Μικρό το καλάθι χαλαρώσεων στην πρώτη φάση, γενναιότερη αποκλιμάκωση στη δεύτερη

Καθοριστική για την εφαρμογή της απόφασης αποκλιμάκωσης των μέτρων για περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι η σημερινή ημέρα, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ακούσει, στην παρουσία της διυπουργικής επιτροπής, τις τελικές εισηγήσεις των επιδημιολόγων που ανηφορίζουν για ακόμα μια φορά το λόφο του Προεδρικού Μεγάρου. 
 
Οι προτάσεις των ειδικών, που βασίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, έτυχαν επεξεργασίας τις τελευταίες ημέρες, αφού υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται. Μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής επιστημόνων, η διυπουργική αναμένεται να κλειδώσει στο τελικό κείμενο που θα οδηγηθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Το συγκεκριμένο πλάνο, εδράζεται στη βάση της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων, με το πρώτο στάδιο να αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό ως προς το εύρος του ανοίγματος και της χαλάρωσής. Σε περίπτωση που αυτό κριθεί ως επιτυχημένο, στο δεύτερο στάδιο που θα ακολουθήσει σε 14 ημέρες, αναμένεται να περιλαμβάνονται πιο τολμηρές αποφάσεις στον δρόμο για επαναφορά των κανονικών ρυθμών της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στον τόπο.
 
Η κατάσταση, πάντως, είναι ιδιαίτερα ρευστή και αλλαγές αναμένονται μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού η Κυβέρνηση θέλει, αφενός να εξασφαλίσει ότι η επιστροφή στην ομαλότητα θα γίνει άμεσα και αφετέρου, ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η επίπονη προσπάθεια και η υπευθυνότητα που επέδειξαν οι πολίτες και είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στον μέγιστο βαθμό.
 
Τις τελευταίες ημέρες πολλά σενάρια και πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας, είτε από κυβερνητικές πηγές, είτε μέσω δηλώσεων μελών της επιστημονικής ομάδας, ωστόσο, αυτό που τονίζουν αρμόδιες πηγές στον REPORTER είναι πως ελάχιστα πράγματα είναι κλειδωμένα στο παρών στάδιο και όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της διυπουργικής μετά από την κατάθεση των τελικών προτάσεων των επιδημιολόγων.
 
Οι δεύτερες σκέψεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχικές σκέψεις και προτάσεις των επιδημιολόγων για το πρώτο στάδιο της χαλάρωσης των μέτρων, είχε μια αρκετά ευρεία έκταση, η οποία ωστόσο μετά από δεύτερες σκέψεις θα σμικρυνθεί.
 
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το άνοιγμα των πάρκων κατά την πρώτη φάση. Αν και οι αρχικές σκέψεις ήταν να περιληφθεί στο πρώτο στάδιο το άνοιγμα τους, τελικά οι αρμόδιοι, σύμφωνα με πληροφορίες, καταλήγουν στην απόφαση, σε πρώτο στάδιο να ανοίξουν τα παραλιακά μέτωπα και οι πεζόδρομοι, αλλά όχι τα πάρκα. Κάτι παρόμοιο φαίνεται να ισχύει και για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής.
 
Ένας από τους λόγους που οδήγησε σε μια τέτοια απόφαση, δηλαδή μια πιο ήπια χαλάρωση στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας αποκλιμάκωσης των μέτρων, είναι η καλύτερη παρακολούθηση της κατάστασης και η δοκιμασία στην πράξη των συστημάτων ελέγχου χαλάρωσης των μέτρων, που αποτελεί βασική παράμετρο του σχεδίου.
 
Στη διαδικασία ελέγχου και παρακολούθησης των μέτρων, συμμετέχουν αρκετές κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες όπως οι υγειονομικές υπηρεσίες, το Υπουργείο Υγείας, η Αστυνομία, οι υγειονομικές υπηρεσίες των δήμων καθώς και η δημοτική Αστυνομία.
 
Τα κλειδωμένα μέτρα
Ανάμεσα στα μέτρα που θεωρούνται κλειδωμένα και αναμένεται να ανακοινωθούν από την Κυβέρνηση, είναι και η αύξηση των κατ΄ εξαίρεση μετακινήσεων από μια σε δύο, το άνοιγμα υπαίθριων επαγγελμάτων, όπως είναι για παράδειγμα τα εργοτάξια και οι οικοδομές καθώς και το άνοιγμα των λαϊκών αγορών.
 
Την άδεια για να ανοίξουν τα καταστήματα τους, αναμένεται να λάβουν και επιχειρηματίας που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, κυρίως σε αντικείμενα παρεμφερή με τον κατασκευαστικό τομέα, όπως παραδείγματος χάρη καταστήματα πώλησης υλικών οικοδομής.
 
Βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου αποκλιμάκωσης των μέτρων, θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες.
 
Ποιος ετοιμάζει το πλάνο
Τις τελευταίες ημέρες στη δημόσια συζήτηση που εξελίσσεται για τη χαλάρωση των μέτρων ακούστηκαν πολλές εισηγήσεις και προτάσεις από αρκετούς, που στο τέλος μπέρδεψαν τους πολίτες για το ποιος τελικά αποφασίζει για άρση των μέτρων.
 
Όπως συνέβη και κατά τη διαδικασία λήψης μέτρων, έτσι και τώρα το πλάνο αποτελεί προϊόν διαβούλευσης της διυπουργικής επιτροπής που συστάθηκε για αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η διυπουργική επιτροπή συνεδριάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα και πάντα για τις αποφάσεις της λαμβάνει υπόψη τις θέσεις της ειδικής ομάδας επιστημόνων για τον κορωνοϊό του Υπουργείου Υγείας.
 
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επειδή ήθελε να έχει ιδία άποψη για το ζήτημα κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και σήμερα με στόχο να ακούσει τις προτάσεις και τις εισηγήσεις τους και να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση.
Μετά τον καταρτισμό του πλάνου από τη διυπουργική επιτροπή αύριο, ακολούθως θα συνεδριάσει την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα λάβει την οριστική απόφαση για το τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο πρώτο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων.
 
Πιέσεις από παντού
Τις τελευταίες ημέρες το Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχθηκε δεκάδες επιστολές, ενώ τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν από οργανώσεις και φορείς που ζητούν να ενταχθούν στην πρώτη φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων.
 
Ήδη αρκετές οργανώσεις δημοσιοποίησαν τις επιστολές που απέστειλαν, τόσο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και προς τον Υπουργό Υγείας, με τις οποίες ζητούν και προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα προς όφελος των κλάδων τους.
 
Πάντως, το μήνυμα της Κυβέρνησης είναι πως που ίσχυσε και κατά τη λήψη των μέτρων, δηλαδή αποφάσεις με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και όχι με βάσει των παρεμβάσεων και των εκκλήσεων, είναι αυτό που θα ισχύσει και στην προκειμένη περίπτωση.
 
Ανακοινώσεις από τον ίδιο τον Πρόεδρο
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρία του Υπουργικού την ερχόμενη Τετάρτη, είναι προγραμματισμένη για τις 11 και 30 το πρωί. Μετά την έγκριση των μέτρων αποκλιμάκωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να απευθυνθεί στον λαό, είτε μέσω διαγγέλματος, είτε μέσω δήλωσης στα πρότυπα των προηγούμενων δύο που έχουν γίνει για τις ανακοινώσεις λήψης των μέτρων.
 

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics