Καταγγέλλει παράνομες έρευνες ελληνικού σκάφους στην ΑΟΖ του ο Λίβανος

Ακόμα πιο σύνθετη και εύθραυστη γίνεται η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο μετά την τελευταία ενέργεια του Προέδρου του Λιβάνου Αούν.
 
Συγκεκριμένα ο Αούν μετά από συνάντηση που είχε με τον Στέφανο Ντε Κολ, διοικητή της UNFIL στη χώρα, ζήτησε να διερευνηθούν οι λόγοι  για την παραβίαση των χωρικών υδάτων του Λιβάνου για περίπου επτά ώρες, από ένα ελληνικό πλοίο εξερεύνησης πετρελαίου που δούλευε, όπως αναφέρεται σε τουρκικά δημοσιεύματα, για τον ισραηλινό στρατό.
 
Πρόκειται το σκάφος Med Surveyor ελληνικών συμφερόντων που σύμφωνα με πληροφορίες εργάζεται στα πλαίσια των ερευνητικών δραστηριοτήτων για την κατασκευή του αγωγού East Med, το οποίο ο Λίβανος δεν βλέπει με καλό μάτι αφού εξυπηρετεί τα συμφέροντα και του Ισραήλ.
 
Σε ανακοίνωση της Λιβανικής Προεδρίας μετά τη συνάντηση με τον διοικητή του ΟΗΕ σημειώνεται ότι,  «ο Λίβανος απορρίπτει οποιαδήποτε παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων του στα χωρικά του ύδατα» θεωρώντας ότι «οι ισραηλινές ναυτικές παραβιάσεις της κυριαρχίας του Λιβάνου δεν είναι λιγότερο επικίνδυνες από τις παραβιάσεις της ξηράς και του αέρα, έξω".
 
Στον τουρκικό Τύπο μεταδόθηκε η είδηση με εγκωμιαστικούς τίτλους, αφού μεταφράζεται ως μια κίνηση υπέρ των συμφερόντων της Άγκυρας στην περιοχή που θα δημιουργήσει νέα προσκόμματα στη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.
 
Μάλιστα, γίνεται αναφορά στις τελευταίες προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας η οποία απέστειλε Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη στα κατεχόμενα, ενώ αναφέρεται στην απόφαση που λήφθηκε, ώστε το αεροδρόμιο του Λευκόνοικου να χρησιμοποιείται και από μαχητικά F-16.
 
Η εφημερίδα Yeni Safak σημειώνει πως, τόσο η τουρκική αεροπορία όσο και το τουρκικό ναυτικό θα πραγματοποιούν περιπολίες σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα η εφημερίδα κάνει αναφορά και στην ενίσχυση της Κύπρου με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη από το Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο.
 
Στο μεταξύ εντός του κάδρου θα πρέπει να μπει και η χθεσινή αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph, η οποία σημειώνει ότι η Τουρκία επιτρέπει σε ανώτερα μέλη της Χαμάς να καταστρώνουν από την Κωνσταντινούπολη επιθέσεις κατά του Ισραήλ, καθώς ο Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν παίζει το ρόλο του οικοδεσπότη των ηγετών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη Telegraph: Η Χαμάς ετοιμάζει επιθέσεις κατά του Ισραήλ με τουρκική κάλυψη

Η εφημερίδα επικαλείται απομαγνητοφωνήσεις ανακρίσεων υπόπτων από την ισραηλινή αστυνομία, οι οποίες δείχνουν ότι τα στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη διευθύνουν ένοπλες επιχειρήσεις στην Ιερουσαλήμ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης πρόσφατης απόπειρας δολοφονίας κατά του δημάρχου της Ιερουσαλήμ.

Κατά το ρεπορτάζ, το Ισραήλ έχει πολλές φορές προειδοποιήσει την Τουρκία ότι στελέχη της Χαμάς χρησιμοποιούν το έδαφός της για να σχεδιάζουν επιθέσεις. Παρόλα αυτά το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανιγιέ και αξιωματούχοι την τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας διατηρούν στενές επαφές με τα μέλη της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη.
 

Δειτε Επισης

Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ