Οι τρεις υπουργοί που έβαλαν πλάτη στη μεγάλη κρίση του κορωνοϊού

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι η Κύπρος είναι μία από τις χώρες που έλαβε έγκαιρα και πριν ο εφιάλτης του κορωνοϊού εξαπλωθεί μαζικά, αυστηρά μέτρα. Μέτρα τα οποία καλούνται οι πολίτες να τηρήσουν ευλαβικά και να υλοποιήσουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, που είναι μεγάλο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Τρεις υπουργοί, ήταν αυτοί που έβαλαν πλάτη και προτείνοντας δραστικές αλλά καθόλα αναγκαίες λύσεις και διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού. Πρόκειται για τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και την υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.  
 
Από την πρώτη στιγμή της πρωτοφανούς κρίσης, ενδεχομένως της μεγαλύτερης μετά το 1974, τα τρία αυτά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που απολαμβάνουν της πλήρους εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέλαβαν όχι μόνο την ευθύνη της ετοιμασίας επώδυνων μέτρων αλλά και της ενημέρωσης της κοινωνίας. Και οι τρεις βγήκαν μπροστά και μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αφήνουν τη σφραγίδα τους σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται.
 
Ετοιμάζοντας δημοσιονομικό πακέτο, μεγαλύτερο από άλλα κράτη στην Ε.Ε, ο υπουργός Οικονομικών κατάφερε ν’ απορροφήσει τους πρώτους κραδασμούς της αγοράς. Στα σκαριά, βρίσκεται εξάλλου σχέδιο με μέτρα τόνωσης της ρευστότητας στις επιχειρήσεις, είτε μέσω εγγυημένων δανείων, είτε μέσω επιδότησης τόκων, είτε μέσω συνδυασμού και των δύο. Στις προτάσεις που ετοιμάστηκαν, λήφθηκαν υπόψην και οι απόψεις των κομμάτων. Απομένει πλέον η απόφαση της Βουλής, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει τα μέτρα. Πολύ σημαντική είναι ακόμη, η διάθεση κονδυλίου ύψους 100 εκ. ευρώ, για ενίσχυση του τομέα της υγείας με 100 εκατομμύρια ευρώ. Ένα κονδύλι που θα χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων, για την ενίσχυση του εξοπλισμού των νοσοκομείων.
 
Κομβικός σε όλη αυτή την κρίση είναι και ο ρόλος της υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου που ανέλαβε να ετοιμάσει σε χρόνο ρεκόρ μέτρα για όλες τις ομάδες που επηρεάζονται από αυτή την κρίση. Η χορήγηση «Ειδικής Άδειας» σε γονείς που εργάζονται, το Σχέδιο Αναστολής Εργασιών, η καταβολή «επιδόματος ασθενείας», το επίδομα σε φοιτητές καθώς και άλλα μέτρα που έλαβε, συνέβαλαν στον καθησυχασμό εργαζομένων που είδαν τα εισοδήματά τους να χάνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Δημιούργησε ακόμη, κινητές μονάδες για χορήγηση φαρμάκων και τροφίμων σε ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να μην χρειάζεται η διακίνησή τους. 
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, που καλείται να σηκώσει το πιο μεγάλο βάρος, βρίσκεται πίσω από μερικά από τα πιο δραστικά μέτρα που λήφθηκαν. Κατάφερε να διαχειριστεί το μεγάλο σοκ του εντοπισμού πολλών θετικών κρουσμάτων ανάμεσα σε επαγγελματίες υγείας, προχωρώντας σε επίταξη γιατρών και νοσηλευτών από τον ιδιωτικό τομέα και προβαίνει σε ενέργειες, που μπορεί να μην βλέπουν όλες το φως της δημοσιότητας, αλλά στόχο έχουν τη θωράκιση του συστήματος υγείας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Κύπρος, είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες σε εργαστηριακές εξετάσεις για τον κορωνοϊό και η μόνη χώρα που εφάρμοσε, το μέτρο με τους χώρους καραντίνας που στόχο έχει τον περιορισμό της διασποράς.
 
Αν έγιναν λάθη; Φυσικά και έγιναν…  Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μην έκανε. Καμία, άλλωστε, δεν ήταν έτοιμη και δεν είχε σχέδιο για κατάσταση πανδημίας. Οφείλουμε, ωστόσο, να αναγνωρίσουμε ότι η πολιτεία ενήργησε, άμεσα και προληπτικά, προκειμένου να αποφευχθούν τα μεγάλα λάθη χωρών όπως η Ιταλία, στην οποία το δράμα δεν έχει τέλος. Η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας και τις προτάσεις των κομμάτων έλαβε ριζοσπαστικά μέτρα. Και η συμβολή των τριών αυτών υπουργών στην κατάρτιση και υλοποίηση τους, ήταν καταλυτική.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν