Άκυρη θα χαρακτηρίζεται η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης στα Συμπεράσματα

Αναφορά στο θέμα του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης θα περιέχει το κείμενο των συμπερασμάτων της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελλάδας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος μίλησε στον Τύπο μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στην οποία έλαβε μέρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κακόπιστη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης-Τι ανέφερε η Ελλάδα στον ΟΗΕ

Αναλυτικά, ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε πως "στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, συζητήσαμε το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διενεργηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στο σχέδιο αυτό συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Παρουσιάσαμε συνολικά την τουρκική συμπεριφορά - όλους τους τελευταίους μήνες- που προκαλεί ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η ξεκάθαρη θέση των εταίρων μας, για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο, αποτελεί μια ξεκάθαρη απάντηση,  ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα".

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μέχρι στιγμής, στο κείμενο συμπερασμάτων η αναφορά θα είναι "σύντομη, αλλά ουσιαστική". Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές ταυτόχρονα "θα εκφράζεται η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο".

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Έλληνας Υπουργός εξήγησε στους ομολόγους του ότι "η συμφωνία αγνοεί πλήρως την ύπαρξη ορισμένων νησιών" και "είναι σαν να μην υπάρχει ούτε η Κρήτη, ούτε η Ρόδος σε αυτή τη συμφωνία".

Στο μεταξύ, το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) αναφέρει πως υπάρχουν πληροφορίες ότι στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης θα χαρακτηρίζεται ως άκυρη.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες του DPA, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη θα στέλνει το σαφές μήνυμα ότι μια συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών επιρροής και συμφερόντων στη   Μεσόγειο είναι άκυρη από ευρωπαϊκή σκοπιά.

«Το μνημόνιο κατανόησης (...) παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν εναρμονίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να έχει κανενός είδους νομικές συνέπειες για τις τρίτες χώρες», αναφέρει το νεότερο σχέδιο της τελικής δήλωσης, το οποίο βρίσκεται, όπως σημειώνεται, στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Άλλα θέματα της τελικής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι, σύμφωνα με το σχέδιο, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής,  τα μελλοντικά οικονομικά  της  ΕΕ  και  η  κρίση  του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα όπλα στη φαρέτρα με στόχο τη διεθνή απομόνωση του Ερντογάν

Δειτε Επισης

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)