Συνάντηση Αβέρωφ με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του κ. Σχοινά αλλά και που ταυτόχρονα απασχολούν όλη την Ευρώπη, όπως είναι το προσφυγικό.
 
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Σχοινάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 
 
«Με χαρά υποδέχτηκα για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων μου επίσημα στο γραφείο μου τον φίλο Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Έχουμε μια παλιά φιλία και έχουμε την άνεση να μιλήσουμε ανοιχτά για τα μεγάλα θέματα της εποχής μας. Κυρίως σήμερα συζητήσαμε τις νέες πολιτικές προτεραιότητες της επιτροπής στον νέο πολιτικό κύκλο που ανοίγει εδώ στις Βρυξέλλες. Κάναμε μια αναλυτική συζήτησή για τις συνιστώσες του χαρτοφυλακίου μου και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα προσφυγικού, μεταναστευτικού και ασφάλειας για τα οποία ετοιμάζουμε σημαντικές πολίτικές πρωτοβουλίες. Με ενημέρωσε αναλυτικά για την κατάσταση στην Κύπρο και μείναμε σύμφωνοι ότι πρέπει να δοθούν πειστικές ευρωπαϊκές, κοινές λύσεις στο μεγάλο αυτό θέμα. Και τελικά, φυσικά, συζητήσαμε και τις λεγόμενες ελληνοκυπριακές σχέσεις μέσα στον περίγυρο, το γεωπολιτικό.
Ένα θέμα που οπωσδήποτε έχει ενδιαφέρον αλλά όπως πάντοτε είχα την ευκαιρία να τονίσω αυτές οι λεγόμενες εθνικές στοχεύσεις δεν πρέπει ποτέ να τις βλέπουμε μέσα από το διμερές πρίσμα. Όλες αυτές οι γεωπολιτικές προτεραιότητες που έχουν οι πατρίδες μας, εντάσσονται στον ευρύτερο ευρωπαϊκό προσανατολισμό των χωρών μας. Είναι η Ευρώπη που μέσα σε μια ευαίσθητη και ολοένα και πιο ανασφαλή και ασταθή περιοχή πρέπει να δώσει απαντήσεις στα θέματα που μας απασχολούν. Πάντοτε με χαρά ακούω τις γνώμες του φίλου Αβέρωφ και τον διαβεβαίωσα ότι και στα επόμενα πέντε χρόνια θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτή τη βαθιά προσωπική σχέση».
 
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε τα εξής:
 
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον φίλο τον Μαργαρίτη Σχοινά. Μας συνδέει μια φιλία 20 και πλέον χρόνων. Χαίρομαι γιατί ίσως ένα από τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια της Ευρώπης, που αφορά την ποιότητα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, έχει ανατεθεί σε ένα έμπειρο και ικανότατο άνθρωπο όπως τον Μαργαρίτη Σχοινά. Είναι μεγάλο το στοίχημα για όλους μας στην Ευρώπη, να υπερασπιστούμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Η Ευρώπη δεν μπορεί να παρασυρθεί στις ακροδεξιές προσεγγίσεις με μια μισαλλοδοξία και ένα μίσος προς την ανθρώπινη ύπαρξη. Από την άλλη έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τον κοινωνικό ιστό και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι στους βηματισμούς ούτε της ακροδεξιάς ούτε τους βηματισμούς της αριστεράς που θέλουν την Ευρώπη μια ελεύθερη κέρκυρα, όποιος θέλει, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς κανόνες να μπαίνει στην Ευρώπη. Πιστεύω ακράδαντα πως ο Επίτροπος, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρουν τους τρόπους να προστατεύσουν την ποιότητα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μας δόθηκε όμως και η ευκαιρία να μιλήσουμε για τις προκλήσεις της Τουρκίας, προκλήσεις που δεν στρέφονται μόνο ενάντια στην Κύπρο και την Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Χαίρομαι για την συναντίληψη και αυτή η συνεργασία και θα συνεχίσει και θα ενισχυθεί».

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου