Θεσμοθέτηση των ταξιδιών του Προέδρου επιδιώκει το ΔΗΚΟ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, η οποία ενέπιπτε στον κύκλο επαφών που εγκαινίασε ο Νίκος Αναστασιάδης με τους πολιτικούς αρχηγούς.
 
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις κυβερνητικές προτάσεις, εκφράζοντας την προθυμία του ΔΗΗΚΟ να υποστηρίξει αυτές με τις οποίες συμφωνεί αλλά διατηρώντας τις αντιπροτάσεις του για ζητήματα στα οποία υπάρχει διαφωνία. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που θα φέρουν πραγματικά οφέλη στην κοινωνία και στον τόπο», είπε, νοουμένου ότι θα ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες και οι προτάσεις του ΔΗΚΟ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Προεδρικό ο Νικόλας Παπαδόπουλος
 
Εκτενείς αναφορές έκανε στο θέμα των ταξιδιών του Προέδρου της Δημοκρατίας με το ιδιωτικά τζετ, καθώς και στο θέμα των πολιτογραφήσεων, λέγοντας πως δημιουργούν τεράστιο ζήτημα πολιτικής ηθικής.
 
Όπως υπέδειξε ο κ. Παπαδόπουλος, το ζήτημα των ταξιδιών του Προέδρου πρέπει να θεσμοθετηθεί, δηλαδή να περιλαμβάνεται κονδύλι στον προϋπολογισμό. «Πρέπει να θεσμοθετηθεί, να ρυθμιστεί, με συγκεκριμένη νομοθεσία με διαφανείς διαδικασίες και προσφορές και να περιλαμβάνεται ένα κονδύλι στον προϋπολογισμό έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πάντες πως μετακινείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
 
«Ως θέμα αρχής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει την ευχέρεια να μετακινείται στο εξωτερικό», τόνισε, καθώς είναι τεράστιες οι υποχρεώσεις, ιδιαίτερα για μια ευρωπαϊκή χώρα και είναι αναμενόμενο ότι πρέπει να ταξιδεύει.
 
Εξέφρασε την ετοιμότητα του ΔΗΚΟ  να συμβάλει ώστε να βοηθηθεί η προώθηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας σε διάφορα επίπεδα. Όπως, όμως, τόνισε, το κόμμα θέλει να απομακρυνθούν οι σκιές της διαπλοκής και της διαφθοράς, που έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση του ιδιωτικού αεροπλάνου, με τον τρόπο που έχει γίνει.
 
Ερωτηθείς για την αναφορά του σε παράτυπες πολιτογραφήσεις, τη στιγμή που το Προεδρικό λέει ότι το κονδύλι της επένδυσης ήταν πέραν αυτού που προνοείτο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «με βάση της έκθεση του Γενικού Ελεγκτή δεν διαπιστώνουμε κάτι τέτοιο».
 
Για αυτόν ακριβώς το λόγο θέλουμε αυτή η έκθεση να συζητηθεί περαιτέρω, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ώστε να ζητηθούν περαιτέρω πληροφορίες και «να διαπιστώσουμε κατά πόσο όντως πληρούσαν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές οι συγκεκριμένοι επενδυτές» είπε, προσθέτοντας ότι «τουλάχιστον από τις διαπιστώσεις του Γενικού Ελεγκτή προκύπτει μέγα ζήτημα». Συνέχισε λέγοντας ότι «ενδεχομένως να προκύπτουν και ποινικές ευθύνες, αν υπήρξε παραποίηση στοιχείων ή και αν με οποιουσδήποτε τρόπους παραπλανήθηκε το Κτηματολόγιο σε σχέση με την πραγματική αξία των ακινήτων».
 
Αν αγοράστηκαν ακίνητα σε διαφορετική τιμή από αυτή που τους αναλογούσε σημαίνει ότι το κράτος έχει χάσει μερικά εκατομμύρια σε έσοδα, σε τέλη και σε φόρους, συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, λέγοντας ότι του έχει μεταφέρει τις ανησυχίες του ΔΗΚΟ για την εντεινόμενη τουρκική επεκτατικότητα και επιθετικότητα. «Μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουμε δει εκείνη την απαραίτητη αποτρεπτική εξωτερική πολιτική που θα αντιμετωπίσει» αυτή την επεκτατικότητα, ανέφερε.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι στη συνάντηση συζήτησαν και θέματα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, για τα οποία μετέφερε τις ανησυχίες του στον Πρόεδρο. «Και ο χώρος του ποδοσφαίρου φαίνεται να παρουσιάζει συμπτώματα και φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς» ανέφερε, λέγοντας ότι πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα, έτσι ώστε να απομακρυνθούν οποιαδήποτε επικίνδυνα και εγκληματικά στοιχεία. 
 
Λήξαν το ζήτημα
Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε πως στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ συζητήθηκαν θέματα επικαιρότητας, το Κυπριακό και η διαφθορά στο ποδόσφαιρο και ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τις ανησυχίες του ΔΗΚΟ για διάφορα θέματα.
 
Σε ό,τι αφορά στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ο κ. Κούσιος είπε πως για την Κυβέρνηση το θέμα θεωρείται λήξαν. Παρέπεμψε στην μακροσκελή, χθεσινή του ανακοίνωση, στην οποία, όπως είπε, απαντά σε όλα.

 Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι επιμένει και το ΔΗΚΟ για τη χρήση του αεροσκάφους του επενδυτή και ότι παράτυπα δόθηκε πολιτογράφηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «για την Κυβέρνηση το θέμα θεωρείται λήξαν. Έχω εκδώσει χθες μια μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία απαντώ σε όλα τα θέματα. Από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να διαβάσει την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, και είμαι πεπεισμένος ότι εφόσον τη διαβάσει πέραν πάσης αμφιβολίας θα πειστεί για τις θέσεις που έχουν προβληθεί στη χθεσινή μου δήλωση.
 
Θα συζητηθεί το θέμα στην αρμόδια Επιτροπή στη Βουλή, εκεί θα παρουσιαστούν τα διάφορα θέματα. Πέραν από αυτό, όμως, εγώ θα καλέσω τον κάθε ένα από τους συμπολίτες μας να διαβάσει το κείμενο της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή και θα πιστοποιήσει ότι τα όσα αναφέρω σε σχέση με τη συγκεκριμένη έκθεση είναι τα πραγματικά γεγονότα».
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ποσό της επένδυσης των έξι επενδυτών είναι διαφορετικό στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή από αυτό που αναφέρει η Κυβέρνηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εάν διαβάσετε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή θα δείτε ότι στηρίζεται στις γενικές - τονίζω - εκτιμήσεις που είχε κάνει το Κτηματολόγιο. Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν έγιναν εξειδικευμένες εκτιμήσεις για το κάθε ακίνητο και θυμάστε τη συζήτηση που είχε γίνει για το συγκεκριμένο θέμα.
 
Ο Γενικός Ελεγκτής στηρίζει τις απόψεις του πάνω στη γενική εκτίμηση. Το γεγονός παραμένει ένα και αδιαμφισβήτητο. Ο επενδυτής πλήρωσε με τραπεζικά εμβάσματα το ποσό των 19 εκ. 800 χιλιάδων, ποσό που έχουν πάρει οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει αυτή την επένδυση, είναι λεφτά που πληρώθηκαν.
 
Από κει και πέρα αν κάποιοι έχουν κερδοσκοπήσει να πληρώσουν φόρο. Και από κει και πέρα αν κάποιοι έχουν φουσκώσει τις τιμές, που δεν το γνωρίζει η Κυβέρνηση διότι η Κυβέρνηση κοιτάζει και ελέγχει το ποσό της επένδυσης και που πρέπει να αποδεικνύεται η πληρωμή από ειδικούς λογαριασμούς που ανήκουν στον επενδυτή, πρέπει να δούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση το συνολικό ποσό που έχει πληρωθεί. Αν κάποιοι έχουν κερδοσκοπήσει να τους καλέσει το Τμήμα Εφόρου Φορολογίας να πληρώσουν τους φόρους τους. Εάν κάποιος πουλήσει ένα ακίνητο πρέπει να πληρώσει φόρο.
 
Εδώ το τι συζητήθηκε για απώλεια φόρων, όπως το έχω αντιληφθεί, είναι διότι πουλήθηκε εταιρεία και όχι τα ακίνητα αυτά καθ΄αυτά. Και πάλι υπάρχει τρόπος να πληρωθούν οι φόροι. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί συζητούμε για απώλεια φόρων, αφού μπορούμε να επιβάλουμε φορολογία με κάποιες διαδικασίες σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου.
 
Δεν θα ξαναπροβώ σε δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα, έχει πολυσυζητηθεί, έχει απασχολήσει όλους μας, είναι καιρός να επικεντρωθούμε στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και θεωρώ ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα θέματα των μεταρρυθμίσεων που είναι κάτι που θα βοηθήσει το κράτος να ανταπεξέλθει και να ικανοποιήσει τους πολίτες του, να επικεντρωθούμε στο εθνικό μας πρόβλημα, να ενώσουμε δυνάμεις εκεί που μας ενώνουν και επιτέλους να σταματήσουμε να ανακατασκευάζουμε το ίδιο θέμα ή να το επαναλαμβάνουμε. Ο κόσμος έχει αντίληψη, θα γίνει και η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, να το αφήσουμε εκεί».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σημείο προς σημείο απάντησε η Κυβέρνηση στο «έλλειμμα πολιτικής ηθικής»

Δειτε Επισης

Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»