τουρκία για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και αύξηση της τουρκικής ναυτικής παρουσίας στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.
 
«Αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται πολύ προβληματικές και παρά τις προσπάθειές μας, η κατάσταση τελματώνει. Αυτή η ολοένα και πιο επιθετική στάση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Η Τουρκία υποτίθεται ότι είναι εταίρος του ΝΑΤΟ και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».
 
Το φιάσκο της επιχείρησης «IRINI»
Η σταγόνα που ξεχείλισε το γαλλικό ποτήρι ήταν το φιάσκο ανοικτά της Λιβύης με συγκεκριμένο πλοίο που οι ειρηνευτικές δυνάμεις, σταμάτησαν για να ελέγξουν για λαθρεμπόριο.
 
Συγκεκριμένα, πλοίο με σημαία Τανζανίας δεν απάντησε στα ερωτήματα της επιχείρησης και αντί για αυτό απάντησαν τα τουρκικά πολεμικά που το συνόδευαν. 

Όπως εξήγησε την Τρίτη ο Ζοζεπ Μπορέλ, στο τέλος Μαΐου εντοπίστηκε μέσω δορυφόρου ένα ύποπτο πλοίο με σημαία Τανζανίας συνοδευόμενο από τουρκικά στρατιωτικά πλοία, τα οποία δήλωσαν ότι το πλοίο ήταν μισθωμένο για μεταφορά φορτίου για λογαριασμό της Τουρκίας με φαρμακευτικό υλικό που είχε προορισμό την Λιβύη.
 
«Το πλοίο της Επιχείρησης Ειρήνη έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Επικοινώνησε με τις τουρκικές Αρχές για να επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία. Το πλοίο της Τανζανίας δεν απάντησε, αλλά η τουρκική στρατιωτική συνοδεία απάντησε. Και όταν υπάρχει μια απάντηση και δεν βρίσκουμε κάποιο συγκεκριμένο λόγο σύμφωνα με τους κανόνες της θάλασσας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να μεταδώσουμε αυτές τις πληροφορίες στον ΟΗΕ. Και εναπόκειται στον ΟΗΕ να συγκεντρώσει αυτές τις πληροφορίες προκειμένου να ελέγξει την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων», είπε συγκεκριμένα ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
 
«Σκοτεινή και ανεξήγητη πολιτική»
Η Άγκυρα, αντί να νιώσει την ανάγκη να απαντήσει για το φορτίο που μετέφερε το συγκεκριμένο πλοίο, πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τη Γαλλία που ζήτησε εξηγήσεις. Συγκεκριμένα σε γραπτή δήλωση, το γραφείο του Τσαβούσογλου, επιτίθεται φραστικά στους Γάλλους κατηγορώντας τους για «σκοτεινή και ανεξήγητη» πολιτική της Γαλλίας αναφορικά με τη χώρα, ενώ, ακόμη, κατηγορεί τον νατοϊκό της σύμμαχο ότι επιδείνωσε την κρίση υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ.
 
«Η υποστήριξη που παρείχε η Γαλλία στον πραξικοπηματία και πειρατή Χάφταρ, ο οποίος στοχεύει στην επιβολή αυταρχικού καθεστώτος ανατρέποντας τη νόμιμη κυβέρνηση και ο οποίος έχει δηλώσει ανοιχτά ότι δεν θέλει πολιτική λύση, έχει επιδεινώσει την κρίση στη Λιβύη», υπογράμμισε το τουρκικό ΥΠΕΞ.
 
Ανεξάρτητα από τις κατηγορίες που εκστόμισαν οι Τούρκοι, το Παρίσι επιθυμεί συνομιλίες με την Τουρκία αλλά και τους υπόλοιπους εταίρους του στα πλαίσια του ΝΑΤΟ που αναμένεται να διεξαχθούν σήμερα ή το αργότερο αύριο.
 
Πάντως, στην εξίσωση, θα πρέπει να σημειωθεί και η εμπλοκή της Γαλλίας στην κυπριακή ΑΟΖ, μέσω του ενεργειακού κολοσσού TOTAL. Στο Παρίσι γνωρίζουν πολύ καλά πως σε περίπτωση που η τουρκική στήριξη στον Σαράτζ ευοδωθεί με μια μεγαλειώδη νίκη, τότε τα πράγματα θα γίνουν ιδιαίτερα σύνθετα και δύσκολα για την εξυπηρέτηση των γαλλικών συμφερόντων στην περιοχή.
 
Η περίπτωση του Ισραήλ
Παραδοσιακά, η Λιβύη δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ. Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος, που όλο αυτό το διάστημα, το Τελ Αβίβ απέφυγε να τοποθετηθεί για τα τεκταινόμενα στην Τρίπολη. Η μόνη περίπτωση που υπήρξε ξεκάθαρη θέση ήταν η σύναψη του τουρκολιβυκού μνημονίου, που όπως ήταν φυσικό καταδικάστηκε από το Ισραήλ.
 
Πάντως την περασμένη Δευτέρα ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του Χαλίφα Χαφτάρ απηύθυνε έκκληση για βοήθεια προς το Ισραήλ. «Δεν είχαμε ποτέ και ούτε θα έχουμε εχθρότητα με το Τελ Αβίβ και ελπίζουμε ότι θα μας υποστηρίξετε». Πρόσθεσε ότι η έλλειψη διμερών σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λιβύη ήταν περιστασιακή, ενώ τώρα τα δύο κράτη έχουν έναν κοινό εχθρό: Τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
 
Επίσης κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι μετέφερε χιλιάδες τζιχαντιστές από τη Συρία στη Λιβύη για να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του αλ Σάρατζ (GNA), προσθέτοντας ότι τα τουρκικά drones που επιχειρούν με τον GNA ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αποτυχία της επιχείρησης του LNA να καταλάβει την Τρίπολη.
 
Ο αλ Μπάντρ παράλληλα φέρεται να κάλεσε το Ισραήλ να ενωθεί σε μια πολιτική πρωτοβουλία μαζί με τις Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Λίβανο (το "Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο”), με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για θαλάσσια συνεργασία. Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Χαφτάρ, συμπλήρωσε ότι η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να αντιταχθεί στο σύμφωνο που συντάχθηκε ανάμεσα στη Τουρκία και στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης.
 
Η τουρκική προπαγάνδα
Στα όσα είπε ο αλ Μπάντρ, υπήρξε έμμεση απάντηση από την Άγκυρα, μέσω διαρροών στον τουρκικό Τύπο. Σε θέμα με τίτλο, «προστάτης του Χαφτάρ το Ισραήλ, καταγράφονται μια σειρά από γεγονότα, που σύμφωνα με τους Τούρκους, αποδεικνύουν τις στενές σχέσεις μεταξύ Χαφτάρ και κυρίως των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ.
 
Τα συστήματα εισήχθησαν στη Λιβύη μέσω της Αιγύπτου. Επίσης το δημοσίευμα θέλει μέλη της Μοσάντ να μεσολάβησαν για να εξοπλιστεί με κιάλια νυχτερινής οράσεως και όπλα ελεύθερου σκοπευτή, ο στρατός του Χαφτάρ.
 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Ισραήλ παρείχε, τόσο στρατιωτική όσα και πολιτική στήριξη στον Χαφτάρ μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μάλιστα όπως σημειώνεται οι δυνάμεις του Χαφτάρ, εξοπλίστηκαν με ισραηλινά αντιεροπορικά συστήματα με τα ΗΑΕ να παίζουν ρόλο μεσάζοντα.
 
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, οι συγκεκριμένες διαρροές, κάνουν λόγο για εκπαίδευση της πολιτοφυλακής του Χαφτάρ από πράκτορες της Μοσάντ στο έδαφος της Ιορδανίας και της Αιγύπτου.
 
Το δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ, αναφέρεται και σε μια σειρά από γεγονότα κατά την περίοδο που οι δυνάμεις του Χαφτάρ, πολεμούσαν κατά των τζιχαντιστών του ISIS και που αποδεικνύουν τη συνεργασία του με τις ισραηλινές δυνάμεις. Συγκεκριμένα αναφέρεται σε βομβαρδισμούς θέσεων του ISIS στη Λιβύη. Στις 25 Αυγούστου του 2015, ένας ισραηλινός βομβαρδισμός στην περιοχή της Σύρτης, άνοιξε τον δρόμο στις δυνάμεις του Χαφτάρ, σημειώνει το δημοσίευμα.
 
Τσαβούσογλου: Συζητήσαμε τα βήματα στη Μεσόγειο
Τη συνεργασία και τα βήματα που θα κάνουν Τουρκία και Λιβύη στη Μεσόγειο σχετικά με τα ενεργειακά συζήτησε στην Τρίπολη η τουρκική αντιπροσωπεία που την επισκέφθηκε χθες την Τρίπολη, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η τουρκική αντιπροσωπεία η οποία αποτελείτο επίσης από τον Τούρκο Υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον αρχηγό της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγέζ Σαράτζ, τον Πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χαλίντ Ελ Μεσρί και τον ΥΠΕΞ της χώρας Μουχάμεντ Ταχίρ Σιγιάλα.

Στη δήλωσή του κατά την επιστροφή της τουρκικής αντιπροσωπείας από την Τρίπολη, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένοι από την επίσκεψή τους στη Λιβύη, η οποία πραγματοποιήθηκε με εντολή του Τούρκου Προέδρου  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Με αυτή την επίσκεψη δημιουργήσαμε πολύ μεγάλη ικανοποίηση στη Λιβύη. Στόχος της επίσκεψής μας ήταν να τονίσουμε για άλλη μια φορά την ισχυρή στήριξή μας στη Λιβύη. Επιπλέον σε αυτή την επίσκεψη συζητήσαμε λεπτομερώς πώς θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε κάθε πεδίο, τα βήματα που θα γίνουν στο πεδίο της δράσης και τις πολιτικές σχέσεις. Γνωρίζετε ότι έχουμε υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων με τη Λιβύη. Συζητήσαμε και πάλι τη συνεργασία και τα βήματα που θα κάνουμε στη Μεσόγειο σχετικά με την Ενέργεια. Ανταλλάξαμε απόψεις για την μόνιμη εκεχειρία στη Λιβύη και την πολιτική λύση. Αξιολογήσαμε τις εργασίες που θα κάνουμε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ από δω και πέρα. Αξιολογήσαμε τα βήματα που θα κάνουμε μαζί με τη διεθνή κοινότητα. Τελικά πραγματοποιήσαμε μια πολύ εποικοδομητική επίσκεψη”, ανέφερε.

Σε δήλωσή του μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανέφερε ότι “ως τουρκική αντιπροσωπεία επισκεφθήκαμε την πρωτεύουσα της Λιβυής Τρίπολη και συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Υπουργό Οικονομικών θέματα ανάπτυξης τόσο των πολιτικών όσο και των οικονομικών μας σχέσεων”.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση της Λιβύης δήλωσε μετά τις επαφές ότι συζήτησαν τρόπους ανάπτυξης των διμερών τους σχέσεων καθώς και τις προσπάθειες για επίλυση της κρίσης της Λιβύης αλλά και ζητήματα συνεργασίας σε διαφορετικούς τομείς.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι συζήτησαν για τις εργασίες και επενδύσεις σε θέματα υποδομών και πετρελαίου στη Λιβύη από τουρκικές δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες. Υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας αλλά και οριοθέτησης αρμοδιότητας θαλάσσιων ζωνών, σημείωσαν ότι συζήτησαν και αυτά τα ζητήματα. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία