Κυριακή 27 Νοε, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Ήρθε για να έρθει στην ΑΟΖ το Yavuz-Μοναδικός του στόχος να προκαλέσει

  19/01/2020 11:29
Ήρθε για να έρθει στην ΑΟΖ το Yavuz-Μοναδικός του στόχος να προκαλέσει

Ήρθε για να έρθει στην ΑΟΖ το Yavuz-Μοναδικός του στόχος να προκαλέσει

  19/01/2020 11:29

Τις πειρατικές ενέργειες, που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα και να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει η Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έβαλαν λόγια στον Ιταλό ΥΠΕΞ για τον EastMed οι Τούρκοι-Διπλωματικός συναγερμός

Από χθες βράδυ, το γεωτρύπανο Yavuz βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και όπως έχουν ήδη εξαγγείλει οι Τούρκοι, θα προχωρήσει σε νέα γεώτρηση στο νοτιοδυτικό τμήμα του οικοπέδου «8».

Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, έτσι και σε αυτή, η Άγκυρα χωρίς επί της ουσίας να έχει πιθανότητες επιτυχίας στην επικείμενη γεώτρηση, επιλέγει να τεντώσει το σχοινί και να προχωρήσει σε μια πολυδάπανη ενέργεια που θα κοστίσει οικονομικά, αλλά θα αποφέρει πολιτικά οφέλη.

Υπενθυμίζεται πως είναι η τρίτη γεώτρηση του Yavuz, που θα γίνει εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, με τις δύο προηγούμενες να κρίνονται ως άκρως αποτυχημένες, αφού ουδέποτε ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα τους, αφού δεν κατάφεραν καν να φτάσουν στον στόχο τους.

Το Yavuz, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ενώ με τα δεδομένα όπως καταγράφονται στο Marine Traffic κανένα βοηθητικό πλοίο δεν βρίσκεται μέχρι στιγμής στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, το Barbaros συνεχίζει να ελέγχει σπιθαμή προς σπιθαμή την κυπριακή ΑΟΖ, με τις τελευταίες καταγραφές να το εντοπίζουν εντός των οικοπέδων «2» και «3», νότια της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Ακσόι: «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα ως συνιδιοκτήτης του νησιού»

Σε δηλώσεις του για την παράνομη έρευνα του Yavuz, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμι Ακσόι, ανέφερε ότι «το πλοίο Yavuz έφτασε την περασμένη Παρασκευή στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητα γεώτρησής του στην Ανατολική Μεσόγειο». «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα ως συνιδιοκτήτης του νησιού» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ακσοϊ δήλωσε ότι η πρόταση των τουρκοκυπριακών αρχών για τη δίκαιη κατανομή των πόρων και των εσόδων των υδρογονανθράκων, που υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019, εξακολουθεί να ισχύει και αποτελεί σημαντική ευκαιρία για επίλυση.

«Η ΕΕ από το 2003 σιωπά για την καταπάτηση των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε καμία δήλωσή της δεν έχει απευθυνθεί στους Τουρκοκύπριους, ενώ αγνοεί τα δικαιώματά τπυς. Κανένας δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον Νότο του νησιού» συνέχισε προκλητικά ο Ακσοϊ, χωρίς, βέβαια, να αναφέρει το παραμικρό για τη νομιμότητα των ενεργειών της χώρας του.

Οι νέες πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο της Λευκωσίας, όσο και των Βρυξελλών.

«Κράτος-πειρατής η Τουρκία»
Πολύ έντονη ήταν η αντίδραση της Κυβέρνησης για τις πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει την Τουρκία «κράτος-πειρατή» και καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες του Yavuz.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονη αντίδραση Κυβέρνησης για την εισβολή στην ΑΟΖ-«Κράτος πειρατής η Τουρκία»

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση αναφέρει ότι, «συνεχίζοντας να περιφρονεί προκλητικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της, η Τουρκία επιχειρεί ξανά να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός, αυτή τη φορά, της νότιας ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, στο ερευνητικό τεμάχιο 8, το οποίο έχει δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL».
 
Όπως τονίζει, «η νέα επαπειλούμενη γεώτρηση θα συνιστά ακόμη μία κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο, αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που βρίσκονται σε ισχύ μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ και Κύπρου - Αιγύπτου, αντίστοιχα».
 
«Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αντιδιαστολή με τις ενεργειακές συνέργειες που δημιουργούνται στην περιοχή, όπως κατέδειξε περίτρανα η δημιουργία, προ τριημέρου στο Κάιρο, του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), αλλά και η προ δύο εβδομάδων υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, στην Αθήνα, η Τουρκία επιμένει να βαδίζει στον δρόμο της διεθνούς παρανομίας που μόνη της επέλεξε», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Επισημαίνει ακόμα πως «η Τουρκία με κυνισμό και υποκρισία διενεργεί την προδήλως παράνομη δραστηριότητα της στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα προβάλλοντας επιχειρήματα περί δήθεν προάσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων την ίδια στιγμή που διεκδικεί για τον εαυτό της το 44% της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού.
 
Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι οι γεωτρητικές εργασίες διενεργούνται προς όφελος των Τουρκοκυπρίων είναι αβάσιμος και οποιαδήποτε υποτιθέμενη «αδειοδότηση» από την ούτω καλούμενη «ΤΔΒΚ» είναι παράνομη και άκυρη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο».
 
Τονίζεται, εκ νέου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ότι τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων είναι απόλυτα διασφαλισμένα μέσα στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, όπως εξάλλου προκύπτει από τις σχετικές συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και από τις κατά καιρούς προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Κατσάδα και από Ε.Ε.
Κατσάδα στην Τουρκία, έριξε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω ανακοίνωσης του Εκπροσώπου της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Πήτερ Στάνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν ενόψει της νέας εισβολής του Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ

Συγκεκριμένα ο Εκπρόσωπος αναφέρει: "μετά την τελευταία ανακοίνωση από τις τουρκικές αρχές ότι το πλοίο γεωτρήσεων Yavuz πρόκειται να αποσταλεί για νέα επιχείρηση γεώτρησης, η ΕΕ υπενθυμίζει τη θέση της σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου".

Σημειώνει ότι «απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να ευνοεί τον διάλογο καλή τη πίστη. Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει περαιτέρω δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή πηγαίνει, δυστυχώς, προς την αντίθετη κατεύθυνση», εξηγεί ο Πήτερ Στάνο.
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας