Ε.Μαύρου: Περίπου 300 εκ. μετακινήθηκαν από τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις το 2018

Ενώ την περίοδο 2008-2012, εργαζόμενοι και κέρδη μοιράζονταν αντίστοιχα το 39% του συνολικού εισοδήματος της οικονομίας, το 2018, 300 περίπου εκατομμύρια μετακινήθηκαν από τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις ανεβάζοντας το μερίδιο των κερδών από το συνολικό εισόδημα στο 41,4%, δήλωσε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου.
 
Σε ομιλία της ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, η κ. Μαύρου είπε ότι αντικείμενο κριτικής δεν είναι το πρόγραμμα επενδύσεων έναντι πολιτογράφησης, αλλά «η αδιαφάνεια, η κατάχρηση, η εμπλοκή του Προέδρου και της οικογένειας του» και το ότι «οι κυβερνώντες μετάτρεψαν ένα επενδυτικό πρόγραμμα σε ΄αρπαχτή΄ από την οποία θησαυρίζουν συγκεκριμένα μεγάλα ελεγκτικά και δικηγορικά γραφεία και developers».
 
Ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «φτάσαμε στο κατάντημα να βλέπουμε, μετά από δεκαετίες, ανθρώπους να κοιμούνται σε παγκάκια» και «τον Φεβράρη κινδύνεψαν από πυρκαγιά σε πολυκατοικία στη Λεμεσό άνθρωποι που ζούσαν σε παραπήγματα στο υπόγειο», ενώ «μόνη και αβοήθητη πέθανε άστεγη γυναίκα τον Απρίλη, στην ταράτσα πολυκατοικίας στη Λευκωσία».
 
«Μετά από αδράνεια 6 χρόνων και αφού στις αντιδράσεις μας απαντούσατε ότι ΄το κράτος δεν είναι κτηματομεσίτης΄, επαναφέρατε κάτω από την πίεση κάποια στεγαστικά προγράμματα που σε μεγάλο βαθμό επικεντρώνονται στην... παραχώρηση επιπλέον πολεοδομικών κινήτρων σε επιχειρηματίες ανάπτυξής γης», πρόσθεσε.
 
Η κ. Μαύρου είπε ακόμη ότι «μιλούν οι κυβερνώντες για ΄έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον΄ - το άλλοθι για αστόχευτες φορολογικές ελαφρύνσεις, χαριστικές χαλαρώσεις, ξεπούλημα κρατικής γης».
 
«Κίνητρα που εξυπηρετούν απλώς μια χούφτα κερδοσκόπους, όπως είναι τα πολεοδομικά κίνητρα που έχουν συμβάλει στην φούσκα των ακινήτων», πρόσθεσε.
 
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι «κάνουν εκκλήσεις για ΄ενότητα΄ αλλά εκείνο που εννοούν είναι ότι δεν έπρεπε κανείς να διαμαρτυρηθεί για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού ή για την επιμονή της κυβέρνησης να ξεπουλήσει κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς παρά την (γραπτή) δέσμευσή του Ν. Αναστασιάδη για το αντίθετο».

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η κ. Μαύρου είπε ότι «μας κατηγορεί ο κ. Αναστασιάδης ως οπαδούς της όποιας λύσης και συνήγορους της Τουρκίας» και είναι «ο μόνος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που φλερτάρει ανοιχτά με την ιδέα της συνομοσπονδίας και των δύο κρατών».
 
«Οι παλινδρομήσεις, οι αντιφάσεις, οι τακτικισμοί του Νίκου Αναστασιάδη επέτρεψαν να χαθούν δυόμιση πολύτιμα χρόνια κατά τα οποία η Τουρκία κλιμάκωσε την επιθετική της ρητορική, προκάλεσε και προκαλεί στην ΑΟΖ μας και την Αμμόχωστο», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»