Πυρ και μανία με τη Σπέχαρ ο Αναστασιάδης-Την καρφώνει στον Γκουτέρες

Την έντονη ενόχληση του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφορικά με την συμπεριφορά της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, τις ενέργειες της οποίας θα καταγγείλει στον Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στον Αντ1 και τον Κυριάκο Πομηλορίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποκάλυψε πως έδωσε οδηγίες στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη να συντάξει επιστολές, τόσο προς την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ όσο και προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, μετά και την απαράδεκτη, όπως την χαρακτήρισε, ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά από την Κυπριακή Δημοκρατία να μπει σε συζητήσεις και διαβουλεύσεις με το ψευδοκράτος για το θέμα των οδοφραγμάτων.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ως «μη αντικειμενικές», ενώ επανέλαβε πως στα κατεχόμενα τα πολιτικά παιχνίδια, είναι αυτά που ματαίωσαν τη συμφωνία που ο ίδιος σύναψε με τον Μουσταφά Ακιντζί για άνοιγμα των οδοφραγμάτων, για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, στις 8 Ιουνίου.
 
«Ο εκάστοτε συνομιλητής του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν πάντα ο Τ/κ ηγέτης. Με βάση αυτά τα δεδομένα η συνομιλία μου και η απόφαση που είχα πάρει από κοινού με τον κ. Ακιντζί ήταν από τις 8 να ξεκινήσει να επιτρέπεται η διέλευση από τα οδοφράγματα των 1500 εργαζομένων Τουρκοκυπρίων που εργάζονται στις ελ. περιοχές, των μακροχρόνια πασχόντων Τ/κ που ακολουθούν θεραπεία στις ελ. περιοχές, φοιτητές μαθητές και οι εγκλωβισμένοι μας, όπως επίσης και οι 100 κάτοικοι του Πύργου που εργάζονται στη Λευκωσία και θα ήταν ορθό να τους επιτρέπεται η διέλευση από τα κατεχόμενα», εξήγησε ο Πρόεδρος.
 
Και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι τα πολιτικά παίγνια και οι εντολές της Άγκυρας ήταν να ματαιώσουν αυτό που είχε συναποφασιστεί με τον κ. Ακιντζί και να δώσουν μια άλλη μορφή για το ποιος αποφασίζει. Με λυπεί ειδικά, ότι η χθεσινή ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, δείχνει ότι δεν αντελήφθησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν συνεργαστεί στο επιτρεπτό επίπεδο και έχουν την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση, θα έρθει σε επαφή με ένα παράνομο μόρφωμα πλανώνται πλάνην οικτρά».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως αυτή η έλλειψη αντικειμενικότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί και προς τούτο έδωσε οδηγίες στον Νίκο Χριστοδουλίδη να αποστείλει επιστολή προς την κ. Σπέχαρ στην οποία επισημαίνονται οι αντιφάσεις συμπεριφοράς της ιδίας και των συνεργατών της.
 
Μάλιστα για το θέμα θα ενημερωθεί και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για να γνωρίζει πως έχει η κατάσταση στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να έρθει σε επαφή ή συμφωνία ή να γίνει συνομιλητής με μια παράνομη κυβέρνηση, ενός παράνομου μορφώματος, όπως είναι το ψευδοκράτος.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της Κυβέρνησης τον περασμένο Φεβρουάριο για την αναστολή λειτουργίας τεσσάρων σημείων διέλευσης ενώ χαρακτήρισε την ανακοίνωση της Σπέχαρ ημερομηνίας πέντε Μαρτίου, ως αδιανόητη που συνιστά παρέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας.
 
«Πρώτα πρώτα για πολιτικές σκοπιμότητες ουδέποτε θα ήτο δυνατό να περιορίσεις απλώς ένα αριθμό οδοφραγμάτων. Δεν απαγορεύσαμε την επικοινωνία τη διέλευση από τα σημεία ελέγχου. Εκείνο που πράξαμε ήταν να περιορίσουμε κάποια οδοφράγματα που δεν μπορούσε να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος π.χ. τη Λήδρας, διότι παραπλέυρως υπήρχε ο αποτελεσματικός έλεγχος που μπορεί να γίνει στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας».
 
Ερωτηθείς για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει το ψευδοκράτος, ο Νίκος Αναστασιάδης, αμφισβήτησε ανοικτά τα όσα παρουσιάζονται, επικαλούμενος τον ίδιο τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
 
«Δεν θέλω να προσθέσω τίποτα περισσότερο από τα σχόλια που έγιναν από τον κ. Ακιντζί, για δυόμισι σελίδες έκθεση που ετοίμασε το κατοχικό καθεστώς. Στις επαφές που έχει η τεχνική επιτροπή για θέματα υγείας δεν εδόθησαν τα όσα έχουν ζητηθεί για να γνωρίζει και η δική μας επιστημονική ομάδα, πόσο αξιόπιστα είναι, τα όσα εξαγγέλλονται και γιατί χρειάζονται ακόμα τόσο αυστηρά μέτρα αφού δεν έχουν κρούσματα. Μηδενικά μηδενικά μηδενικά και ακόμα παραμένουν τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν, όταν στα πρώτα στάδια λάβαμε κι εμείς για να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση. Αν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και ακόμα είναι μηδενικά τα κρούσματα, είναι το μοναδικό φαινόμενο ανά το παγκόσμιο που δεν ήρθησαν τα περιοριστικά μέτρα.
 
Όσο αφορά την πλήρη επαναλειτουργία τω οδοφραγμάτων, ο Πρόεδρος εξήγησε πως αυτό θα γίνει όταν είμαστε σίγουροι για την πραγματική εικόνα των κατεχομένων.
 
«Εκείνο που θα ληφθεί υπόψη, πρώτον είναι η κατάσταση στην Τουρκία, όταν και θα επιτρέπονται οι πτήσεις μέσω αεροδρομίων, δεύτερο, η σύνθεση της τ/κ κοινότητας που περιλαμβάνει χιλιάδες Ιρανών. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να λειτουργήσουν τα οδοφράγματα, με τα ίδια μέτρα που λαμβάνονται στα αεροδρόμια, όχι επειδή αποτελούν σύνορα, αλλά ως μέτρο ελέγχου εξάπλωσης της πανδημίας», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα