Διπλωματικό κρεσέντο για καταδίκη των πειρατικών ενεργειών της Τουρκίας

Διπλωματικό σαφάρι εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με ηγέτες χωρών της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών στην περιοχή, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας για θαλάσσια σύνορα που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Λιβύης.
 
Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι καθώς και τον Έλληνα Πρωθυπουργό , Κυριάκο Μητσοτάκη. Σημειώνεται ότι  τη Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄.
 
Κατά τη συνομιλία του με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, ο Πρόεδρος του Ισραήλ καταδίκασε την υπογραφή του παράνομου μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης και εισηγήθηκε την άμεση υπογραφή συμφωνίας για τον EastMed μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.
 
Κατά τη διάρκεια της μακρά τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, Αναστασιάδης και Νετανιάχου, αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και την αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή.
 
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία υιοθέτησε τον ορισμό του αντισημιτισμού όπως αυτός καθορίζεται από τη διεθνή συμμαχία για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.
 
Ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε στην συνέχεια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι για τον συντονισμό των δύο χωρών προς αποτροπή υλοποίησης των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.
 
Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τα όσα διημείφθησαν με τους ηγέτες της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου, με τους οποίους ο Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία, συμφώνησαν μέσα στα πλαίσια της στενής συνεργασίας των δύο Κυβερνήσεων, συντονισμένα να προχωρήσουν στις πρέπουσες ενέργειες για την αποτροπή των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και των επιδιώξεων που απορρέουν από την υπογραφή του παράνομου μνημονίου συναντίληψης ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη. 
 
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε αναφορά στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και πιο συγκεκριμένα στην παράνομη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης.
 
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, αφού καταδίκασε την εν λόγω συμφωνία θεωρώντας την ότι δεν παράγει τα οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα, συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που να παρεμποδίζουν την καθ’ οιονδήποτε τρόπο υλοποίηση των προνοιών μιας παράνομης συμφωνίας.
 
Την ίδια ώρα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος θεωρεί πως τυχόν στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη δημιουργεί άμεσο κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής.
 
Συμφωνήθηκε περαιτέρω όπως οι Υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου συντονίσουν τις δράσεις που πρέπει να δρομολογηθούν, προκειμένου να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί.
 

Δειτε Επισης

Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία