Δευτέρα 1 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Με ρόλο και η Ε.Φ. στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από τα κατεχόμενα

  06/03/2020 15:57
Με ρόλο και η Ε.Φ. στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από τα κατεχόμενα

Με ρόλο και η Ε.Φ. στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από τα κατεχόμενα

  06/03/2020 15:57
Την Τρίτη αναμένονται οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για το θέμα του μεταναστευτικού, με τους εμπλεκόμενους υπουργούς να ετοιμάζουν την τελική πρόταση τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος εξάλλου αναμένει και τις προτάσεις των κομμάτων μέχρι τη Δευτέρα.
 
Η Κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια σειρά από μέτρα που θα δώσουν λύσεις στο πρόβλημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τα κατεχόμενα και που θα διασφαλίσουν, ως ένα βαθμό, ότι οι κρατικές δομές και το σύστημα δεν θα καταρρεύσει από τον τεράστιο αριθμό μεταναστών και αιτήσεων για πολιτικό άσυλο που συσσωρεύονται στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.
 
Ως Κυβέρνηση αξιολογούμε την κατάσταση συνεχώς και συντονισμένα θα λάβουμε μέτρα τα οποία θα αντιμετωπίζουν την κατάσταση, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η Κύπρος παρόμοιες καταστάσεις με αυτές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα σύνορα της με την Τουρκία.
 
Μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης
Σε δηλώσεις του ο κ.Αγγελίδης είπε πως απασχολεί το Υπουργείο του η κατάσταση και ότι "στα πλαίσια του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας στο Ζάγκρεμπ, μετά την αναφορά που έγινε από τον Έλληνα ΥΠΑΜ και την ενημέρωση για την κατάσταση, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω κι εγώ τους συναδέλφους για την κατάσταση".
 
"Έχει γίνει αντιληπτό πλέον αυτή η οργανωμένη ουσιαστικά ενέργεια από την Τουρκία, που χρησιμοποιεί ένα ανθρωπιστικής φύσεως θέμα εις βάρος όλης της Ευρώπης", είπε και σημείωσε πως "η παραβίαση των συνόρων της Ελλάδας αμέσως συνεπάγεται και παραβίαση των συνόρων της Ευρώπης και αυτό συμβαίνει και στην Κύπρο".
 
Ως Κυβέρνηση, υπέδειξε, αξιολογούμε την κατάσταση συνεχώς και συντονισμένα και οργανωμένα θα λάβουμε μέτρα τα οποία πιστεύουμε θα αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένει «πράσινο» Κληρίδη και ανακοινώνει μέτρα για μεταναστευτικό η Κυβέρνηση
 
Με ρόλο και η Εθνική Φρουρά
Ερωτηθείς ποια μέτρα θα είναι αυτά, ο Σάββας Αγγελίδης απέφυγε να πει συγκεκριμένα, υποδεικνύοντας ότι "έχουμε μέτρα που έχουν σχέση με διαδικασίες, μέτρα που έχουν σχέση με την αποτροπή και που έχουν σχέση με τη διαχείριση της όλης κατάστασης".
 
Πρόσθεσε ότι σήμερα υπήρξε συνάντηση στη Νομική Υπηρεσία "έτσι ώστε να παρουσιάσουμε την εικόνα και να λάβουμε και τη νομική γνωμάτευση για υλοποίηση κάποιων από αυτά τα μέτρα, με αποτέλεσμα όταν ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία, όσα θα πρέπει να ανακοινωθούν, θα ανακοινωθούν και όσα δεν πρέπει, δεν θα ανακοινωθούν".
 
Κληθείς να αναφέρει πώς μπορεί να ελεγχθούν τα 180 χιλιόμετρα της Πράσινης Γραμμής, ο Υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε πως  "θα λάβουμε μέτρα τα οποία θα έχουν σχέση και με την αποστολή της Εθνικής Φρουράς, αλλά και με το μεταναστευτικό ζήτημα", ενώ εξέφρασε την ελπίδα όπως υπάρχουν σύντομα εξελίξεις στο θέμα της τοποθέτησης καμερών επιτήρησης.
 
Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει ανησυχία πως, μετά τη συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ίσως μεταφερθεί στην Κύπρο,  απάντησε πως "σίγουρα θα αξιολογηθεί και αυτή η πτυχή του θέματος".
 
Ανεξάρτητα από αυτό, συνέχισε, το Υπουργείο θα λάβει τα μέτρα που οφείλει να πάρει.

Παρέθεσε το πρόβλημα
σε αριθμούς ο Πρόεδρος

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να αναφερθεί στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με τις μεταναστευτικές ροές, είπε ότι «είναι καλά γνωστό ότι αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρότατο πρόβλημα όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές είτε αυτές προέρχονται από πρόσφυγες, από εμπόλεμες περιοχές, είτε από οικονομικούς μετανάστες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το καλοστημένο σχέδιο διακίνησης μεταναστών και η γραμμή άμυνας της Κυβέρνησης
 
Η Κύπρος, μεταξύ 2015-2019 παρουσιάζει μια αύξηση ροών που φτάνει μέχρι το 320%. Να υπομνήσω ακόμα ότι με βάση τους όσους έχουν εγκριθεί και είναι δικαιούχοι πολιτικού ασύλου, με τους όσους αιτούνται, και τις εκκρεμότητες ενώπιον του δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, φτάνουν το 3,8% του πληθυσμού της ελληνοκυπριακής κοινότητας.
 
Τελευταία παρατηρείται μια αυξημένη ροή ως αποτέλεσμα και των πολιτικών της Άγκυρας.
 
Είμαστε υποχρεωμένοι, συνεπώς, ακολουθώντας πάντοτε και σεβόμενοι τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να λάβουμε μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
Είμαστε η πρώτη χώρα από τα κράτη μέλη με το ποσοστό, σε σχέση με την αναλογία πληθυσμού, το οποίο καταγράφεται όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές. Συνεπώς, πρέπει να πάρουμε μέτρα. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυροδοτεί τη βόμβα του μεταναστευτικού ο Ερντογάν, στα όρια της η Κύπρος
 
Σήμερα έγινε μια πρώτη σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα και με τη συμβολή του, έτσι ώστε μια σειρά μέτρων με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της ΕΕ να μπορούν να ληφθούν και την Τρίτη, με τη συμβολή ελπίζω και των πολιτικών δυνάμεων από τις οποίες ζήτησα να υποβάλουν τις όποιες εισηγήσεις, να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τέτοια μέτρα που να προστατεύουν και τους όσους έχουν ανάγκη από πλευράς προσφύγων, αλλά και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της χώρας ως συνόλου».
 
Ερωτηθείς αν τα μέτρα αυτά θα αφορούν και τους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «στα μέτρα που θα εξαγγελθούν θα περιλαμβάνονται και θέματα που αφορούν τους χώρους στέγασης, φύλαξης και γενικότερα περιορισμού κάποιων εκ των αιτούντων πολίτικό άσυλο».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζεται η ροή μεταναστών από τα κατεχόμενα-Άλλοι 70 Αφρικανοί στην ΥΑΜ
 
Ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα
Οι εισηγήσεις της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν το ζήτημα της μετανάστευσης τέθηκαν το πρωί ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.  

Το πρωί πραγματοποιήθηκε στη Νομική Υπηρεσία σύσκεψη των μελών της διϋπουργικής επιτροπής για τη μετανάστευση με τον κ. Κληρίδη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, ο  Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ενώ τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος βρίσκεται στο Ζάγκρεπ για να συμμετάσχει στις εργασίες του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κορνήλιος Κορνηλίου.

Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο κ. Νουρής ανέφερε πως "η Κυβέρνηση θέλοντας να θωρακίσει τις όποιες αποφάσεις της αναφορικά με τις νέες διαδικασίες που έχουμε εισηγηθεί όσον αφορά τα θέματα της σύντμησης των χρόνων για τις αιτήσεις ασύλου, αλλά και της ολοκληρωτικής διαδικασίας που προτιθέμεθα να ακολουθήσουμε είχε μια συνάντηση σήμερα με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για να συζητήσουμε όλες τις πτυχές που άπτονται συγκεκριμένων θεμάτων και να έχουμε τη νομική αρωγή του νομικού συμβούλου της Κυπριακής Δημοκρατίας".
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νουρής είπε πως "εμείς έχουμε θέσει ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα τις δικές μας εισηγήσεις, τους τρόπους με τους οποίους εισηγούμαστε να τρέξει αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία, γιατί ως ευνομούμενο κράτος, ως κράτος μέλος της ΕΕ θέλουμε να είμαστε απόλυτα σωστοί τόσον όσον αφορά το εθνικό δίκαιο, αλλά βεβαίως και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

"Αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης. Η Νομική Υπηρεσία θα μελετήσει τις εισηγήσεις της Κυβέρνησης και θα έχουμε σύντομα τις αποφάσεις τους», πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών.
 
Ερωτηθείς αν κατά τη σύσκεψη της διϋπουργικής επιτροπής, την Τρίτη, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, θα ληφθούν κάποιες αποφάσεις, ο κ. Νουρής είπε πως δεν είναι σε θέση να το πει αυτό. "Το σίγουρο είναι ότι λόγω της σοβαρότητας και της κρισιμότητας του θέματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε σκόπιμο να έχει και ο ίδιος μετά από τη σημερινή συνάντηση μια ανταλλαγή απόψεων με τη Νομική Υπηρεσία. Αυτά είναι θέματα στα οποία πολλές φορές δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις άμεσα. Όμως είναι ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας όλες οι εισηγήσεις της Κυβέρνησης", κατέληξε.
 
Η εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας
Η εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας στη σύσκεψη με τη διυπουργική επιτροπή για το μεταναστευτικό αφορά θέματα συμβατότητας των μέτρων με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνει ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης στο ΚΥΠΕ.
 
«Η εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρεται στο θέμα του κατά πόσο κάποια μέτρα που θεωρούν τα αρμόδια υπουργεία ότι θα ήσαν υποβοηθητικά για απάμβλυνση του προβλήματος ροής μεταναστών, είναι ή όχι συμβατά με τη νομοθεσία και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αν μπορούν ή πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις» λέει ο κ. Κληρίδης.
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας