Πως θα λειτουργεί το Κόκκινο Κουμπί που θα χρησιμοποιούν άτομα που χρειάζονται βοήθεια

Σε σειρά αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρθηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σεντώνας ανέφερε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρία ενέκρινε την υλοποίηση πρότασης από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Προγράμματος ‘Κόκκινο Κουμπί’ από το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, σύμφωνα και με την εισήγηση του Φορέα Τρίτης Ηλικίας.

Το Πρόγραμμα «Κόκκινο Κουμπί» μέσω υπηρεσίας τηλεειδοποίησης, στοχεύει στην παροχή της δυνατότητας σε πρόσωπα που το έχουν ανάγκη, για παράδειγμα, πρόσωπα τρίτης ηλικίας, πρόσωπα με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις, να επικοινωνούν με αρμόδιο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, πιέζοντας απλώς ένα φορητό κόκκινο κουμπί, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν ή να σχηματίσουν οποιονδήποτε αριθμό.

Με το πάτημα του κόκκινου κουμπιού, θα ενεργοποιείται αυτομάτως κλήση προς το αρμόδιο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων που θα λειτουργεί το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας καθημερινώς και επί 24ώρου βάσεως και το οποίο θα στελεχώνεται από ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές εκπαιδευμένους σε θέματα ψυχικής υγείας, ώστε να βοηθά ανθρώπους που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη. 

Κατά τη χθεσινή συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε  σχετικά με τη διενέργεια διαγωνισμού για δέκα κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης στο πλαίσιο του Έργου ‘Κατοικίες/Προγράμματα Υποστηριζόμενης Διαβίωσης’.

Οι κατοικίες αφορούν σε υπηρεσίες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με νοητική αναπηρία, οι δύο κατοικίες αφορούν σε υπηρεσίες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με αυτισμό και η μια κατοικία σε υπηρεσίες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με οπτική αναπηρία.

Ήδη κατακυρώθηκαν προσφορές για επτά από τις δέκα κατοικίες».

Πρόσθεσε ότι ξεκινά άμεσα η δρομολόγηση των σχετικών ενεργειών για την υλοποίηση τους.

Ο κ. Σεντώνας είπε, επίσης, ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε χθες εκτενώς για την πρόοδο υλοποίησης, κατά το 2018, του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία 2018-2020 και της Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2018 – 2028.

Κατά το 2018, από τις 86 συνολικά δράσεις (46 συνεχιζόμενες και 40 νέες δράσεις) που προγραμματίστηκαν: 41 δράσεις υλοποιήθηκαν (ποσοστό 48%), 30 δράσεις υλοποιήθηκαν μερικώς (ποσοστό 35%).

Στην Κύπρο υπάρχει ένα σύγχρονο και ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες που περιλαμβάνει νομοθετικές ρυθμίσεις σε όλες σχεδόν τις πτυχές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Η κυριότερη νομοθεσία που σχετίζεται με την αναπηρία περιλαμβάνει τρεις κυρωτικούς νόμους διεθνών συμβάσεων, πέντε γενικούς νόμους και 30 ειδικούς νόμους και κανονισμούς.

Η προσπάθεια για την περαιτέρω βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες είναι συνεχής. Ωστόσο, παρατηρούνται κάποια κενά στην αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών για τα οποία απαιτείται επιπρόσθετη δράση.

Για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ζητημάτων των ατόμων με αναπηρίες, την ικανοποίηση των δικαιωμάτων τους και την υλοποίηση των υποχρεώσεων του κράτους στα πλαίσια της σχετικής Σύμβασης εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2017 η πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία για τη δεκαετία 2018-2028 και το δεύτερο εθνικό σχέδιο δράσης για την αναπηρία που αφορά στην τριετία 2018-2020.

Το σχέδιο δράσης για την τριετία περιλαμβάνει συνολικά 86 δράσεις που αφορούν στο σύνολο τους οκτώ Υπουργεία.

Σημειώνεται επίσης ότι στο Υπουργείο Εργασίας λειτουργεί το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες κύριες αρμοδιότητες του οποίου αφορούν στην παροχή αξιολογήσεων και πιστοποιήσεων της αναπηρίας, τη χορήγηση κοινωνικών παροχών σε άτομα με αναπηρίες, την παροχή επαγγελματικής αποκατάστασης και άλλων υποστηρικτικών υπηρεσιών και τον συντονισμό για την εφαρμογή της Σύμβασης των ΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και του εθνικού σχεδίου δράσης για την αναπηρία.  

Tέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επιπλέον ενίσχυση των Αγροτικών Οργανώσεων με την καταβολή €200.000 από το Αποθεματικό του Υπουργείου Οικονομικών.

Κατά τα έτη 2015, 2017 και 2019 είχαν επίσης χορηγηθεί, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επιπλέον χορηγίες προς τις αγροτικές οργανώσεις. 70 χιλιάδες ευρώ για το 2015, 70 χιλιάδες για το 2017 και 90 χιλιάδες για το 2018 σε μια πρόθεση της Κυβέρνησης να ενισχύσει περαιτέρω το έργο των αγροτικών οργανώσεων».

Κληθείς να αναφερθεί στη λειτουργία του «κόκκινου κουμπιού», ο κ.  Σεντώνας είπε ότι «θα πρόκειται για ένα μικρό βραχιόλι που πάνω του θα βρίσκεται αυτό το κουμπί που σε έκτακτες ανάγκες θα μπορούν τα άτομα που χρειάζονται αυτή την υποστήριξη να το πατούν, να ειδοποιείται το αρμόδιο συντονιστικό κέντρο διαχείρισης των κλήσεων για να παρεμβαίνει».

Πρόσθεσε ότι για όλα τα διαδικαστικά που αφορούν το Πρόγραμμα αυτό θα προβεί σε λεπτομερή ενημέρωση το επόμενο διάστημα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Δειτε Επισης

Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια