Στην προσβολή εικονικών στόχων επικεντρώθηκε η άσκηση με το Charles de Gaulle

Η Κύπρος προσπαθεί συνεχώς να αναδείξει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης, προσθέτοντας πως θα πραγματοποιηθούν και άλλες κοινές ασκήσεις μεταξύ της Δημοκρατίας και της Γαλλίας.  
 
Σε δηλώσεις ύστερα από σημερινή άσκηση της Εθνικής Φρουράς που διεξήχθη σε συνεργασία με το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι «σήμερα παρακολουθήσαμε την πρώτη φάση της κοινής άσκησης μαζί με τη Γαλλία που σκοπό είχε την προσβολή εικονικών στόχων, ενεργοποιώντας την αεράμυνα της Κύπρου. Η προσβολή των εικονικών στόχων έγινε από αεροσκάφη Rafale, που βρίσκονται στο Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle».
 
Ο κ. Σαββίδης απάντησε θετικά σε ερώτηση κατά πόσον είναι ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα διεξαγωγή της άσκησης και πρόσθεσε πως «σίγουρα είμαστε ικανοποιημένοι. Έχουμε μιλήσει με τον Διοικητή της Αεροπορίας και γνωρίζοντας ότι το σύστημα της αεράμυνας πλέον έχει ενταχθεί στην αεροπορία και μπήκε ουσιαστικά στη σωστή του βάση» αξιολογήσαμε αυτή την κατάσταση είπε και σημείωσε πως «έχουμε συζητήσει με τους χειριστές των συστημάτων που ενεργοποιήθηκαν (στην άσκηση) και «είμαστε ικανοποιημένοι.
 
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον πλέον η Γαλλία είναι ένας ισχυρός σύμμαχος της Κύπρου, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «η Γαλλία είναι ένα απτό παράδειγμα της στενής συνεργασίας που έχουμε με τη χώρα αυτή, σε στρατιωτικό επίπεδο. Πραγματικά χαίρομαι όταν δίνονται τέτοιες ευκαιρίες στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς να εκπαιδεύεται σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο άσκησης γιατί» εξήγησε «όταν είσαι στο κέντρο ελέγχου και βλέπεις το πώς συντονίζονται, συνεργάζονται, το πώς αξιολογούν την κατάσταση και πως την αντιμετωπίζουν, όντως φαίνεται πως είμαστε σε ένα ψηλό επίπεδο».
 
Σε ερώτηση κατά πόσον η Κύπρος έχει πλέον το δικό της στίγμα σε ένα περιφερειακό ρόλο στο χώρο της Νοτιο-ανατολικής Μεσογείου, απάντησε ότι «αυτές είναι οι συνεχείς προσπάθειες που κάνουμε σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας αλλά και αναλόγως του τομέα, όπως τον Υπουργό Ενέργειας. Είναι όντως μια συνεχής προσπάθεια για να δείξουμε το ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στη περιοχή».
 
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα γίνουν και άλλες κοινές ασκήσεις της Κύπρου με τη Γαλλία, ο Υπουργός είπε πως «βεβαίως θα περιμένουμε και άλλες ασκήσεις που έχουν σχέση και με την αεράμυνα, την αεροπορία και το ναυτικό με μονάδες και των ΟΥΚ να έχουν ένα σενάριο με τους ΟΥΚ που βρίσκονται στο αεροπλανοφόρο καθώς και με φρεγάτες που συνοδεύουν το αεροπλανοφόρο. Πιστεύω ότι είναι μια συνεχής προσπάθεια στο επίπεδο των κοινών ασκήσεων που μοναδικό σκοπό έχει την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς».
 
Ερωτηθείς κατά πόσον στην αυριανή επίσκεψη της Υπουργού Άμυνας της Γαλλίας θα συζητηθεί και το θέμα της περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ο κ. Αγγελίδης είπε πως «θα μας δοθεί η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις αξιολόγησης των κινδύνων στη περιοχή και να θέσουμε τις περαιτέρω ενέργειες γι’ αυτή τη συνεργασία».

Δειτε Επισης

Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα