Σέρβιραν κρύα σούπα για μεσημεριανό-Έμειναν στις προκλήσεις Αβέρωφ και Άντρος

Κρύα σούπα, την οποία οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων σέρβιραν μεσημεριάτικα, αποδείχθηκε το πολυδιαφημιζόμενο debate, Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού. Οι αρχηγοί του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ αρκέστηκαν σε επαναλήψεις των γνωστών τους θέσεων επί του συνόλου της θεματολογίας που απασχόλησε τη διακαναλική τους τηλεμαχία, χωρίς να ρίχνουν περισσότερο φως σε οποιοδήποτε από τα ζητήματα που συζητήθηκαν και πολύ περισσότερο επί του θέματος, το οποίο αποτέλεσε την αφορμή για την πραγματοποίηση του σημερινού τηλεοπτικού τους τετ-α-τετ. Δηλαδή, της διαγραφής δανείων που παραχωρήθηκαν σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Σε μια πρώτη ανάγνωση και ανάλυση της παρουσίας των κυρίων Νεοφύτου και Κυπριανού, μπορεί να λεχθεί πως κανένας από τους δύο δεν κέρδισε τις εντυπώσεις και πως σε ποδοσφαιρικούς όρους ήταν ένα ντέρμπι... αιωνίων χωρίς μεγάλες ευκαιρίες και χωρίς νικητή. 
 
Στα πολλά που λέχθηκαν, αν είναι κάτι που ξεχώρισε, είναι απαντήσεις των δύο πολιτικών αρχηγών αναφορικά με τις σκέψεις τους για τις προεδρικές εκλογές του 2023 και κατά πόσο σκοπεύουν να διεκδικήσουν την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ως δεινός ντριμπλέρ, απέφυγε να ρίξει φως στις προθέσεις του, αρκούμενος να αναφέρει με νόημα πως «έχουμε προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε. Αφήνουμε στους άλλους φιλόδοξους τις Προεδρικές του 2023».
 
Πιο ξεκάθαρος επί του θέματος εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ο οποίος επικαλούμενος ηλικιακά κριτήρια, έθεσε εαυτόν του κάδρου των υποψηφιοτήτων. «O επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι πολύ νεότερος σε σχέση με την ηλικία που έχω εγώ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, ο κ. Κυπριανού αρνήθηκε πως κατά τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, συζήτησαν για τις προεδρικές εκλογές.
 
Πάντως, κατά τη διάρκεια του debate δεν ήταν λίγες οι φορές που οι τόνοι ανέβηκαν, ειδικά για το ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, αλλά και για το ζήτημα του τζετ του Σαουδάραβα και το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες.

Το τζετ του Σαουδάραβα, το εξοχικό στο Κελλάκι και η Δρομολαξιά
Ο Άντρος Κυπριανού εξαπέλυσε τα πυρά του κατά του Δημοκρατικού Συναγερμού και τις Κυβέρνησης επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες για τους «συμπέθερους που έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό λίγο πριν το κούρεμα», την υπόθεση της RyanAir με τους συνέταιρους στο δικηγορικό γραφείο του Προέδρου καθώς και το ταξίδι του Προέδρου με το ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα που πολιτογραφήθηκε Κύπριος το 2015 προς τις Σευχέλλες. Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, υπέδειξε πως ενώ η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο Πρόεδρος δεν γνώρισε τον Σαουδάραβα πριν την πολιτογράφηση του, τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί βίντεο το οποίο δείχνει τον Σαουδάραβα να ευχαριστεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την παραμονή του στην Κύπρο το 2014.
 
«Όταν συζητούμε εδώ και μήνες τα ταξίδια του Προέδρου, ξεχάσαμε ο εξοχικό στο Κελάκι από εργολάβου που έπαιρνε δημόσια έργα. Και η κατασκευή ενός σπιτιού στη Λευκωσία από τον ίδιο εργολάβο», υπέδειξε με νόημα ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Διερωτήθηκε πώς έγινε χάρη στον Σαουδάραβα όταν δεν χρέωνε περισσότερο τα υπηρεσιακά ταξίδια και όταν το κράτος εξοικονόμησε και 3,5 εκατομμύρια. Ανέφερε επίσης ότι έκανε επένδυση πολύ μεγαλύτερου ύψους από αυτό που θέτουν οι προϋποθέσεις για τις πολιτογραφήσεις.
 
Ο ΔΗΣΥ δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να βγουν όλα στο φως και όλα στη φόρα σε σχέση με μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και για διαγραφές ή αναδιαρθρώσεις δανείων πολιτικών προσώπων, κομμάτων και συνδεδεμένων με αυτά εταιρειών ή οργανισμών, είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.  

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι θα πρέπει ένας ξένος, ανεξάρτητος οίκος να αναλάβει να εξετάσει όλα αυτά τα στοιχεία και να καταλήξει σε συμπεράσματα. Ανέφερε ότι κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είναι έγκλημα να γίνει αναδιάρθρωση δανείου από ένα πολιτικό πρόσωπο ή κόμμα, ωστόσο κάποιος πρέπει να ελέγξει αν τηρήθηκαν οι σωστές διαδικασίες από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι ο ίδιος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μίλησε για διαγραφές δανείων την περίοδο 2013-2015 και για τοΝ λόγο αυτό ζητά να βγουν όλα στο φως και για αναδιαρθρώσεις και διαγραφές μετά το 2015.

Από την πλευρά του ο Άντρος Κυπριανού υπέδειξε πως δεν έχει πρόβλημα να γίνει έρευνα, αλλά κάλεσε τον κ. Νεοφύτου να πει αν η αναδιάρθρωση είναι εγκληματική ενέργεια και παράλληλα να αναφερθεί και στις διαγραφές δανείων, αν εννοεί την πλήρη διαφάνεια.
 
Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος δεν ζήτησε τη διακαναλική για τα ΜΕΔ, αλλά ο κ. Νεοφύτου, γιατί νιώθει στριμωγμένος, όπως είπε. Ο κ. Κυπριανού  ανέφερε ότι όσα στοιχεία αφορούσαν το ΑΚΕΛ κάποιοι φρόντισαν να τα δημοσιοποιήσουν την περίοδο 2013 – 2015 και τίποτε πέραν αυτών δεν υπάρχει και επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν έχει πρόβλημα να δοθούν στοιχεία και να εξεταστούν.
 
Για εταιρείες συνδεδεμένες με κόμματα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε οι εταιρείες που συνδέονται με το ΑΚΕΛ είναι πολύ συγκεκριμένες , οι οικονομικές τους καταστάσεις κατατίθενται ετησίως και κανένα πρόβλημα δεν έχει το κόμμα του στη διενέργεια ελέγχου για οτιδήποτε.
 
Διερωτήθηκε εκ νέου αν οι αναδιαρθρώσεις είναι έγκλημα και πρόσθεσε ότι αναδιαρθρώσεις δανείων έκαναν και μεγαλοεπιχειρηματίες. Κάλεσε τον κ. Νεοφύτου να πει ποιο κόμμα και ποιο πολιτικό πρόσωπο παρενέβη σε τράπεζα για αναδιάρθρωση δανείων της όποιας εταιρείας. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι τίποτε απολύτως δεν χαρίστηκε στο κόμμα του και ο ίδιος ουδέποτε παρενέβη προς τραπεζίτη, καθώς δεν συνηθίζει να μιλά με τραπεζίτες.

Στην επίκριση για τη δίκη της Δρομολαξιάς και ότι εκεί δικάστηκε το κόμμα του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι στη Δρομολαξιά δεν είναι το ΑΚΕΛ που δικάστηκε και μίλησε για σκευωρία του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με τον Νίκο Λίλλη για να διωχθούν συγκεκριμένα άτομα και ότι για αυτά τα ζητήματα υπάρχουν και ηχογραφημένες συνομιλίες.
 
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε και σε ερώτηση για τα όσα ακούγονται κατά καιρούς για τη σχέση του με τον πρόεδρο της ΚΟΠ, Γιώργο Κούμα. Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αυτές είναι κοινωνικές και ότι πριν από 20 χρόνια βάφτισε την κόρη του. Ανέφερε επίσης ότι πριν από 15 χρόνια είχαν κάνει μια αγορά μαζί αλλά ο ίδιος πώλησε όλες τις μετοχές στην εταιρεία.

Οι προεδρικές του 2023 
Ο κ. Νεοφύτου απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι αφήνει στους άκρως φιλόδοξους να σκέφτονται τις προεδρικές του 2023 και ότι ο ίδιος προτιμά να σχολιάσει τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, όπως είναι το Κυπριακό και  οι διάφορες μεταρρυθμίσεις.
 
Από την πλευρά του ο Άντρος Κυπριανού, απάντησε πως έχει πει ότι ο επόμενος ΠτΔ πρέπει να είναι πολύ νεότερος από ό,τι ο ίδιος.
 
Ο αγωγός μέσω Τουρκίας
Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού τοποθετήθηκαν στη συζήτηση που γίνεται αναφορικά με τους σχεδιασμούς για αγωγό φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υπέδειξε πως υπάρχουν πέντε επιλογές για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, τις οποίες απαρίθμησε, υποδεικνύοντας ότι, αν η Τουρκία συμβάλει σε μια σωστή επίλυση του Κυπριακού, τότε θα υπάρχει εξομάλυνση των σχέσεων αι θα βρεθεί μια συμφέρουσα για όλους λύση. Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, σημείωσε πως μια τέτοια συζήτηση θα πρέπει να γίνει μετά τη λύση του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός του ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική πρόταση της Κυβέρνησης για τα ενεργειακά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα λέχθηκαν στο debate-Η διχοτόμηση της ΑΟΖ, τα ΜΕΔ και η διαφθορά

Δειτε Επισης

Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση
Ανεξάρτητη υποψηφιότητα αντιδημάρχου για τον «Στρόβολο του αύριο» υπέβαλε ο Αιμίλιος Μιχαήλ
ΔΗΣΥ για την έλλειψη πτητικών μέσων-«Η παραδοχή της αρμόδιας υπουργού δεν αρκεί»
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά