Με τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι Συμμαχία και Αλληλεγγύη-Τα δεδομένα στην ΕΔΕΚ

Σε αναζήτηση συμμαχιών βρίσκονται τρία κόμματα του ενδιάμεσου χώρου ένα ακριβώς χρόνο πριν τις Βουλευτικές Εκλογές. Συμμαχία Πολιτών, ΕΔΕΚ και Κίνημα Αλληλεγγύη μπήκαν σε ένα πρώτο  προκαταρκτικό γύρο συζητήσεων, διερευνώντας το ενδεχόμενο συνεργασίας. Ειδικά, η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Αλληλεγγύης διαβλέπουν ότι με μια πιθανή συνεργασία θα είχαν αυξημένες πιθανότητες για είσοδο στη νέα Βουλή.
 
Την είσοδο στη Βουλή, που στην παρούσα φάση, δεν φαντάζει καθόλου δεδομένη, εάν οι διαβουλεύσεις δεν ευοδωθούν, τελικά, και επιλέξουν μοναχική πορεία. Τα δύο κόμματα για διαφορετικούς λόγους, έχασαν τη δυναμική που είχαν και πλέον μόνο μέσω μιας συνεργασίας, που θα δημιουργούσε νέα δυναμική, θα μπορούσαν να ελπίζουν σε διάσωσή τους.
 
Η Συμμαχία Πολιτών
Στην πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η Συμμαχία Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα, αφού μετά και την αποτυχία στις Ευρωεκλογές, το κόμμα μοιάζει να βρίσκεται σε μια διαρκή περίοδο κρίσης.
 
Κι αυτό διότι, μετά από την εκλογική επιτυχία του 2016, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, κυρίως λόγω των εσωτερικών προστριβών και των αποχωρήσεων σημαινόντων στελεχών για διαφορετικούς λόγους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Συμμαχία το 2016 εξασφάλισε κάτι περισσότερο από 6% και κατέλαβε τρεις έδρες στη Βουλή, ενώ σήμερα βρίσκεται με μόλις με ένα βουλευτή, τον Γιώργο Λιλλήκα.
 
Με δεδομένο ότι ο ίδιος ο Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι μετά τις Βουλευτικές Εκλογές του 2021 θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος και γενικότερα από την πολιτική, γίνεται ξεκάθαρο πως η Συμμαχία Πολιτών, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή που θα κρίνει εν πολλοίς και το μέλλον της.
 
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, δίνουν στο κόμμα, ένα ποσοστό της τάξεως του 1-1,3%. Ποσοστό δηλαδή που υπολογίζεται ότι έλαβε και στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, όταν σε συνεργασία με τους Οικολόγους έλαβαν 3,2%.
 
Η συνεργασία με τους Οικολόγους αποτελεί μια σελίδα που και τα δύο κόμματα θα θέλουν να ξεγράψουν, αφού τίποτα δεν πήγε καλά και υπήρξε έντονο παρασκήνιο και αλληλοκατηγορίες των ηγεσιών, για τους λόγους της εκλογικής αποτυχίας.
 
Η Αλληλεγγύη
Μετά την επιστροφή της Ελένης Θεοχάρους από τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου, το κόμμα βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης και προγραμματισμού, με όλα τα σενάρια να βρίσκονται στο τραπέζι, είτε για αυτόνομη κάθοδο, είτε για συνεργασία.
 
Πάντως, ούτε σε αυτή την περίπτωση, η συνεργασία της Αλληλεγγύης με το Δημοκρατικό Κόμμα στις Ευρωεκλογές πήγε καλά, αφού η Ελένη Θεοχάρους κατέλαβε τη δεύτερη θέση και είδε τον Κώστα Μαυρίδη να επανεκλέγεται.
 
Στον απόηχο των Ευρωεκλογών, η Ελένη Θεοχάρους βγήκε μπροστά και με δεικτικό τρόπο, υπέδειξε πως η Αλληλεγγύη τήρησε στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα, αφήνοντας αιχμές για τη στάση που κράτησε ο μηχανισμός του Δημοκρατικού Κόμματος.
 
Η Ελένη Θεοχάρους αναμένεται να δώσει όλες της, τις δυνάμεις ώστε να διεκδικήσει την είσοδο της Αλληλεγγύης στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως στις  προηγούμενες βουλευτικές, η Αλληλεγγύη έκανε την παρθενική της εμφάνιση στην πολιτική ζωή του τόπου, λαμβάνοντας 5,2% και εκλέγοντας τρεις βουλευτές.
 
Τόσο οι ισορροπίες όσο και η δυναμική του κόμματος όμως μειώθηκε από τότε. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Πολίτης», στην οποία η Αλληλεγγύη, λαμβάνει ένα ποσοστό κοντά στο 2,6% που με βάση τον εκλογικό νόμο δεν τις διασφαλίζει είσοδο στη Βουλή.
 
Η ΕΔΕΚ
Αμφίρροπη και ιδιάζουσα, μοιάζει να είναι η κατάσταση στην ΕΔΕΚ, αφού μετά την ομολογουμένως μεγάλη εκλογική επιτυχία του περασμένου Μαΐου, ακολούθησε το σήριαλ με τον πρώην Ευρωβουλευτή του κόμματος, Δημήτρη Παπαδάκη, που προκάλεσε συθέμελες αναταράξεις.
 
Πολλά στελέχη παραιτήθηκαν, πολλοί ψηφοφόροι αποστασιοποιήθηκαν, και το κόμμα μπήκε σε μια περίοδο εσωστρέφειας, χάνοντας το όποιο πλεονέκτημα που κέρδισε μετά τις Ευρωεκλογές. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος γνωρίζει πως το 10,5% που έλαβε το κόμμα του πριν από ένα χρόνο, είναι πλασματικό και πως τα όσα ακολούθησαν τους τελευταίους μήνες, και που εν πολλοίς ο ίδιος προκάλεσε, θα φέρουν τις ανάλογες απώλειες στις επικείμενες εκλογές.

Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρείται, ότι η ΕΔΕΚ, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άλλα δύο κόμματα που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της νέας Βουλής. Σε αντίθεση με τη Συμμαχία και την Αλληλεγγύη, η ΕΔΕΚ δεν παύει να είναι ένα παραδοσιακό κόμμα, με κομματικό πυρήνα που ξεπερνά το 3,6% του εκλογικού ορίου.
 
Η ΕΔΕΚ, ωστόσο, δεν αποκλείει μια πιθανή συνεργασία με άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου με τα οποία υπήρξαν έντονες διαφωνείς στο παρελθόν, κυρίως για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, ωστόσο υπάρχει σύγκλιση απόψεων, σε μεγάλο βαθμό, στο Κυπριακό.
 
Οι πρώτες συζητήσεις
Ο Γιώργος Λιλλήκας συναντήθηκε (σ.σ. είχε ξεχωριστές συναντήσεις), τόσο με τον Μαρίνο Σιζόπουλο όσο και με την Ελένη Θεοχάρους, με τους οποίους είχε μια πρώτη συζήτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας στις Βουλευτικές εκλογές.
 
Τη συνάντηση Λιλλήκα-Θεοχάρους, επιβεβαίωσαν και τα γραφεία Τύπου των δύο κομμάτων με ανακοινώσεις που εξέδωσαν το Σάββατο. Όπως σημειώνει η Αλληλεγγύη, η ηγεσία της βρίσκεται στα αρχικά στάδια του διαλόγου με τη Συμμαχία Πολιτών, ώστε να διερευνηθούν οι πιθανότητες και οι τρόποι συνεργασίας, έχοντας ως κοινή βάση τις ταυτόσημες θέσεις τους στο Κυπριακό.
 
Από την πλευρά της, η Συμμαχία Πολιτών, σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι ο διάλογος με την Αλληλεγγύη βασίζεται στην αρχή της ισότητας και του αλληλοσεβασμού.
 
Το αγκάθι
Βασικό αγκάθι στο όλο επιχείρημα, αποτελούν, σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπροσωπικές σχέσεις, ειδικά του Γιώργου Λιλλήκα και του Μαρίνου Σιζόπουλου. Οι δύο, από το μακρινό 2013 δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις, μετά από την απόφαση του πρώτου να ιδρύσει τη Συμμαχία Πολιτών μετά τις Προεδρικές Εκλογές.
 
Βέβαια από τότε παίχθηκαν διάφορα επεισόδια, με αποκορύφωμα την κόντρα των δύο κομμάτων για το ΓΕΣΥ. Ο Γιώργος Λιλλήκας, ουκ ολίγες φορές κατηγόρησε την ΕΔΕΚ για την αρνητική στάση της, έναντι της κοινής προσπάθειας της πολιτείας για εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας.
 
Από την πλευρά του, πριν τις Ευρωεκλογές, ο Μαρίνος Σιζόπουλος κατηγόρησε την ηγεσία της Συμμαχίας Πολιτών πως με τις επιθέσεις εναντίον του, αποδεικνύει πως επιθυμεί να μην εκλέξει Ευρωβουλευτή η ΕΔΕΚ, αλλά το ΕΛΑΜ.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ούτε η σχέσεις της Ελένης Θεοχάρους με τον Γιώργο Λιλλήκα είναι ιδανικές.
 
Ακόμα και αν οι σχέσεις μεταξύ των ηγεσιών αποκατασταθούν, μια πιθανή συνεργασία δεν πρέπει να μοιάζει δεδομένη, αφού ήδη, στελέχη της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης, κοινοποίησαν στις ηγεσίες των κομμάτων ότι διαφωνούν με μια ενδεχόμενη συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών.
 
Ο εκλογικός νόμος
Ένα δεύτερο πρόβλημα που προκύπτει σε πρακτικό επίπεδο, είναι ο εκλογικός Νόμος, ο οποίος προβλέπει πως σε περιπτώσεις συνεργασιών μεταξύ κομμάτων το εκλογικό μέτρο, από το 3,6% εκτοξεύεται στο 10%.
 
Βέβαια με βάση τα αποτελέσματα του 2016, το 10% είναι εφικτό, όμως στα γραφεία των τριών κομμάτων γνωρίζουν πολύ καλά πως τη δεδομένη χρονική συγκυρία δεν διαθέτουν τέτοια δυναμική.
 
Πόσω μάλλον, από τη στιγμή που εκλογικός νόμος προβλέπει (σ.σ. σε περίπτωση τριμερούς συνεργασίας) ότι, συνασπισμοί πέραν των δύο κομμάτων πρέπει να συγκεντρώσουν ποσοστό 20% των έγκυρων ψήφων σε ολόκληρη τη Δημοκρατία.
 
Η εναλλακτική επιλογή, που συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι η συγχώνευση κομμάτων, και η κάθοδος κομματικού ψηφοδελτίου, υπό νέα κομματική ταυτότητα στο οποίο θα συμμετέχουν τα στελέχη και των τριών ή των δύο κομμάτων που θα συνεργαστούν.
 
Η κατάσταση, πάντως, δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα, αφού οι όποιες διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων, βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο και έχουν ως χρονικό ορίζοντα το τέλος Ιουλίου.
 

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων