Με τρεις βοηθητικούς «μπέηδες» η νέα παράνομη γεώτρηση του Yavuz

Παρά τις όποιες ρητορικές καταδίκες έγιναν τις τελευταίες ώρες, από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους, σε σχέση με τη νέα γεώτρηση του Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ, το γεωτρύπανο βρίσκεται ήδη στο σημείο της νέας του παράνομης γεώτρησης, εντός του οικοπέδου οκτώ, στον στόχο που ονομάστηκε «Lefkosa1».
 
Το Yavuz, αναμένεται να παραμείνει στο σημείο μέχρι τις 24 Μαΐου, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας, ενώ αναμένεται να έχει υποστήριξη από τρία βοηθητικά σκάφη.
Πρόκειται για το Ertugrul Bey, το Osman Bey και το Orhan Bey. Τα τρία σκάφη βρίσκονται ήδη στον δρόμο προς το οικόπεδο οκτώ, αν και έχουν απενεργοποιήσει εδώ και ημέρες το στίγμα GPS και οι κινήσεις τους δεν καταγράφονται από το Marine Traffic.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκατό χιλιόμετρα νότια της Λεμεσού η νέα τουρκική γεώτρηση του Yavuz (χάρτης)

To Ertugrul Bey είναι βοηθητικό σκάφος που κατασκευάστηκε το 2010 και φέρει σημαία Τουρκίας και πρόσφατα μισθώθηκε από την τουρκική εταιρεία πετρελαίων.
 
Στην ιστορία, ο Ερτογρούλ ήταν Οθωμανός ηγεμόνας και πατέρας του Οθωμανού Σουλτάνου Οσμάν. Η ιστορική του ύπαρξη είναι επιβεβαιωμένη με νομίσματα που κόπηκαν την εποχή του γιου του Οσμάν Α'.
 
Το δεύτερο βοηθητικό σκάφος που αναμένετε να τεθεί στη διάθεση του Yavuz για τις ανάγκες της γεώτρησης είναι είναι το Osman Bey. To βοηθητικό πλοίο κατασκευάστηκε το 2009 και είναι αδελφάκι του σκάφους Ertugrul Bey.
 
Βέβαια ιστορικά ο Οσμάν Μπεής ήταν γιος του Ερτουγρούλ. Σε νεαρή ηλικία, ο Οσμάν, επιτέθηκε εναντίον του βυζαντινού φρουρίου της Αγγελοκώμης, το οποίο και κατέλαβε.
 
Έγινε στρατηγός του Σελτζούκου σουλτάνου Μαχσούντ Β΄και στη συνέχεια, μετά τον θάνατο του τελευταίου, έγινε ηγεμόνας της Βιθυνίας. Το 1299 αυτοανακηρύχτηκε Σουλτάνος του δικού του ανεξάρτητου κράτους, στο οποίο έδωσε το όνομα του.
 
Σταδιακά άρχισε να επεκτείνει την κυριαρχία του, αρχικά στην περιοχή του Μαρμαρά και αργότερα στη Μικρά Ασία. Πολιόρκησε την Προύσα, την οποία τελικά κατέλαβε ο γιος του Ορχάν, το όνομα του οποίου φέρει το τρίτο βοηθητικό στις 6 Απριλίου 1326.
 
Ο Ορχάν, κατέλαβε τη Νίκαια και την Προύσα, την οποία έκανε και πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του. Το 1337 κατέλαβε την Νικομήδεια και τον επόμενο χρόνο εμφανίστηκε στις ακτές του Βοσπόρου, όπου οι ίδιοι οι Βυζαντινοί τον βοήθησαν να περάσει απέναντι, ενισχύοντας έτσι τις επεκτατικές του βλέψεις. Υποστήριξε τον Ιωάννη Στ΄ Καντακουζηνό στην διαμάχη του με τους Σέρβους και τού παραχωρήθηκε ως σύζυγος η 13χρονη κόρη του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Θεοδώρα Μαρία, καθώς και ένα φρούριο στην Ευρωπαϊκή ακτή των Δαρδανελίων. Το 1354 κατέλαβε την Καλλίπολη και το Διδυμότειχο θέτοντας τις βάσεις της οθωμανικής κυριαρχίας στη Βαλκανική Χερσόνησο.
 
Και πολεμικά πλοία στο οικόπεδο οκτώ
Υπενθυμίζεται πως είναι η τρίτη γεώτρηση του Yavuz, που θα γίνει εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, με τις δύο προηγούμενες να κρίνονται ως άκρως αποτυχημένες, αφού ουδέποτε ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα τους, αφού δεν κατάφεραν καν να φτάσουν στον στόχο τους.
 
Το Yavuz, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Την ίδια ώρα, το Barbaros συνεχίζει να ελέγχει σπιθαμή προς σπιθαμή την κυπριακή ΑΟΖ, με τις τελευταίες καταγραφές να το εντοπίζουν εντός των οικοπέδων «2» και «3», νότια της ελεύθερης Αμμοχώστου.
 
Γεωτρήσεις και στη Σομαλία
Μετά τις παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανάφερε σε δημοσιογράφους ότι η Σομαλία προσκάλεσε την Τουρκία να εξερευνήσει τις θάλασσές της για πετρέλαιο.
 
«Υπάρχει μια προσφορά από τη Σομαλία. Λένε: 'Υπάρχει πετρέλαιο στις θάλασσές μας. Διεξάγετε αυτές τις επιχειρήσεις με τη Λιβύη, όμως μπορείτε να τις κάνετε και εδώ'. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το NTV. «Γι' αυτό και θα κάνουμε βήματα στις επιχειρήσεις μας εκεί», πρόσθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
 
Η Τουρκία είναι μια σημαντική πηγή βοήθειας για τη Σομαλία μετά τον λιμό του 2011 καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στο Κέρας της Αφρικής για να ανταγωνιστεί αντιπάλους της στον Κόλπο όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μοίρασε ξανά κατηγορίες ο Ερντογάν-Τα βάζει με τον Μητσοτάκη για τη Λιβύη

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση