Με πυξίδα τα δεδομένα άλλων χωρών κλειδώνουν οι αποφάσεις για αεροδρόμια

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την εφαρμογή της δεύτερης φάσης και λίγες ώρες πριν να τεθούν σε ισχύ και οι νέες χαλαρώσεις που επισπεύθηκαν, λόγω των θετικών επιδημιολογικών δεδομένων, η Κυβέρνηση προχωρά ένα βήμα παρακάτω και κλειδώνει σε νέες αποφάσεις που αφορούν την τρίτη φάση χαλαρώσεων.
 
Με πυξίδα τον χάρτη των χωρών από τις οποίες η Κύπρος θα επιδιώξει να φέρει τουρίστες, με στόχο να περιορίσει όσο το δυνατό περισσότερο τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία στον τουρισμό, συνέρχεται για δεύτερη φορά, την ίδια εβδομάδα, το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο καλείται να βρει τη φόρμουλα, που αφενός, θα επιτρέψει την κινητικότητα στα αεροδρόμια και αφετέρου, θα διασφαλίζει την διατήρηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας.  
 
Μελετά την έκθεση των 
επιδημιολόγων το Υπουργικό 

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθεί η μελέτη της επιστημονικής ομάδας, από την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε λεπτομερή καταγραφή των επιδημιολογικών δεδομένων 20 χωρών, που η Κύπρος θα μπορούσε να αντλήσει τουρισμό, χωρίς όμως να ρισκάρει τη δημόσια υγεία. 
 
Το σενάριο που φαίνεται να προκρίνουν, τόσο η διυπουργική επιτροπή όσο και η επιδημιολογική ομάδα είναι να μην ζητείται τεστ κορωνοϊού από τους επιβάτες που φτάνουν στην Κύπρο από χώρες που θα ενταχθούν στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου. 
 
Όσο αφορά τους επιβάτες από χώρες μεσαίου κινδύνου, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ στην Κύπρο και θα παραμένουν σε καραντίνα μέχρι την ολοκλήρωσή της μοριακής εξέτασης. 
 
Οι μέρες που θα παραμένουν στην καραντίνα, δεν μπορούν να καθοριστούν εκ των προτέρων αφού εξαρτώνται από μεταβλητούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα τον όγκο των τεστ που θα έχει τη συγκεκριμένη ημέρα το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής να διεκπεραιώσει, καθώς επίσης και της δυνατότητας για αυθημερόν δειγματοληπτικό έλεγχο από τα αρμόδια συνεργεία.
 
Μάλιστα διερευνάται και το ενδεχόμενο όπως επισκέπτες από χώρες που έχουν χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα από την Κύπρο, να τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα αφού προσκομίσουν σχετικό πιστοποιητικό, ότι δεν είναι φορείς του ιού. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρος από τις 9 Ιουνίου μέχρι τέλος του μήνα, θα δέχεται επισκέπτες μόνο από χώρες που θα ανήκουν στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου. 
 
Τα δεδομένα στην Ελλάδα
Πάντως, χθες η Ελλάδα, έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο δράσης για τον τουρισμό, ενώ είδαν το φως και πληροφορίες για τις 19 χώρες, από τις οποίες θα δέχεται επισκέπτες. Πρόκειται για  τις: Κύπρο, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία.
 
Με βάση και τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση την προηγούμενη εβδομάδα, οι πιο πάνω χώρες έχουν παρόμοια επιδημιολογική εικόνα, συνεπώς η κινητικότητα μεταξύ τους δεν θα έθετε σε κίνδυνο την εικόνα που παρουσιάζουν. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του δρ. Γιώργου Νικολόπουλου για τους δείκτες που χρησιμοποιούνται για να καταταχθούν στους σχετικούς καταλόγους οι χώρες, οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν θα διαφέρουν και πολύ από τις τελικές επιλογές της Κυβέρνησης. 
 
Το πλάνο για τον τουρισμό
Τα πιο πάνω, εντάσσονται στον γενικό σχεδιασμό του πλάνου που ανέλαβε να υλοποιήσει η αρμόδια διυπουργική επιτροπή, υπό τον Γιάννη Καρούσο, και θα παρουσιαστεί στην τελική του μορφή στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. 
 
Ο σχεδιασμός αυτός έτυχε επεξεργασίας τις τελευταίες εβδομάδες από όλους τους αρμόδιους υπουργούς, μεταξύ των οποίων ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Γιώργος Σαββίδης και ο Σάββας Περδίος και ακολούθως κατατέθηκε ενώπιον των επιδημιολόγων την περασμένη Τετάρτη. 
Μετά από κάποιες αλλαγές που προέκυψαν, ο σχεδιασμός για τον τουρισμό οδηγείται σήμερα προς ψήφιση, ενώ στη συνέχεια αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς. 
 
Έρχονται αυστηρότερες ποινές για επιχειρήσεις
Την ίδια ώρα, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθεί το θέμα με την αύξηση των ποινών και του εξώδικου πρόστιμου σε ιδιοκτήτες ή διαχειριστές επιχειρήσεων ή οικονομικών ή άλλων δραστηριοτήτων που θα παραβαίνουν τα διατάγματα και τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, με την Κυβέρνηση να κλειδώνει στην απόφαση και να στέλνει νομοσχέδιο στην Βουλή για έγκριση. 
 
Πρόθεση της Κυβέρνησης, είναι, όχι μόνο να αυξήσει τις ποινές, ώστε να είναι αποτρεπτικές, αλλά και να υπάρχουν κλιμακωτές αυξήσεις στα εξώδικα, σε όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται με τα σχετικά διατάγματα.
 
Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα στους πολίτες, αυτά δεν αναμένεται να αλλάξουν και θα παραμείνουν στα 300 ευρώ.  
 

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων